7+1 szuper tipp, hogy megelőzd a fájdalmas hólyaghurutot

Szponzorált tartalom

2022. október 28. Kontent

shutterstock_1578848548_uz8.jpg 

A húgyhólyag fontos szerve a testednek, odafigyelést és ápolást igényel, főleg, ha nem szeretnéd, hogy húgyúti fertőzések – mint például a kínzó hólyaghurut – gyötörjenek.

A hólyaghurut fájdalmas vizelést és gyakran visszatérő, sürgető vizelési ingert okozhat, amely rendesen meg tudja keseríteni a mindennapokat. A jó hír az, hogy egyszerű életmódbeli változtatásokkal és speciális tornagyakorlatokkal tehetünk azért, hogy elkerüljük a betegséget.

Ahogy a hüvelyflórádra, úgy a húgyhólyagod belső egyensúlyára is érdemes vigyázni. A tévhitekkel ellentétben ugyanis a húgyhólyag nem steril. A Loyola Egyetem Stritch School of Medicine kutatói megerősítették 2012-ben, hogy a húgyhólyag is rendelkezik mikrobiommal, amely a hüvelyflórához hasonlóan személyre szabott.

Vagyis a húgyhólyag sem steril, a hüvelyhez hasonlóan sajátos baktériumflórája van, amit szintén érdemes egyensúlyban tartani.

 

A tanulmány eredménye szerint a húgyhólyag és a hüvelyi mikrobiom sokban hasonlít, ám a hólyag öntisztulása a rajta keresztülhaladó vizeletnek köszönhetően gyorsabb, mint a hüvelyé. Az öntisztulás viszont csak akkor tud hatékonyan működni, ha a vizelet nincs sokáig a húgyhólyagban.A húgyhólyag rendszeres és alapos átmosásához elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű, legalább napi 2 liter folyadék fogyasztása. Ha nem iszunk eleget, akkor kevesebb vizelet képződik, ezért ritkábban ürítjük a hólyagot. Ez lehetőséget teremt a baktériumok elszaporodására, ami végül kellemetlen húgyúti fertőzéshez vezethet. Ha támogatni szeretnéd a hólyagod öntisztulását, nem árt akkor is folyadékot fogyasztani, ha éppen nem vagy szomjas. Erre a célra ajánlott a tiszta víz, a cukrozatlan gyümölcslé vagy a tea.

Ha igazán jót akarsz tenni a húgyhólyagoddal, akkor adj a fogyasztandó vízhez citromot és/vagy lime-ot. A citrusokban található citromsav segít megelőzni a vesekőképződést, a bennük lévő C-vitamin pedig támogatja az immunrendszert. Természetesen a citrom vagy lime levét nemcsak a vízbe keverhetjük, hanem használhatjuk salátaöntetekhez, vagy extra ízesítés céljából az ételekre is csepegtethetjük, esetleg házi limonádét készíthetünk belőle (lehetőleg hozzáadott cukor nélkül).

További tippek, hogy megőrizd a húgyhólyagod egészségét:

1. Tőzegáfonya
A tőzegáfonyáról megoszlanak a vélemények. Habár a népi gyógyászat a húgyúti fertőzések megelőzésére ajánlja, sajnos elég körülményes a használata. A kereskedelmi forgalomban különböző gyártóktól többféle kiszerelésben kapható tőzegáfonya-készítmény: ivólé és sűrítmény, aszalvány, tea, szósz, lekvár vagy kapszula formájában. Kár, hogy ezekre semmilyen standard nem vonatkozik, hatóanyagtartalmuk sem egységes és az adagolásuk sincs pontosan meghatározva. Szóval ember legyen a talpán, aki ezen eligazodik.

2. Az extraszűz olívaolajat a húgyhólyagod is kedvelni fogja
Bizonyítottan segít csökkenteni a szívbetegségek és a rák kockázatát, csökkenti a vérnyomást. Az olívaolajban található hosszú szénláncú, telítetlen zsírsavak esszenciálisak az emberi szervezet számára. Legalább ennyire hasznos lehet a tökmagolaj is, amely hólyagerősítő és sebgyógyulást segítő tulajdonságokkal bír.

