Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Mindent a pingpongeffektusról

Szponzorált tartalom

2024. július 19. Kontent

mv6.jpg

Bár sokan azt hiszik, hogy a hüvelygomba nemi betegség, fontos a dolgot a helyére tenni, mert ez bizony tévhit.

A hüvelygombát leggyakrabban a Candida albicans nevű gomba okozza, és kizárólag a nőket érinti. A Candida az egészséges hüvelyflóra egyik tagja, amely azonban bizonyos körülmények között elszaporodhat, és olyankor kellemetlen tüneteket okozhat.

De mit keres ott a gomba?

A női hüvely nedves és meleg környezete ideális táptalajt biztosítana a Candida gombának. A hüvelyi savas pH azonban gátolja a gomba és más mikroorganizmusok szaporodását. Ám bizonyos tényezők, mint a hormonális változások, az antibiotikumok használata, az immunrendszer gyengülése vagy a nem megfelelő intimhigiénia megbonthatják ezt az ökoszisztémát és megváltoztathatják a savas pH-t, ezzel lehetővé téve a Candida túlszaporodását, ami a gombás hüvelyfertőzés kellemetlen tüneteihez vezethet.

Az egyébként jól kezelhető, kínzó tünetekkel járó gombás hüvelyfertőzés gyakori a nőknél, a Manchesteri Egyetem adatai szerint világszerte mintegy 138 millió nőt érint. A fertőzést érdemes minél hamarabb kezeltetni, hiszen a zavaró, kellemetlen tünetek tönkreteszik a hétköznapokat.

Kockázati tényezők a nőknél:

  • Hormonális változások – a menstruációs ciklus, a terhesség és a hormonális fogamzásgátlók megváltoztathatják a hüvely mikrobiális egyensúlyát, növelve a fertőzés kockázatát.
  • Antibiotikumok használata – az antibiotikumok elpusztíthatják a szervezetben élő jótékony baktériumokat, így a hüvelyben élő Lactobacillusokat is, amelyek természetes módon gátolják a gombák szaporodását.
  • Immunszuppresszió – az immunrendszer gyengülése lehetővé teszi a Candida gomba elszaporodását, mivel a szervezet kevésbé képes megvédeni magát a fertőzésektől.

Férfiak és a Candida

A férfiak nemi szervének bőre általában száraz, és nem biztosít kedvező környezetet a Candida számára. Ezért a férfiak ritkán szenvednek Candida-fertőzéstől, és ha mégis előfordul, általában súlyos szisztémás állapotokhoz (HIV, kemoterápia, rosszindulatú daganatok) társulva jelenhet meg, és a nemi szerveken igen fájdalmas elváltozásokat okoz. Mivel a nőknél a hüvelyflóra részét képezi ez a gomba, bármely testi együttlét alkalmával megfertőzhetnék a férfiakat, amit nyilván nem tesznek. Ez magyarázza, hogy a hüvelygomba miért nem terjed „pingpong” módjára a szexuális partnerek között, mint ahogy azt sok nemi betegség esetében látjuk.

Vagyis a tévhitekkel ellentétben a hüvelygomba-fertőzést nem a férfiak adják át női partnereknek, így nem is minősül szexuális úton terjedő megbetegedésnek. Nagyon ritkán előfordulhat, hogy egy férfi átmenetileg hordozza a gombát, de ez ritkán vezet fertőzéshez, és nem alakul ki „pingpongfertőzés”, hiszen a női hüvelyben állandóan jelen van a Candida.

Férfiak kockázati tényezői

  • Gyenge immunrendszer: bár ritka, a legyengült immunrendszerű férfiak is fogékonyabbak lehetnek a Candida-fertőzésre.
  • Kemoterápia, daganatos betegek: lehet következménye a leromlott általános állapotnak a férfiak gombás fertőzése, amely általában fájdalmas.

Megelőzés

  • Megfelelő higiénia. A rendszeres és megfelelő higiénia fenntartása segíthet a fertőzés megelőzésében.
  • Légáteresztő ruházat. Pamut alsónemű viselése és a szoros ruházat kerülése csökkentheti a gombák szaporodásának kedvező nedves környezet kialakulását.
  • A probiotikumok segíthetnek fenntartani a hüvely egészséges baktériumflóráját.

Kezelés

  • Antifungális szerek: hüvelygomba esetén helyileg alkalmazható vagy szájon át szedhető antifungális, azaz gombaellenes gyógyszerek használhatók.
  • Orvosi tanácsadás: ha a tünetek tartósak vagy visszatérőek, érdemes orvoshoz fordulni a megfelelő kezelés érdekében.

Hirdetés

Speciális összetétel (bórsav, tejsav, kamillakivonat) – hatásos segítség hüvelygomba ellen         

A Micovag Plus hüvelykúp természetes eredetű összetevőkkel, tejsavval és kamillakivonattal egészíti ki a hüvelygomba kezelését. Tejsavtartalma visszaállítja a normál hüvelyi pH-t, így képes gátolni a gombák szaporodását, kamillakivonata pedig enyhíti az égő érzést és csillapítja a kellemetlen viszketést. A Micovag Plus hüvelykúp a tünetek enyhítésével teszi teljessé a célzott gombaellenes terápiát. Vény nélkül elérhető a legtöbb hazai gyógyszertárban. 
webp_net-resizeimage-5.png

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz

Fotó: Phytotec Hungária Bt.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr1218446911
süti beállítások módosítása