Nem csak te küzdesz hólyaghuruttal: népbetegségnek számít

Szponzorált tartalom

2024. január 26. Kontent

uz6_1.jpg

A hólyaghurut gyakori egészségügyi probléma, nemcsak Magyarországon, hanem számos más országban is, ezért egyre fontosabb, hogy tisztában legyünk az okaival és a megelőzésével.

A hólyaghurut a világszerte legalább 250 milliós évenkénti esetszámmal a leggyakoribb fertőzések közé tartozik, és jelentős terhet ró mind az egészségügyi ellátórendszerekre, mind a páciensekre. Az állami egészségügyi ellátás költségei (a vizsgálatok, kezelések és egyes gyógyszerek) ugyanis a társadalombiztosítás kasszáját terhelik. Emellett a hólyaghurut szövődményei – például a vesékre is átterjedő gyulladás vagy a gyakran kiújuló hólyaghurut – további orvosi költségekhez vezethetnek, ami a páciensek pénztárcáját is húzza.

A prevenciós programok, az egészségügyi oktatás és a jól hozzáférhető egészségügyi ellátás mind segíthetnek csökkenteni a hólyaghurut egyéni és rendszerszintű terheit.

Hogy minél kevesebben és kevesebbet szenvedjenek a hólyaghurut kellemetlen tüneteitől, fontos tisztában lenni, hogy mivel jár a betegség és hogyan lehet megelőzni.

Nem megfázás

Az első dolog, amit érdemes helyre tenni a betegséggel kapcsolatban, hogy az elnevezése ellenére ez nem megfázás. A hólyaghurut valójában egy alsó húgyúti fertőzés, amit a húgycsövön keresztül a húgyhólyagba jutó baktériumok okoznak, gyulladást idézve elő.

Az esetek 80-90 százalékában a hólyaghurutért az E. coli baktérium felel, amely a vastagbélben természetesen is előfordul, és nők esetében a testnyílások közelsége miatt könnyen átjuthat a húgycsőbe.

Különböző fajtái vannak

Az Európai Urológus Társaság (EAU) definíciója alapján nem komplikált húgyúti infekciónak tekintjük azon fertőzéseket, amelyek nem várandós nőknél akutan, szórványosan vagy visszatérően jelentkeznek az alsó húgyutakban, továbbá kialakulásukban nem játszik szerepet anatómiai és funkcionális eltérés vagy társbetegség.

Próbáljuk elkerülni az antibiotikumot

A szakemberek szerint sok esetben a páciensek harmada már csak akkor kerül orvoshoz, amikor elkerülhetetlen az antibiotikumterápia. Az antibiotikumok alkalmazása azonban roncsolja a „mikrobiomot” (a vastagbélben élő jótékony hatású baktériumokat), ami előbb-utóbb emésztési és egyéb egészségi problémákat eredményezhet, illetve a kórokozók antibiotikummal szembeni ellenállóképességének fokozódásához és úgynevezett szuper baktériumtörzsek kialakulásához vezet.

Ennek megelőzéseként fontos a nem antibiotikum kategóriába tartozó készítmények alkalmazása, ahogy a megelőző életmódbeli szokások bevezetése is (ezekről ebben a cikkünkben találsz részletes információt).

Mit tehetek még?

A betegség elkerülése érdekében nem árt, ha felfrissítjük a biológiai ismereteinket! Annak ugyanis, hogy a hólyaghurut lényegesen gyakrabban érinti a nőket, egyszerű anatómiai okai vannak: a gáttájékon a hüvelybemenet, valamint a végbél- és a húgycsőnyílás igen közel van egymáshoz, így a végbélből származó baktériumok könnyen eljuthatnak a másik két testnyílásig, illetve a rövid, mindössze néhány centiméteres húgycsövön át pedig könnyen elérik a hólyagot. Épp ezért ahhoz, hogy a fertőzést elkerüljük, nagyon fontos, hogy a WC-használat után a helyes irányba, azaz elölről hátrafelé töröljük meg az intim testrészünket.

