Jön a nyár, támad a hüvelygomba?

Szponzorált tartalom

2024. július 8. Kontent

mv2.jpg

A hüvelyi gombás fertőzés rendkívül gyakori probléma, a nők jelentős részét érinti. Épp ezért érdemes tudni, milyen körülmények kedveznek a kellemetlen betegségnek, és hogyan lehet az esélyét minimalizálni.

Itt a nyár. A forró nappalok és nyomasztóan meleg éjszakák, a strandszezon, és sokak számára a kellemetlen hüvelyi fertőzések időszaka. Mutatjuk, mire kell figyelni, hogy gondtalanul élvezhesd a nyár pillanatait.

1. Izzadás és nedvesség

A gombák számára az egyik legkedvezőbb élőhely a nedves és meleg környezet. Az izzadás, különösen a forró nyári hónapokban, amikor a városokban éjszaka sem csökken a hőmérséklet 28°C alá, vagy az intenzív testmozgás a hőségben jelentősen növelheti az intim testtájék nedvességi szintjét és a hajlatok izzadását. Ez az állapot ideális a Candida gomba számára, amely gyorsan szaporodhat ilyen körülmények között, különösen akkor, ha a hüvely savas pH-ja valamilyen okból megváltozik.

Mit tehetsz ellene?

  • Laza, lélegző ruházat viselése: kerüld a szoros ruházatot és a műszálas anyagokat, amelyek megakadályozzák a szellőzést. A pamut alsónemű és laza ruházat segíthet a nedvesség elpárolgásában.
  • Gyakori ruhaváltás: sportolás vagy izzadással járó tevékenységek után minél előbb válts száraz ruhára.
  • Éjszakára: minél kevesebb, annál jobb.
  • Nedvességfelszívó betétek használata: ezek a betétek segíthetnek a nedvesség elvezetésében, különösen akkor, ha hajlamos vagy az erősebb izzadásra.

2. Rosszul szellőző rucik

A rosszul szellőző darabok kifejezetten kedveznek a Candida gomba szaporodásának. Az ilyen környezet kialakulásának egyik leggyakoribb oka a szoros, nem lélegző anyagból készült fehérnemű vagy a szűk nadrágok viselése.

Mit tehetsz ellene?

  • Válassz természetes anyagokat: a pamut, illetve a természetes eredetű szálakból készült textíliák jobb szellőzést biztosítanak, mint a szintetikus anyagok.
  • Kerüld a szoros darabokat: amikor csak teheted, viselj laza, kényelmes ruházatot, amely lehetővé teszi a levegő áramlását és a pára távozását.

3. Helytelen higiénés szokások

A túlzásba vitt intimhigiénia, például az intim területek mosása lúgosabb szappanokkal és az illatosított termékek gyakori használata felboríthatják a hüvely természetes bakteriális egyensúlyát. Ez a savas pH-t lúgos irányba tolja, ami már nem gátolja a gomba szaporodását.

Kerüld az illatosított termékeket: az illatosított szappanok, dezodorok és intim mosakodók irritálhatják a hüvely nyálkahártyáját!

  • Használj kíméletes, pH-semleges vagy enyhén savas tisztítószereket: ezek segítenek megőrizni a hüvely természetes pH-értékét és baktériumflóráját.
  • Ne alkalmazz orvosi utasítás nélkül hüvelyöblítést: a hüvelyöblítés kimoshatja a védő hatású tejsavbaktériumokat, amelyek a savas hüvely pH-t biztosítják és így a gombák szaporodásának semmi sem tud gátat szabni.

4. Egyél jól!

Az étrend és az életmód szintén jelentős szerepet játszik a gombás fertőzések megelőzésében. A magas cukortartalmú étrend, az alkoholfogyasztás és a dohányzás mind hozzájárulhat a Candida gomba elszaporodásához. Az immunrendszer gyengülése, amelyet stressz, alváshiány vagy krónikus betegségek okozhatnak, szintén növeli a fertőzés kockázatát. Az alábbiakban néhány életmódbeli tanácsot olvashatsz:

  • Kövess kiegyensúlyozott étrendet: az egészséges étrend, amely sok zöldséget, gyümölcsöt, teljes kiőrlésű gabonát és sovány fehérjét tartalmaz, támogatja az immunrendszert.
  • Kerüld a túlzott cukorfogyasztást: a cukor elősegíti a Candida gomba növekedését.
  • Tartsd karban az immunrendszeredet: biztosíts magadnak elegendő pihenést, csökkentsd a stresszt és rendszeresen mozogj.

5. Antibiotikumok és hormonális változások

Az antibiotikumok szedése és a hormonális változások, például a hormonális fogamzásgátlók használata szintén hajlamosíthat hüvelyi gombás fertőzésekre. Az antibiotikumok károsíthatják a hüvely természetes baktériumflóráját, amely a kórokozók szaporodását gátolni tudná. A hormonális változások befolyásolhatják a hüvelyi mikrobiom összetételét.

Mit tehetsz ellene?

  • Antibiotikumok: csak orvosi javaslatra szedj antibiotikumokat, és mindig kövesd az előírt adagolást és kezelési időtartamot.

Hormonális változások: konzultálj az orvosoddal, ha a hormonális fogamzásgátló használata mellett gyakori hüvelygombás fertőzés tüneteit észleled, ilyenkor felírhat neked egy alacsonyabb hormontartalmú készítményt.

Hirdetés

Speciális összetétel (bórsav, tejsav, kamillakivonat) – hatásos segítség hüvelygomba ellen         

A Micovag Plus hüvelykúp természetes eredetű összetevőkkel, tejsavval és kamillakivonattal egészíti ki a hüvelygomba kezelését. Tejsavtartalma visszaállítja a normál hüvelyi pH-t, így képes gátolni a gombák szaporodását, kamillakivonata pedig enyhíti az égő érzést és csillapítja a kellemetlen viszketést. A Micovag Plus hüvelykúp a tünetek enyhítésével teszi teljessé a célzott gombaellenes terápiát. Vény nélkül elérhető a legtöbb hazai gyógyszertárban. 
webp_net-resizeimage-5.png

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz

Fotó: Phytotec Hungária Bt.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr7418438593
süti beállítások módosítása