Ezekre figyelj, ha nem szeretnél felfázásos tüneteket

Szponzorált tartalom

2024. január 24. Kontent

uz5.jpg

A cisztitisz, vagyis a húgyhólyag gyulladása az egyik leggyakoribb húgyúti megbetegedés, különösen a nők körében. Valószínűleg te is szenvedtél már alhasi görcstől és kínzó, csípő érzéstől, ami pisiléskor jelentkezett. És azt tudod, hogy mik a hólyaghurut fő rizikófaktorai?

A statisztikák szerint a nők 50%-a élete során legalább egyszer találkozik ezzel a kellemetlen állapottal, és minden harmadik nőnél már 24 éves kora előtt kialakul akut, szövődménymentes cisztitisz, köznapi nevén hólyaghurut.

Kialakulásának hátterében számos kockázati tényező állhat, amelyeket érdemes szem előtt tartani a betegség megelőzése érdekében. Az egyik leggyakoribb rizikófaktor ráadásul egy igen örömteli dolog, a szexuális élet. Nem, nem ez az isteni büntetés a szexuális vágyakért, és nem is a partnered fertőz meg, ennél jóval pragmatikusabb okai vannak annak, hogy a szerelmeskedés összefüggésben lehet a hólyaghuruttal.

Mégpedig az, hogy szexuális aktus során a végbél és a hüvely környékéről a baktériumok könnyen bejuthatnak a húgyutakba. A nők anatómiai okokra visszavezethetően veszélyeztetettebbek, hiszen a gáttájékon a végbél, a hüvely és a húgycső nyílása egymáshoz meglehetősen közel van, ráadásul a női húgycső jóval rövidebb, ezért a baktériumok egyszerűbben jutnak el a húgyhólyagba, mint a férfiak esetében.

Mit lehet tenni?

A megelőzés érdekében érdemes szex után „átmosni” a húgyutakat, azaz elmenni egyet pisilni, és gyors zuhanyt venni az aktust követően. A tisztaságot azonban ne vidd túlzásba, semmi szükség intimzuhanyra vagy intim mosakodógélre, ezek felboríthatják a hüvelyflórád egyensúlyát, és teret adnak a kellemetlen fertőzéseknek.

Azok a nők, akik spermicid készítményeket használnak fogamzásgátlás céljából, szintén nagyobb veszélynek vannak kitéve a hólyaghurut kialakulása tekintetében. A spermicid anyagok ugyanis irritálhatják a húgyutakat és megzavarhatják a hüvely természetes baktériumflóráját, növelve ezzel annak lehetőségét, hogy a kórokozó baktériumok könnyebben elszaporodjanak, és megjelenjenek a kellemetlen tünetek.

Családi háttér

A családi kórtörténet is növelheti a betegség megjelenésének a kockázatát. Ha a családban már előfordult visszatérő húgyúti fertőzés, az arra enged következtetni, hogy genetikai tényezők is szerepet játszhatnak a betegségünk kialakulásában.

A gyermekkorban előforduló alsó húgyúti fertőzések is összefüggést mutatnak a későbbi cisztitisz kialakulásával. Azok a személyek, akik gyermekkorukban már tapasztaltak húgyúti fertőzéseket, nagyobb valószínűséggel szenvednek tőle a későbbi életszakaszokban is.

Milyen bacik tehetnek az égő érzésről?

Az esetek túlnyomó többségében a cisztitiszért az Escherichia coli (E. coli) felelős, ami eredetileg a végbélben található, ahol nem okoz gondot, ám a húgyutakba jutva hólyaghurutot okozhat. Az E. coli fertőzések teszik ki az alsó húgyúti fertőzések 70-95%-át, hatékony kezelésük pedig kulcsfontosságú a betegség elleni küzdelemben.

A cisztitisz kialakulásának kockázati tényezői komplexek és egyéni eltéréseket mutathatnak. A megelőzés érdekében fontos odafigyelni a szexuális életre, az esetlegesen használt fogamzásgátló módszerekre, valamint a családi és egyéni kórelőzményre. A rendszeres higiénia, a megfelelő folyadékfogyasztás és az egészséges életmód is hozzájárulhat a hólyaghurut megelőzéséhez, csökkentve ezzel a kellemetlen állapot előfordulásának gyakoriságát és súlyosságát.

Hirdetés

Az Urzinol tabletta a húgyutak betegségeire évszázadok óta bevált gyógynövény, a medveszőlő levelének kivonatát tartalmazza. Az Urzinol hasznos segítség az egyszerű hólyaghurut korai tüneteinek – sürgető vizelési inger, illetve égő érzéssel járó hólyagürítés – enyhítésében. Mindez a medveszőlőlevélben található növényi összetevők igazolt antibakteriális, valamint gyulladáscsökkentő hatásának köszönhető.urnizol_fokep-removebg-preview.png

Medveszőlőlevélkivonat-tartalmú, vény nélkül kapható hagyományos növényi gyógyszer

Fotó: Phytotec Hungária Bt.

        HAGYOMÁNYOS NÖVÉNYI GYÓGYSZER. A JAVALLATOKRA VALÓ ALKALMAZÁSA A RÉGÓTA FENNÁLLÓ HASZNÁLATON ALAPUL. A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr618305123
süti beállítások módosítása