CPPS – egy fájdalmas és rejtélyes betegség

Szponzorált tartalom

2024. június 28. Kontent

px8.jpg

A krónikus kismedencei fájdalom szindróma (CPPS) egy olyan állapot, amelynek jellemzője a kismedence területén érzett fájdalom, és mivel egy gyűjtőkórképről van szó, a betegség eredete általában nem tisztázott. Nehezíti a kezelést, hogy a szakemberek máig nem tudják a pontos eredetét, de abban egyetértenek, hogy a túlzott stressz hajlamosító tényező.

A CPPS egy krónikus fájdalomszindróma, amely a medencei régióban jelentkezik. Ez az állapot férfiakat és nőket is érinthet, de a férfiaknál gyakrabban fordul elő. Ellentétben a bakteriális prosztatagyulladással, amely gyulladásos folyamatokkal jár, a CPPS esetében nincs kimutatható kórokozó, néha még gyulladás sincs. A betegek túlnyomó többsége a harmincas-negyvenes korosztályból kerül ki, jellemzően szorong, illetve krónikusan stresszes az életvitele.

A szakemberek állítják, a CPPS leginkább lelki okokra vezethető vissza, a betegség egyfajta visszajelzés a szervezettől, hogy ideje változtatni a stresszes életmódon. A szindróma felismerése, diagnosztizálása épp ezért általában hosszú időbe telik. Akkor adják ezt a diagnózist, ha a képalkotó eljárások, a rutin labor- és más vizsgálati eredmények is negatívnak bizonyulnak. Épp ezért a diagnosztizálása kizárólag különböző szakterületek és szakorvosok csapatmunkájával valósulhat meg.

A fájdalomcsillapító nem megoldás

Sokan hajlamosak fájdalomcsillapítókhoz nyúlni, hogy enyhítsék a CPPS tüneteit. Fontos azonban megérteni, hogy a fájdalomcsillapítók hosszú távon károsak, gyomorfekélyt, maradandó vese- és májkárosodást okozhatnak. Nem kezelik az alapvető problémát, és csak átmeneti megkönnyebbülést remélhetünk tőlük. Helyettük a hosszú távú megoldásokra kell összpontosítani, mint például a gyógytorna és a fitoterápia.

Hatékony kezelési módok

A gyógytorna és a fitoterápia kulcsfontosságú lehet a CPPS kezelésében. A gyógytorna segíthet az izmok lazításában és erősítésében, ami enyhítheti a fájdalmat, és javíthatja az állapotot hosszú távon. A fitoterápia, vagyis a gyógynövények használata szintén hatékony lehet a fájdalom és a gyulladás csökkentésében anélkül, hogy káros mellékhatásokat okozna.

Tünetek, amelyekre érdemes figyelni

A CPPS tünetei változatosak és különbözőek lehetnek személyenként és esetenként, ráadásul a panaszok széles skálán mozoghatnak. Ezek közé tartoznak a különböző fájdalmak (gát, alhas, here, pénisz, ánusz, lágyék, derék, belső comb körüli), valamint a potenciaproblémák. Ezek a tünetek váratlanul jelentkezhetnek, változhatnak, és bármely kombinációban előfordulhatnak.

Eltűnő és fellángoló tünetek

A CPPS tünetei változhatnak, és befolyásolhatják a mindennapi életet. Ezek az érzések és fájdalmak erősödhetnek vagy gyengülhetnek különböző tényezők hatására, mint például az időjárásváltozás, a stressz, a testtartás megváltoztatása vagy bizonyos ételek bevitelének módja.

A CPPS tehát sokkal több, mint egyszerűen egy gyulladásos betegség. Ez egy krónikus fájdalomszindróma, amely sokféle tünettel járhat, és komoly kihívást jelenthet mind a betegek, mind az orvosok számára. A hosszú távú kezelési módok kulcsfontosságúak lehetnek a tünetek enyhítésében és az életminőség javításában.

Megelőzés

Mivel nem tudjuk a pontos okokat, ezért a megelőzés is nehéz, de érdemes néhány általános tanácsot betartani. Mivel a szindróma kiváltó okai között ott találhatók a lelki okok, érdemes egy pszichológus szakemberrel felvenni a kapcsolatot, akivel feltárhatók a régóta fennálló problémák, és segíthet különböző stresszkezelési, valamint relaxációs technikák elsajátításában. A krónikus kismedencei fájdalom szindróma sokszor tipikusan az ülő életmóddal együtt járó betegség, ezért a gyógyulás érdekében fontos a rendszeres testmozgás bevezetése a mindennapokba. Az úszás, a séta jótékonyan hathat a fájdalmakra, ugyanakkor a kerékpározás és a motorozás súlyosbíthatja a tüneteket.

 

Hirdetés

A Proxelan végbélkúp klinikai vizsgálatokkal igazolt hatású helyi készítmény a prosztatagyulladás tünetei ellen, amely ott enyhíti a panaszokat, ahol a probléma van. Az ápoló hialuronsav és gyógynövények kombinációja teljessé teszi a gyógyszeres kezelést, enyhítve a vizelési zavarokat és a fájdalmat. Vény nélkül könnyen elérhető a hazai patikákban, ezért a fellángoló fájdalmak esetén azonnal használható, akár hosszú távon is.

proxelan-doboz-30x-jobb.png

Recept nélkül kapható gyógyászati segédeszköz

Fotó: Phytotec Hungária Bt.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

Ha bármilyen tünetet tapasztalsz, fontos, hogy keresd fel az orvosodat.

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr9218432617
süti beállítások módosítása