Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Fáj a szerelem? Ez állhat a háttérben

Szponzorált tartalom

2024. július 30. Kontent

mv8.jpg

Előfordulhat, hogy valamilyen lelki ok, trauma húzódik meg mögötte, de az sem ritka, hogy egy tünetszegény gombás fertőzés okozza a kellemetlen együttléteket.

A fájdalmas szex (dyspareunia) egy gyakori probléma, amely számos nőt érinthet. Ennek egyik lehetséges oka egy gombás fertőzés, amely nem feltétlenül jár együtt a tipikus tünetekkel, mint a jelentős folyás vagy viszketés, mégis komoly diszkomfortot okozhat.

A gombás fertőzés rejtett tünetei

A hüvelyi gombás fertőzést, ahogy azt az előző cikkünkben is megírtuk, általában a Candida albicans nevű gomba okozza. A klasszikus tünetek közé tartozik a viszketés, égő érzés és a sűrű, darabos, fehér folyás. Előfordulhat azonban, hogy a fertőzés tünetszegény, azaz nem jelennek meg ezek a jól ismert tünetek, vagy csak nagyon enyhék.

Miért okozhat fájdalmat?

Amikor a gombák elszaporodnak a hüvelyben, az bizony irritálhatja a nyálkahártyát, ami mikrosérüléseket okozhat a hüvely falán, így a szexuális aktus fájdalmassá válhat. A fájdalom lehet éles vagy tompa, és előfordulhat a behatolás során vagy akár utána is.

Nem nemi betegség

Fontos azonban tudni, hogy bár fájdalmat okozhat szex közben, a hüvelygomba nem nemi betegség. A Candida albicans az egészséges hüvelyben is megtalálható, a nők nem „elkapják” valakitől.

Diagnózis és kezelés

  1. Orvosi vizsgálat: a diagnózis felállításához orvosi vizsgálat szükséges. Általában hüvelyi kenetet vesznek, hogy mikroszkóp alatt megvizsgálják a gombák számát.
  2. Kezelési lehetőségek:
  • Antifungális szerek – az orvos helyi hatású vagy orális antifungális, azaz szájon át szedhető gombaellenes szereket írhat fel. Ezek lehetnek krémek, kúpok vagy tabletták.
  • Probiotikumok – a hüvelyflóra egyensúlyának helyreállítása érdekében probiotikumok használata is javasolt lehet.
  • Életmódbeli változtatások – a szoros ruházat kerülése és az egészséges étrend segíthet a fertőzés megelőzésében és kezelésében.

Megelőzés

  • Higiénia: a megfelelő intimhigiénia fontos, de kerülni kell a túlzásba vitt tisztálkodást, mint az irrigálás, mivel ez felboríthatja a hüvely természetes egyensúlyát.
  • Laza ruházat: kerülni kell a szoros, műszálas ruházatot, ami nedvességet tart vissza és kedvez a gombák szaporodásának.
  • Egészséges étrend: az alacsony cukortartalmú ételek fogyasztása segíthet a természetes flóra fenntartásában.

A tünetszegény gombás fertőzés gyakran elkerüli a figyelmet, mivel nem jár a klasszikus tünetekkel, mint a viszketés és a jelentős folyás. Azonban a normálisnál kicsit magasabb számú gombatelep is okozhat irritációt és mikrosérüléseket a hüvelyhámon, amelyek fájdalmas szexhez vezethetnek. A diagnózis és kezelés mellett fontos a megelőzésre is odafigyelni, hogy a hüvelyi egészséget fenntartsuk és a diszkomfortot elkerüljük.

Ha fájdalmas szexet tapasztalsz, érdemes orvoshoz fordulni, hogy kizárható legyen a fájdalom fizikális eredete.

Hirdetés

Speciális összetétel (bórsav, tejsav, kamillakivonat) – hatásos segítség hüvelygomba ellen         

A Micovag Plus hüvelykúp természetes eredetű összetevőkkel, tejsavval és kamillakivonattal egészíti ki a hüvelygomba kezelését. Tejsavtartalma visszaállítja a normál hüvelyi pH-t, így képes gátolni a gombák szaporodását, kamillakivonata pedig enyhíti az égő érzést és csillapítja a kellemetlen viszketést. A Micovag Plus hüvelykúp a tünetek enyhítésével teszi teljessé a célzott gombaellenes terápiát. Vény nélkül elérhető a legtöbb hazai gyógyszertárban. 
webp_net-resizeimage-5.png

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz

Fotó: Phytotec Hungária Bt.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr5818451943
süti beállítások módosítása