Ne csak mellizomra gyúrj! Miért fontos, hogy a férfiak is odafigyeljenek a gátizomzatukra?

Szponzorált tartalom

2020. június 15. Kontent

A női intimtorna már széles körben ismert és elfogadott, ugyanakkor kevesen tudják, hogy a férfiaknak sem kéne elhanyagolniuk magukat odalent. Mutatjuk miért nem szégyen, sőt fontos a férfiaknak is erősíteniük a gátizmaikat!
shutterstock_688153690.jpg
Ugyan a gátizomerősítés, vagyis az intimtorna a köztudatban még mindig amolyan női dologként él, jó tudni, hogy a férfiak számára is hasznosak lehetnek az ilyen típusú gyakorlatok. A férfi intimtorna egyfelől a kismedencei szervek (a prosztata, a húgyhólyag, a herék, a pénisz és a végbél) egészségét szolgálja, másfelől a meglévő here-visszértágulatot, illetve az aranyeret is hatékonyan kezeli, továbbá a férfi intim izmait, vizelettartási képességét és végbélzáróizmát, valamint szexuális funkcióit is edzésben tartja, sőt a szexuális képességekre is pozitívan hat.  

Az intimtorna egyébként a medencealapi izmokkal és záróizmokkal végzett mozgásfajtáknak az összefoglaló gyűjtőneve, a gátizmok gyógytornájának is hívják.

A férfiak medencealapi izmai nem kevésbé fontosak, mint a nők esetében. Nemcsak a belső szervek (hólyag, prosztata, herék, végbél, hímvessző) védelmében játszanak lényeges szerepet, hanem azok megfelelő működését is támogatják. 

Bár leginkább a nőkhöz, így a szüléshez, az ülőmunkához és a női inkontinenciához kötik, a gátizomtorna elemeinek elsajátítása számos esetben jelenthet megoldást a férfiak számára is, akár meglévő panasz fennállása esetén, akár megelőzés céljából. 

A vizelet- és/vagy széklettartási nehézségek mellett, a szexuális funkciók – és ezzel a szexuális élet – javulása is gyakran megjelenik a tornagyakorlatok elsajátítására vállalkozó férfiak körében. A gyakorlatok rendszeres végzése mellett javul a szervek vérkeringése, ezzel pedig azok oxigén- és tápanyagellátása is.  

Az intimtorna hatására intenzívebb orgazmus és erőteljesebb erekció érhető el, a magömlés akaratlagos késleltetésének képessége javul, és egyesek a libidójuk növekedéséről is beszámolnak.

Stressz hatására – testünk többi izma mellett – a medenceöv izmai is megfeszülhetnek, ami olykor fájdalommal jár, esetleg potenciacsökkenést is előidézhet.  

A potenciacsökkenéstől való félelem pedig tovább fokozhatja a stresszhatást, a spirál megállításának érdekében érdemes a férfi kismedencei izomzat fitten tartását célzó gyakorlatokkal – urológussal történt konzultációt követően – intimtorna-tréner segítségével megismerkedni: ez a tudás mindössze pár óra alatt elsajátítható.

A gátizomtornát a krónikus kismedencei fájdalom szindróma kezelésének egyik eszközeként alkalmazzák a betegségben szenvedők, egyéb jótékony hatásai mellett a fájdalom csillapítására is. 

Az altesten elhelyezkedő izmok nagyjából egy nyolcast formáznak, elülső részük a nemi szervek rostkötegeit öleli körbe, hátsó részük pedig a végbéltájékon helyezkedik el. E két rész határvonalán elhelyezkedő haránt-gátizmok azonosításával, később pedig ezek rendszeres, naponta többszöri edzésével elérhető a kívánt eredmény. 

Kérdések, amik talán benned is felmerülnek az intimtornával kapcsolatban – akkor is, ha férfi vagy:

Végezhetek női intimtorna-gyakorlatokat?

Nem javasolt, ugyanis a női és a férfi intimtorna között nem véletlenül vannak különbségek, hiszen eltérnek az anatómiai adottságaink. A férfiak gátja például sokkal védettebb, mint a nőké, amely nyitottabb, hiszen a gyermekszülésre van berendezve. Ezzel szemben a férfi szervek sérülékenysége más jellegű: a prosztata igen rossz vérellátású szerv, mely könnyen begyulladhat.

Kiknek ajánlott?

Gyakori panasz, hogy prosztataműtét után nehézkessé válik a vizelettartás, vagy hogy a merevedés már nem olyan, mint műtét előtt. Ezek a panaszok enyhíthetők, sőt akár meg is oldhatók férfi intimtornával. De a szakemberek azoknak is ajánlják, akik szeretnék fejleszteni szexuális kultúrájukat, vagy korai magömléstől szenvednek.

Milyen gyakran?

Mint minden mozgásformánál, így a gátizmok erősítésénél is fontos, hogy a gyakorlatokat rendszeresen végezzük. Optimális az, ha minden nap időt szánunk rá: napi kétszer 15 perces edzés már tíz hét után jelentős eredményeket hozhat. 

Íme egy egyszerű Kegel-gyakorlat amivel nem lőhetünk mellé:

Mivel a gátizmok felismeréséhez tudás és gyakorlat szükséges, mindenképpen intimtorna oktatásra szakosodott szakértő segítségét kérjük, de első lépésként annyit megtehetünk, hogy megpróbáljuk felismerni, megérezni, hogy intim izmaink testünk mely területén helyezkednek el. Ehhez jól bevált trükk, hogy vizeletürítés közben próbáljuk megállítani a vízsugarat.

Az ilyenkor működésbe lépő izmok edzése történik az intimtorna közben is. 

Ha ez megvan, akkor az említett izmot álló vagy fekvő helyzetben kell megfeszíteni, majd elernyeszteni, előbb tíz, majd öt másodperces váltásokkal. Ebből három-három sorozatot végezzünk. Nem baj, ha eleinte nem megy a hármas sorozat, vagy nem tudjuk tartani öt másodpercig, a fekvőtámaszból sem egyből száz kinyomással kezdünk. Végül egy teljes erejű összehúzás jön, amit minél hosszabban meg kell tartani. Ezt ismételjük meg háromszor. Nagyon fontos, hogy a Kegel-gyakorlat végzése közben ne feszítsd meg a fenék, a láb és a has izmait sem!

Ahogy minden egyéb sportnál, itt is fontos, hogy emeld a tétet, vagyis néhány hét alatt fokozatosan növeld az időt, míg sikerül 5-10 másodpercre megfeszíteni az izmokat, és akkor vagy igazán profi, ha a gyakorlatot állva végzed. Ezzel nagyobb súly nehezedik az izmokra, ami fokozza az edzés hatékonyságát, és javítja a hólyag feletti kontrollt.

Sajnos magyar nyelvű videót nem találtunk, amelyben tippeket, gyakorlatokat mutatnak. De ha nem okoz számodra gondot az angol, akkor ez hasznos lehet:

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr7115809432
süti beállítások módosítása