Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

És te megfelelő fogamzásgátló eszközt használsz?

Szponzorált tartalom

2024. július 17. Kontent

mv5_1.jpg

Se szeri, se száma azoknak a termékeknek, amelyekkel a nem kívánt terhességet előzhetjük meg. Érdemes azonban gondosan megválasztani a nekünk való módszert, pláne, ha hajlamosak vagyunk az intimfertőzésekre.

Hormonális fogamzásgátlók (tabletták, tapaszok, injekciók), mechanikai módszerek (ilyen az óvszer és a méhen belüli eszközök) vagy természetes alternatívák (például a naptármódszer)? Se szeri, se száma a nem kívánt terhesség elkerülését szolgáló lehetőségeknek. De vajon melyiket érdemes hanyagolni, ha hajlamosak vagyunk a hüvelygombára? És egyáltalán: mi köze van a fogamzásgátló eszközöknek ehhez a gyakori intimfertőzéshez?

Bezavarhatnak?

A hormonális fogamzásgátlók általában szintetikus ösztrogént és progeszteront tartalmaznak, amelyek befolyásolhatják a női test természetes hormonális egyensúlyát. A magasabb ösztrogénszint kedvező környezetet teremt a Candida gombák szaporodásához. A hormonális változások gyengíthetik a helyi immunválaszt, így a gombák könnyebben okozhatnak fertőzést.

Tudtad?
A Candida albicans nevű gomba a leggyakoribb okozója a hüvelyi fertőzésnek, közismertebb nevén hüvelygombának.

Az óvszer mindig jó választás

A mechanikai módszerek közül néhány – például a méhen belüli eszközök – általában nem befolyásolják jelentősen a hüvelyi mikrobiomot. Ugyanakkor az óvszerhasználat, különösen a spermicid anyagokat tartalmazó óvszerek irritálhatják a hüvelyhámot, emelhetik a hüvelyi pH-t, amely kedvező környezetet teremthet a hüvelygomba szaporodásához. Ettől függetlenül az óvszer a legbiztonságosabb védekezési módszer, hiszen nemcsak a terhességtől, hanem a nemi betegségektől is megóv minket.

Krémek, kúpok, habok

Léteznek hüvelykúp, krém, zselé, hab formájú kémiai fogamzásgátlók is, amelyek a spermiumok megtermékenyítő képességét szüntetik meg. Ezeket nem tanácsos használni azoknak a nőknek, akiknek kényes a hüvelyük bakteriális egyensúlya. Sajnos könnyen meg tudják változtatni a hüvely enyhén savas pH-ját, ami a gomba gyors szaporodásához vezethet.

Természetes fogamzásgátlás?

A természetes módszerek, mint például a naptármódszer, nem járnak hormonális vagy mechanikai beavatkozással, így közvetlenül nem befolyásolják a hüvelyi baktériumflórát. Ám ezek a módszerek kevésbé megbízhatóak, és nem védenek a szexuális úton terjedő betegségek ellen.

A naptármódszernél már ismert testhőmérséklet-ellenőrzés mellett további biológiai jelek megfigyelése (méhnyaknyák állaga, méhnyak állásának kitapintása) pontosabban segít meghatározni a „termékenységi ablakot”, vagyis azokat a napokat, amikor nagyobb esély van a megtermékenyülésre. A naptármódszerrel közös bennük, hogy a termékeny napokon a hüvelyi behatolás helyett alternatív örömszerzési módok alkalmazásával elkerülhető a nem kívánt terhesség. Kétségtelenül ez az egyik legkíméletesebb módszer a vaginád számára, ám nem olyan biztonságos, mint az óvszer vagy a tabletta, nagy odafigyelést igényel, és nem véd meg a nemi betegségektől.

Előzd meg a bajt!

Fontos kiemelni, hogy nemcsak a fogamzásgátló eszközök növelhetik a hüvelygomba kialakulásának kockázatát, hanem számos egyéb tényező is. Érdemes ezekről tudni, hiszen így sokat tehetünk a megelőzés érdekében.

  • Helyes higiénia: a megfelelő higiéniai szokások kialakítása segíthet megelőzni a hüvelygomba kialakulását. Erről bővebben ebben a cikkünkben írtunk.
  • Pro- és prebiotikumok: a hüvelyi mikroflóra egyensúlyának a támogatására szolgálnak, és csak a helyi alkalmazásuknak van értelme. Ez különösen fontos, ha antibiotikumkúrán vagyunk túl.
  • Kerüljük az irritáló anyagokat, mint az illatosított termékeket és spermicid anyagokat tartalmazó óvszereket.
  • Fontos a szellőzés: tartsd szárazon a szeméremtestet, és ne hagyd befülledni az intim részeidet!
  • Kerüld az indokolatlan hüvelyöblítést (irrigálást) és az erős vegyi anyagok használatát a hüvelybemenet környékén!
  • Táplálkozz egészségesen, és kerüld a túlzott cukorbevitelt!


Hüvelygomba esetén orvosi javaslatra alkalmazhatók szájon át szedhető antifungális, azaz gombaellenes gyógyszerek, amelyeket kiegészíthetsz helyileg használható patikai készítményekkel. Tartós vagy visszatérő tünetek esetén fordulj orvoshoz!

 

Hirdetés

Speciális összetétel (bórsav, tejsav, kamillakivonat) – hatásos segítség hüvelygomba ellen         

A Micovag Plus hüvelykúp természetes eredetű összetevőkkel, tejsavval és kamillakivonattal egészíti ki a hüvelygomba kezelését. Tejsavtartalma visszaállítja a normál hüvelyi pH-t, így képes gátolni a gombák szaporodását, kamillakivonata pedig enyhíti az égő érzést és csillapítja a kellemetlen viszketést. A Micovag Plus hüvelykúp a tünetek enyhítésével teszi teljessé a célzott gombaellenes terápiát. Vény nélkül elérhető a legtöbb hazai gyógyszertárban. 
webp_net-resizeimage-5.png

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz

Fotó: Phytotec Hungária Bt.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr3318446903
süti beállítások módosítása