Itt van az ősz: így óvd magad – odalent is – a hűvösebb napokon

Szponzorált tartalom

2023. október 10. Kontent

gyt_blog_uz_3.jpg

Érkezik az ősz és vele együtt a hűvösebb időszak, ilyenkor több fertőzéssel és betegséggel kell megküzdenie a szervezetünknek. Most körbejárjuk azokat az általános stratégiákat, amelyek segíthetnek az egyik legkellemetlenebb kórkép, a hólyaghurut megelőzésében.

Az ősz beköszöntével érdemes kiemelt figyelmet fordítanunk az egészségünk megőrzésére: a hideg időjárás, a ruházkodásunk változása ugyanis hozzájárulhat néhány kellemetlen állapot kialakulásához. Ilyen például a fájdalmas hólyaghurut, amit baktériumok, a legtöbb esetben az E. coli baktérium elszaporodása okoz.

Százszázalékos recept nincs arra vonatkozóan, hogyan tudjuk elkerülni a fertőzést, ugyanakkor odafigyeléssel sokat tehetünk azért, hogy csak nagyon ritkán kelljen megküzdeni a fájdalmas panaszokkal. Még mielőtt azonban a hasznos praktikákra rátérnénk, tisztázzunk egy félreértést: a hideg önmagában nem okoz hólyaghurutot, de ha a baktériumok jelen vannak a húgyutakban és a hólyagban, akkor bizony elősegítheti a betegség kialakulását.

Milyen tünetekre figyelj?

  • gyakran tör rád vizelési inger,
  • alhasi fájdalom kezd el gyötörni (és még messze a menzesz),
  • csíp, amikor pisilsz.

És akkor következzen néhány tipp, amit érdemes megfogadni:

1. Megfelelő öltözködés:

Az őszi időjárás miatt fontos, hogy melegen öltözzünk, különösen a hűvösebb napokon. A medencetájék lehűlése következtében ugyanis gyengül ennek a testtájéknak a vérellátása, ami a szervezet helyi védelmi rendszerét is negatívan befolyásolja. Így a hólyagba jutó baktériumok könnyebben el tudnak szaporodni és hólyaghurutot okozni.

Tipp: hűvös időben öltözz rétegesen.

2. Folyadékfogyasztás:

Igyál elegendő mennyiségű vizet mindennap, hogy segíts a húgyhólyag öblítésében, és kerüld a túlzott koffein-, valamint cukortartalmú italok fogyasztását, mivel ezek irritálhatják a húgyutakat és hozzájárulhatnak a hólyaghurut kialakulásához. Hasonlóképpen minimalizáld az alkohol fogyasztását is.

3. Rendszeres vécéhasználat:

A húgyhólyag rendszeres ürítése kiemelten fontos a hólyaghurut megelőzésében. Ne tartsd tehát vissza a vizeletet, és ha van rá lehetőséged, menj el pisilni, amikor kell. Az ürítés hiánya szintén kedvez a baktériumok megtapadásának, elszaporodásának, ami fertőzést okoz.

4. Intimhigiénia:

Az intim területek megfelelő tisztítása és higiéniája kulcsfontosságú a hólyaghurut megelőzésében. Használj tiszta, langyos vizet az intim területek tisztítására! Kerüld az erős, parfümös termékeket és a lúgos szappanokat, amelyek irritálhatják a bőrt és hozzájárulhatnak a fertőzés kialakulásához.

5. Testiség:

Legyen szó bármilyen évszakról, a testi együttlét kapcsán ügyelj a higiéniára! Fontos, hogy mindkét fél előtte és utána tisztálkodjon. A testi együttlét során a húgycsőben lévő baktériumok könnyen eljuthatnak a húgyhólyagba, és hólyaghurutot okozhatnak. A lányoknál ajánlott szex után pisilni is, kiöblítve a pangó bacikat a húgyhólyagból.

A hólyaghurut megelőzésének kulcsa nem nagy ördöngösség: csak pár dolgot kell betartani, a tudatos megelőzés hozzájárulhat ahhoz, hogy az őszi időszakot problémamentesen és kellemesen tölthessük.

Ha azonban mégis tünetet vagy kényelmetlenséget tapasztalsz odalent, mindenképpen konzultálj az orvosoddal, hogy időben kezelhessék a problémát.

Hirdetés

Az Urzinol tabletta a húgyutak betegségeire évszázadok óta bevált gyógynövény, a medveszőlő levelének kivonatát tartalmazza. Az Urzinol hasznos segítség az egyszerű hólyaghurut korai tüneteinek – sürgető vizelési inger, illetve égő érzéssel járó hólyagürítés – enyhítésében. Mindez a medveszőlőlevélben található növényi összetevők igazolt antibakteriális, valamint gyulladáscsökkentő hatásának köszönhető.urnizol_fokep-removebg-preview.png

Medveszőlőlevélkivonat-tartalmú, vény nélkül kapható hagyományos növényi gyógyszer

Fotó: Phytotec Hungária Bt.

        HAGYOMÁNYOS NÖVÉNYI GYÓGYSZER. A JAVALLATOKRA VALÓ ALKALMAZÁSA A RÉGÓTA FENNÁLLÓ HASZNÁLATON ALAPUL. A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr1718228471
süti beállítások módosítása