Nyárgyilkos lehet a visszatérő hüvelyfertőzés – így tegyél ellene

Szponzorált tartalom

2024. július 9. Kontent

mv3.jpg 

A nyár sokak számára a pihenés és kikapcsolódás időszaka, ám sajnos sok nőnek megkeseríti ezeket a hónapokat a visszatérő hüvelygomba. A fertőzés kiújulása a meleg hónapokban különösen gyakori.

A Candida gombák túlszaporodása okozta fertőzés viszketéssel, égő érzéssel, duzzadt, vörös szeméremtesttel és sűrű, darabos folyással jár. A hüvelyflóra egészséges egyensúlya számos tényező hatására felborulhat, amelynek következtében az egyébként panaszt nem okozó, természetes módon is jelen lévő gombafajok elburjánzanak.

Nyirkos, nedves környezet – a gombák kedvence

A Candida-fertőzés az év bármelyik időszakában kialakulhat, ám a nyári hónapokra különösen jellemző a felbukkanása.

A magas páratartalom és a fokozott izzadás a gombáknak kedvez. A szoros, nem szellőző ruhák, fehérneműk alatt nem lélegzik a bőrünk, és a műszálas anyagok sokkal erősebben tartják benn a párát. Nyáron ezért érdemes kényelmes, laza pamut öltözéket választani, és az izzadt, nedves darabokat szárazra cserélni, amikor csak lehet.

Jaj, úgy élvezem én a strandot!

Megvan az a jóleső érzés, amikor a hideg vízből a partra érve kiülsz a napra, hogy a törölköződön fekve, üldögélve száradj meg? Ezt a szokásodat jobb elhagynod, ha nem akarod, hogy a nyirkos fürdőruhád táptalaja legyen a gombáknak.

A vízbe azért tesznek klórt, hogy elpusztítsák a kórokozó baktériumokat és gombákat, ami kiirthatja a védelmező hüvelyflórádat, így, ha hajlamos vagy a hüvelygomba kialakulására, ne áztasd magad túl sokáig, illetve amint kijössz a medencéből, zuhanyozz le tiszta vízzel, és cseréld le a fürdőruhádat.

Nem megy szabadságra

Visszatérő hüvelygombáról akkor beszélünk, ha egy évben négyszer vagy annál több alkalommal jelentkezik a probléma. Kialakulására, kiújulására számos tényező hatással lehet: ilyenek a hormonális változások, például a terhesség, a túlzott cukorbevitel és a szénhidrátdús táplálkozás, a túlzásba vitt tisztálkodás, vagy épp a megfelelő higiénia hiánya. De felboríthatja a hüvelyi egyensúlyt az irrigálás, ahogyan egy antibiotikumkúra is.

Kiújulhat akkor is, ha nem volt teljes a gyógyulás az előző fertőzésből.

Fontos! A hüvelygomba nem szexuális úton terjedő betegség, hiszen a Candida gomba az egészséges hüvelyflóra része. Kifejezetten ritka esetekben adható tovább a partnernek, így főleg, ha visszatérő fertőzéssel küzdesz, akkor konzultálj orvossal a teendőkről.

A hüvelygomba az egyik leggyakoribb fertőzés, ami az intimzónádat érinti, mégse vedd félvállról! Ha észleled a tüneteket magadon, vagy újra és újra visszatér a Candida, akkor kérd szakember segítségét.

Ne hagyd, hogy tönkretegye a nyarad!

Ha rendszeresen kiújul, akkor a hüvelygomba kellemetlen tünetei minden tevékenységedre és a párkapcsolatodra is hatással lehetnek. Jobb az elővigyázatosság, hiszen akár egy gyógyszeres kúra is rá tudja nyomni a bélyegét a gondtalannak indult pihenésre.

Tehetsz a megelőzésért:

  • Tartsd szárazon a hüvelyed környékét, válts száraz ruhára strandolás után, illetve ne viselj sokáig nedves fürdőruhát és átizzadt ruházatot.
  • Válassz természetes anyagokat, viselj pamut fehérneműt, kerüld a szintetikus, nem jól szellőző darabokat.
  • Tartsd karban a hüvelyflórád. Ne vidd túlzásba a tisztálkodást, és hanyagold az illatosított intimhigiéniai termékek használatát.
  • Törekedj az egészséges életmódra. Táplálkozz egészségesen, kerüld a túlzott cukorfogyasztást. Mozogj, relaxálj, vezesd le a stresszt.

Sok nő számára nehézséget okoz, hogy beszéljen a hüvelyfertőzésről. Legyen szó partnerről vagy orvosról, a segítségkérést még az elviselhetetlen tünetek ellenére is sokan inkább halogatják. Pedig ahogyan minden problémára, úgy erre is igaz, minél előbb érkezik a segítség, annál jobb.

Hirdetés

Speciális összetétel (bórsav, tejsav, kamillakivonat) – hatásos segítség hüvelygomba ellen         

A Micovag Plus hüvelykúp természetes eredetű összetevőkkel, tejsavval és kamillakivonattal egészíti ki a hüvelygomba kezelését. Tejsavtartalma visszaállítja a normál hüvelyi pH-t, így képes gátolni a gombák szaporodását, kamillakivonata pedig enyhíti az égő érzést és csillapítja a kellemetlen viszketést. A Micovag Plus hüvelykúp a tünetek enyhítésével teszi teljessé a célzott gombaellenes terápiát. Vény nélkül elérhető a legtöbb hazai gyógyszertárban. 
webp_net-resizeimage-5.png

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz

Fotó: Phytotec Hungária Bt.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr7818441173
süti beállítások módosítása