Téged is érinthet – Egy férfibetegség, amiről tudnod kell

Szponzorált tartalom

2024. június 19. Kontent

px5.jpg

A gyors felismerés nem mindig egyszerű, ugyanis a tünetei enyhébben és lassabban jelentkezhetnek, mint egy akut gyulladás esetében. A krónikus bakteriális prosztatitisz gyakori betegség, amely életkortól függetlenül jelentkezhet. A korai felismerése nagyon fontos a szövődmények elkerülés és az életminőség megtartása érdekében.

A krónikus prosztatagyulladás nem egy közkedvelt téma a férfiak körében, ugyanakkor mégis fontos róla beszélni, hiszen, ha kezeletlenül marad, az nagyon meg tudja keseríteni a mindennapokat. Ráadásul nem egy ritka kórkép, a férfiak 10 százaléka legalább egyszer találkozik élete során a betegséggel.

A problémát általában fertőzés okozza. Krónikus esetről akkor beszélhetünk, ha a tünetek legalább 3 hónapig fennállnak. A betegségnek ez a fajtája egy hosszan elhúzódó állapot, amelynek során az érintett hónapokig, de van, hogy évekig is küzdhet a betegséggel.

Engem úgysem érint...

Gyakran előfordul például visszatérő húgyúti fertőzések esetén: a kórokozók a húgycsövön, de a nyirok- és vérkeringés által is bejuthatnak a prosztatába. Kialakulásában szerepe lehet hormonális változásoknak, stresszes életmódnak, autoimmun betegségeknek, kialakulhat szexuális úton terjedő betegségek következményeképpen vagy ha katétert helyeztek a húgycsőbe, illetve akkor is, ha az érintett húgycsőszűkülettel küzd. A krónikus fertőzés kialakulásának hátterében hajlamosító tényezők is szerepet játszhatnak.

Milyen tünetekre érdemes figyelni?

Ismerd fel az árulkodó jeleket, hogy a lehető leghamarabb a megfelelő kezelésben részesülj, vagy segíteni tudj a családtagodnak, párodnak.

A krónikus bakteriális prosztatitisz mérsékeltebb tünetekkel jelentkezik, mint az akut gyulladás. Jellemző tünete a gyakori, sürgető vizelési inger. Fájdalmas, égő érzés kísérheti a vizeletürítést, vagy nehezedre eshet pisilni. Tünete lehet továbbá a csökkenő libidó, merevedési zavar, fájdalmas ejakuláció, ahogyan a kisugárzó fájdalom is – amely a gáttájéktól és a nemi szervektől a belső combig több ponton jelenhet meg.

Mit tehetsz, ha a tünetek alapján magadra ismersz?

Mindenképpen fordulj orvoshoz, kérd szakember segítségét. A kivizsgálás első lépése az lesz, hogy kikérdeznek a problémádról. A tünetek súlyossága és a betegség előrehaladásának üteme egyénenként változhat, illetve számos tényezőtől függhet, beleértve az immunrendszer állapotát, az életmódot és az egyéb egészségi problémákat.

Ezt követheti egy orvosi vizsgálat, amelynek során a doktor megvizsgálja a beteg prosztatáját fájdalom, duzzanat vagy más eltérések szempontjából.

Emellett tovább küldhetnek egyéb vizsgálatokra, amelyek között lehetnek laboratóriumi, vizelet- és vértesztek, amelyek segíthetnek az orvosnak a gyulladás jeleinek és a fertőzés jelenlétének a kimutatásában.

A vizsgálatoknak ritkán része lehet a prosztata-szövetmintavétel (biopszia) is, hogy laboratóriumi vizsgálatok segítségével megerősítse a diagnózist, és azonosítsa a betegség típusát. Készülhetnek képalkotó vizsgálatok is: az ultrahang-, MRI- vagy CT-vizsgálatok segíthetnek az orvosnak a prosztata állapotának megítélésében.

A krónikus bakteriális prosztatitisz esetében a tünetek nem mindig egyértelműek, intenzitásuk az idő előrehaladtával változhat, és más egészségi problémákra is hasonlíthatnak. Ha a fent említett tünetek bármelyikét észleled magadon, fontos, hogy mielőbb orvoshoz fordulj, felismerjék és kezelhessék a problémát. A korai felismerés és kezelés kulcsfontosságú a komplikációk elkerülésében és az életminőség javításában.

Hirdetés

A Proxelan végbélkúp klinikai vizsgálatokkal igazolt hatású helyi készítmény a prosztatagyulladás tünetei ellen, amely ott enyhíti a panaszokat, ahol a probléma van. Az ápoló hialuronsav és gyógynövények kombinációja teljessé teszi a gyógyszeres kezelést, enyhítve a vizelési zavarokat és a fájdalmat. Vény nélkül könnyen elérhető a hazai patikákban, ezért a fellángoló fájdalmak esetén azonnal használható, akár hosszú távon is.

proxelan-doboz-30x-jobb.png

Recept nélkül kapható gyógyászati segédeszköz

Fotó: Phytotec Hungária Bt.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr418428109
süti beállítások módosítása