Továbbá, a hólyaghurut kialakulását elősegítheti akár a szexuális aktus is, amely kedvező körülményeket teremt a kórokozók hólyagba jutásának. Ezért aktus után érdemes pisilni egyet, hogy a vizelettel együtt a baktériumok is mielőbb kiürüljenek az alsó húgyutakból.

A megfelelő folyadékbevitellel, legalább napi 2 liter víz, tea elfogyasztásával a húgyutak gyakori átöblítését biztosíthatjuk. Így az odatévedt kórokozók nem lesznek képesek megtelepedni és elszaporodni a hólyagban.

Ne halogasd a kezelést!

Már a tünetek megjelenésekor, amikor a vizeletürítéskor csípő, égő érzést tapasztalunk, és hasi görcsök is kínoznak, érdemes bevetni a húgyutakra ható gyógynövényeket (például aranyvessző-, kukoricabibe- vagy medveszőlőlevél-tartalmú teát vagy készítményt), és sok- sok folyadékot fogyasztani.

A bakteriális fertőzés megállítása elengedhetetlen, ugyanis a hólyagból átterjedhet a felső húgyutakra, vesemedencegyulladást, sőt akár meddőségi problémákat is okozhat.

Amennyiben nem sikerül bő folyadékfogyasztással – ami minimum 3 liter szénsavmentes víz vagy cukrozatlan tea – és vény nélkül elérhető termékekkel enyhíteni a tüneteket, mindenképp forduljunk orvoshoz (háziorvoshoz, urológushoz vagy nőgyógyászhoz) a megfelelő terápia kiválasztásához! Fontos, hogy mindig kövessük az orvosi utasításokat: antibiotikum-kúra esetén akkor is folytassuk az előírt ideig a gyógyszerszedést, ha a panaszok néhány napon belül enyhülnek, ellenkező esetben ugyanis a fertőzés kiújulhat, vissza-visszatérhet.

Amit ne csinálj!

A különféle, régimódi, házi praktikákkal érdemes vigyázni: ilyen például a forró ülőfürdő, amely hólyaghurut esetén például egyáltalán nem javasolt, mert felerősítheti a szervezetben jelen lévő gyulladást.

Akut és visszatérő hólyaghurut

A hólyaghurut típusai között megkülönböztethetünk akut és krónikus formákat. Az akut hólyaghurut hirtelen jelentkezik, és az alkalmazott kezelésre a tünetek általában viszonylag gyorsan megszűnnek. Rengeteg nő találkozik vele élete folyamán legalább egyszer. Krónikus hólyaghurut esetén az akut epizódok hosszabb ideig fennállhatnak, és évente legalább kétszer-háromszor visszatérnek. Ennek számos kiváltó oka lehet, például anatómiai vagy immunrendszeri eltérések. Ha a hólyaghurut gyakori ismétlődését tapasztalod, elengedhetetlen, hogy orvossal konzultálj.

Hirdetés

Az Urzinol tabletta a húgyutak betegségeire évszázadok óta bevált gyógynövény, a medveszőlő levelének kivonatát tartalmazza. Az Urzinol hasznos segítség az egyszerű hólyaghurut korai tüneteinek – sürgető vizelési inger, illetve égő érzéssel járó hólyagürítés – enyhítésében. Mindez a medveszőlőlevélben található növényi összetevők igazolt antibakteriális, valamint gyulladáscsökkentő hatásának köszönhető.urnizol_fokep-removebg-preview.png

Medveszőlőlevélkivonat-tartalmú, vény nélkül kapható hagyományos növényi gyógyszer

Fotó: Phytotec Hungária Bt.

        HAGYOMÁNYOS NÖVÉNYI GYÓGYSZER. A JAVALLATOKRA VALÓ ALKALMAZÁSA A RÉGÓTA FENNÁLLÓ HASZNÁLATON ALAPUL. A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr6618305129
süti beállítások módosítása