Téli fürdőzés: mire figyeljünk?

Szponzorált tartalom

2024. január 31. Kontent

uz8.jpg

Ki ne szeretne télen meleg fürdőbe menni, megmártózni a forró gőzben, izzadni egy jót a szaunában? De vajon tényleg több veszélyforrás leselkedik az intimzónánkra ezeken a kényeztető helyeken?

A hideg évszakok beköszöntével sokan keresik a kényeztetés örömeit a wellness szolgáltatásokban. A téli, hideg napokon különös élvezetekkel kecsegtető fürdőzés azonban nemcsak kellemes pillanatokat jelenthet, hanem sajnos néhány veszély forrása is lehet, főleg a hólyaghurut kialakulásának szempontjából. Különösen a kismedence lehűlésére, a nedves fürdőruha okozta kockázatokra érdemes odafigyelni.

Gyógyír a léleknek

A téli wellness tényleg kiváló módja a hideg, sötét hónapok kellemes átvészelésének és a mentális jóllétünk megerősítésének. A meleg víz, a jacuzzi és a szauna remek lehetőséget kínál a relaxációra, segít a meghűlések elkerülésében és a stresszhatások csökkentésében. Érdemes azonban néhány jótanácsot megfontolni, hogy ne legyen kellemetlen következménye a kellemes lazulásnak.

A hólyaghurut kialakulásának egy lehetséges kockázati tényezője a kismedence lehűlése, és ezt a wellness során gyakran figyelmen kívül hagyjuk. Pedig jó tudni, hogy hideg időben fürdőzés után a test hajlamos gyorsan kihűlni, különösen, ha a nedves fürdőruhát magunkon hagyjuk. Utóbbi ugyanis jelentősen megnövelheti a kismedence hőveszteségét, és hajlamosabbá tehet a hólyaghurut kialakulására azáltal, hogy az alhas és deréktájék lehűl. Ez a kismedencei erek szűkülését és a hólyag vérellátásának romlását okozza, ami a helyi immunvédelem hatékonyságának csökkenését idézi elő.

Éppen ezért fontos ügyelnünk arra, hogy a testünk megfelelően felmelegedjen a fürdőzés után, és ha lehetséges, öltözzünk át száraz, meleg ruhába!

A felfázás (hólyaghurut vagy hólyaggyulladás, szakkifejezéssel élve cisztitisz) kialakulásáért elsősorban a bélrendszerben élő, de a hüvelyben is jelen lévő E. coli baktériumok a felelősek. Ezek egyebek mellett azért telepedhetnek meg és szaporodhatnak el az érintett részeken, mert a kismedence helyi védelme meggyengül a terület lehűlése miatt.

Összebújás után irány a mosdó!

A romantikus hétvégén a gyakoribb szexuális aktus is kockázati tényező lehet, ugyanis a mechanikus mozgás miatt a végbél környékén található baktériumok könnyebben jutnak el a húgycsőhöz, ezért érdemes szex után egyből pisilni és egy gyors zuhanyt venni, így az odakerült baktériumokat el lehet távolítani.
Pancsolás, szaunázás után a megfelelő óvintézkedésekkel és a test melegen tartásával minimalizálhatjuk a kockázatot.

  • Érdemes magaddal vinni egy váltás száraz fürdőruhát.
  • Mindig ügyelj a helyes törlésirányra mosdóhasználat után!
  • Figyelj oda a megfelelő intim higiénia fenntartására!
  • Fogyassz sok folyadékot, vizet vagy teát!

Nem kell lemondani a téli wellnessről

Csupán érdemes óvatosnak lenni és figyelni a test jelzéseire. A felfázás kialakulásának kockázatai ellenére a megfelelő elővigyázatossággal a téli fürdőzés örömeit élvezhetjük anélkül, hogy az egészségünket veszélyeztetnénk. Legyen a téli wellness egészséges, biztonságos és felüdítő élmény mindannyiunk számára!

Legyen nálad gyógyír a bajra!

Amennyiben úgy érzed, jönnek a panaszok, vizeletürítésekor égő, csípő érzést tapasztalsz, esetleg alhasi görcsök is kínoznak, érdemes mielőbb cselekedni, ugyanis a baktériumok a hólyagban gyors szaporodásra képesek.

Épp ezért, ha hajlamos vagy a felfázásra, készülj fel: megelőzésként érdemes rendszeresen tőzegáfonyát fogyasztani. A hirtelen felfázások esetére pedig legyenek nálad a húgyutakra ható, gyulladáscsökkentő, vizelethajtó vagy antibakteriális hatású gyógynövényeket (pl. kukoricabajusz, tövisesiglice-gyökér, tarackbúza-gyökér, medveszőlőlevél) tartalmazó készítmények.

Hirdetés

Az Urzinol tabletta a húgyutak betegségeire évszázadok óta bevált gyógynövény, a medveszőlő levelének kivonatát tartalmazza. Az Urzinol hasznos segítség az egyszerű hólyaghurut korai tüneteinek – sürgető vizelési inger, illetve égő érzéssel járó hólyagürítés – enyhítésében. Mindez a medveszőlőlevélben található növényi összetevők igazolt antibakteriális, valamint gyulladáscsökkentő hatásának köszönhető.urnizol_fokep-removebg-preview.png

Medveszőlőlevélkivonat-tartalmú, vény nélkül kapható hagyományos növényi gyógyszer

Fotó: Phytotec Hungária Bt.

        HAGYOMÁNYOS NÖVÉNYI GYÓGYSZER. A JAVALLATOKRA VALÓ ALKALMAZÁSA A RÉGÓTA FENNÁLLÓ HASZNÁLATON ALAPUL. A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr2518311751
süti beállítások módosítása