3. Ne hagyd ki a gyümölcsöket és a zöldségeket sem!
Fogyassz naponta gyümölcsöt és zöldséget! Minden étkezésnél próbáld meg a tányérod legalább kétharmadát zöldséggel, gyümölccsel, teljes kiőrlésű gabonafélékkel vagy babbal, a maradék harmadát pedig fehérjével, például csirkével vagy hallal megtölteni.

uz8_cikkbe.jpg

4. Fogyassz minél több keresztesvirágú zöldséget!
A brokkolit, a karfiolt, a kelbimbót, a fejessalátát és a kelkáposztát „keresztesvirágú” zöldségként ismerjük. Erős antioxidánsokat tartalmaznak, emellett jót tesznek a húgyhólyagnak és a veséknek. Egyél belőlük minél többet, de ne feledd, hogy vízben főzve akár 50 százalékkal is veszíthetnek az egészségünk szempontjából előnyös hatásukból, ezért inkább párold őket roppanósra extraszűz olívaolajon, vagy fogyaszd őket nyersen.

5. Kerüld a húgyhólyagot irritáló anyagokat!
Bizonyos ételek és folyadékok hólyagirritációt okozhatnak, ami vizeletszivárgáshoz, valamint túlműködéshez vezethet. Ennek fényében kerüld vagy minimalizáld a fűszeres ételeket és szénsavas italokat, a csokoládét vagy az alkoholos italokat. Próbáld meg ezeket kihagyni az étrendedből, vagy hígítsd vízzel, hogy csökkentsd a hólyagra gyakorolt hatást. Hagyj fel a dohányzással, amely gyengíti az immunrendszert, és nem utolsósorban a hólyagrák és más betegségek vezető oka.

6. Sétálj, mozogj!
A mozgás elengedhetetlen az egészséges szervezet működéséhez, és ez alól a húgyhólyag sem kivétel. Próbálj minél többet sétálni a nap folyamán, pláne, ha sokat ülsz a gép előtt. A mozgás célja, hogy felpezsdítse a kismedencéd vérkeringését, ami segíti az immunrendszer működését. Ha erre nincs lehetőséged, emelgesd a lábadat, vagy végezz néhány guggolást.

7. Végezz Kegel-gyakorlatokat!
A Kegel-gyakorlatokkal megerősítheted a gátizmaidat. A gyakorlatok vizeletszivárgás, más néven inkontinencia megelőzésére és kezelésére szolgálnak. A gyakorlatok áldásos hatásáról itt írtunk bővebben.

+1. Szex után pisilés és tisztálkodás!
Ahogy azt korábban megírtuk, a testi együttlét hajlamosít a hólyaghurutra. A nemi szervek és az anális terület tisztítása az intim együttlét előtt segíthet megelőzni ezeket a fertőzéseket. Ajánlott az együttlét előtt és után is pisilni, így kiöblítheted a baktériumokat a húgyutakból, így nem okoznak majd gyulladást a hólyagban.

Hirdetés

Az Urzinol tabletta a húgyutak betegségeire évszázadok óta bevált gyógynövény, a medveszőlő levelének kivonatát tartalmazza. Az Urzinol hasznos segítség az egyszerű hólyaghurut korai tüneteinek – sürgető vizelési inger, illetve égő érzéssel járó hólyagürítés – enyhítésében. Mindez a medveszőlőlevélben található növényi összetevők igazolt antibakteriális, valamint gyulladáscsökkentő és enyhe vízhajtó hatásának köszönhető.urnizol_fokep-removebg-preview.png

Medveszőlőlevélkivonat-tartalmú, vény nélkül kapható hagyományos növényi gyógyszer

        HAGYOMÁNYOS NÖVÉNYI GYÓGYSZER. A JAVALLATOKRA VALÓ ALKALMAZÁSA A RÉGÓTA FENNÁLLÓ HASZNÁLATON ALAPUL. A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr8617963962
süti beállítások módosítása