A gyógyteától a modern fitoterápiáig: így gyógyítottak régen és ma

Szponzorált tartalom

2023. október 12. Kontent

gyt_blog_uz_4.jpg

Belegondoltál már abba, vajon mi várt volna, ha 300 évvel ezelőtt születsz? Hogyan kezeltek akkor egy fogfájást, egy törött csontot vagy a kellemetlen hólyaghurutot? Utánajártunk, mit próbáltak tenni eleink a panaszok ellen.

Évente nagyon sok, 8 millió ember fordul orvoshoz húgyúti fertőzés miatt. Az antibiotikumokat csak a közelmúltban fedezték fel, de előtte is sikerült gyógyítani a felfázást.

Mivel a csíraelmélet az 1800-as évek második feléig nem létezett, nem tudták, hogy a problémát szabad szemmel láthatatlan baktériumok elszaporodása okozza.

A 19. században, sőt a történelem során és kultúrákon átívelően a nők nemi és húgyúti területét vallási és társadalmi tabuk övezték, amelyek jó alapul szolgáltak a téves diagnózisoknak. Sok nő talán csak akkor fordult orvoshoz, amikor a fertőzés már előrehaladott stádiumban volt, és még ekkor is előfordulhatott, hogy elhallgatott fontos információkat, attól félve, hogy aztán őt hibáztatják majd, vagy erkölcstelennek tartják. A legtöbb női betegséget ugyanis a szexuális kicsapongással kötötték össze.

Az egyik legrégibb módszer már évszázadok óta része az alternatív gyógyászatnak: a gyógyteák készítése, amelyek képesek támogatni a test működését, védelmi rendszerét, és gyógyító hatással is rendelkezhetnek. Ugyanakkor ezek a gyógyászati praktikák nem mindig váltak be.

A történelem nagy részében az volt a probléma, hogy senki sem tudta, hogy baktériumok léteznek. Miután Leeuwenhoek 1667-ben felfedezte a mikrobákat, további 210 évbe telt, mire megállapították, hogy azok betegséget okoznak. Újabb húsz év telt el, mire egy szert teszteltek a hólyaghurutot leggyakrabban okozó E. coli baktérium elpusztítására. Végül 1937-ben vált elérhetővé a húgyúti infekciók elleni első gyógyszer, a szulfanilamid.

Öröklődő hagyományok

A medveszőlő (Arctostaphylos uva-ursi) a hagyományos gyógyászatban régóta ismert növény, korábban a leveleit főzetek formájában alkalmazták. Hatékonysága miatt ma sem kopott meg a fénye. A medveszőlőlevél gyógyító tulajdonsága elsősorban a levelében található arbutin nevű vegyületnek tulajdonítható, ami a húgyutakon keresztül választódik ki, a húgyhólyagba kerülve átalakul olyan aktív vegyületté, amely képes elpusztítani az ott lévő kórokozókat. A gyógytea elkészítése a múltban is egyszerű volt, a medveszőlő leveléből készült főzet elkészítése nem igényelt különleges eszközöket. A leveleket megszárították, majd leforrázták és állni hagyták néhány percig.

gyt_blog_uz_4_2.jpg

A másik ilyen növény a tőzegáfonya. A belőle készült tea nem a baktériumokat pusztítja el, csupán azt gátolja, hogy azok megtapadjanak a hólyagfalon. Ennek következtében a baktériumok nem képesek a hólyagban maradni, hanem a vizeletben úszkálva minden vizelés alkalmával ürülnek.

A modern fitoterápia előretörése

Az egészségügy és a gyógyászat terén azonban az idő előrehaladtával megjelent az antibiotikumrezisztencia: a túlzott és sokszor nem megalapozott, vagy nem megfelelő antibiotikumhasználat miatt ellenálló, úgynevezett szuperbaktériumok jöttek létre. A gyógynövényes gyógymódok többségével szemben nem alakul ki rezisztencia, így a fitoterápia a reneszánszát éli.

A növényi alapú gyógymódok alkalmazása ma már sokkal kontrolláltabb és pontosabb. Az egyes növények hatóanyagai alaposan ellenőrzöttek, és különféle formulákban, például tablettákban vagy cseppek formájában kerülnek forgalomba. Ez megkönnyíti a betegek számára a pontos dozírozást és a kezelés nyomon követését. A fitoterápiás szerek gyakran komplex összetevőkből állnak, amelyek egymást erősítő hatása érvényesül a szervezetben.

A modern fitoterápia továbbá lehetőséget nyújtott a kutatóknak és orvosoknak az alapvető mechanizmusok jobb megértésére. Az elmúlt évtizedekben a növényi hatóanyagok farmakológiai vizsgálatai, valamint a gyártástechnológiai eljárások jelentős fejlődésen mentek keresztül, és így a minőségi követelményeknek megfelelően előállított hagyományos növényi készítmények gyógyszer minősítést kaphatnak. Ennek megfelelően nem mindegy, hogy egy adott betegség esetén fitoterápiás szerként hagyományos növényi gyógyszert, étrend-kiegészítőt, esetleg gyógyteát alkalmazunk.

Hirdetés

Az Urzinol tabletta a húgyutak betegségeire évszázadok óta bevált gyógynövény, a medveszőlő levelének kivonatát tartalmazza. Az Urzinol hasznos segítség az egyszerű hólyaghurut korai tüneteinek – sürgető vizelési inger, illetve égő érzéssel járó hólyagürítés – enyhítésében. Mindez a medveszőlőlevélben található növényi összetevők igazolt antibakteriális, valamint gyulladáscsökkentő hatásának köszönhető.urnizol_fokep-removebg-preview.png

Medveszőlőlevélkivonat-tartalmú, vény nélkül kapható hagyományos növényi gyógyszer

Fotó: Phytotec Hungária Bt.

        HAGYOMÁNYOS NÖVÉNYI GYÓGYSZER. A JAVALLATOKRA VALÓ ALKALMAZÁSA A RÉGÓTA FENNÁLLÓ HASZNÁLATON ALAPUL. A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr9818228487
süti beállítások módosítása