Halogatod a pisilést? A helyedben nem tennénk…

Szponzorált tartalom

2024. január 19. Kontent

uz3.jpg

Sokszor halljuk, hogy az egészségünk védelmében a tisztaság alapvető fontosságú, és a higiénia kulcsszerepet játszik a fertőzések megelőzésében. Ez így is van, ugyanakkor túlzásokba sem szabad esnünk, hiszen egyre több bizonyíték támasztja alá azt a tényt, hogy az intimzónánk természetes védelme alapvetően jól működik, csak hagyni kell érvényesülni.

Az eddig is közismert tény volt, hogy a hüvelyünk védelmét a hüvelyflóra látja el, de azt csak nemrég fedezték fel, hogy a túlzott higiénia bizony árthat neki. Épp ezért ma már a legtöbb szakember azt tanácsolja a nőknek, hogy ne alkalmazzanak intim mosakodógéleket és irrigátort (hacsak nincs rá orvosi indok), ugyanis ezekkel képesek vagyunk kimosni a hüvelyflórát, így védtelenek leszünk a hüvelyi fertőzésekkel szemben.

De mi a helyzet a húgyhólyaggal?

Az elmúlt évtizedek kutatásai új megvilágításba helyezték a női hólyag mikrobiomjával kapcsolatos véleményeket is. Korábban azt gondolták, hogy a hólyag steril környezet, ám a kutatások alapján kiderült, hogy a hüvelyhez hasonlóan minimális baktériumflórával rendelkezik. Az egyik fontos különbség, hogy a rendszeres vizeletürítéssel a hólyag gyorsabban képes tisztulni, ami részben megmagyarázza az alacsonyabb baktériumszámot is.

Hogyan őrizzük meg hólyagunk egészséges állapotát?

Amikor hosszasan tartogatjuk a vizeletet, és akár órákon át nem megyünk mosdóba, a baktériumok elszaporodhatnak a húgyhólyagban. A folyamat lényegében ahhoz hasonló, mint amikor megfeledkezünk a felbontott ásványvizes palackról, és az előbb-utóbb algásodni kezd. A pangó vizeletben a baktériumoknak van ideje jelentősen megsokszorozódni, és ilyenkor jön a jól ismert égő érzés vizeletürítéskor, ami a húgyhólyag leggyakoribb betegségének, a hólyaghurutnak (cisztitisz, felfázás) a közismert tünete. A betegség nőknél gyakoribb előfordulása anatómiai okokkal magyarázható: a gáttájékon a húgycső, valamint a hüvely és a végbél nyílása egymás közelében van, és utóbbiak baktériumflórájából a rövid női húgycsövön keresztül könnyebben feljutnak a kórokozók a hólyagba. A betegségnek nemcsak akut, de sajnos visszatérő, azaz krónikus formája is létezik, ilyenkor évente többször jelentkeznek a felfázásos panaszok. A húgyhólyaggyulladás a férfiaknál a hosszú húgycső miatt ritka, és általában egyéb betegségek szövődményeként jelenik meg.

Ne tartsd tehát vissza a vizeletet feleslegesen! Ha azt érzed, pisilned kell, ürítsd ki a hólyagodat, ne zavard meg az öntisztító folyamatot!

Mutatunk még néhány tippet, amit érdemes betartani a szervezet normál működésének védelme érdekében. Tudatos odafigyeléssel és egyszerű intézkedésekkel ugyanis hosszú távon támogathatjuk a húgyhólyag és a hüvely egészségét.

Igyál eleget! Nagyon fontos a megfelelő hidratáció, azaz a bőséges vízfogyasztás, mert a víz azon túl, hogy folyamatosan átmossa a húgyutakat, segíti a szervezet anyagcsere-folyamatait, így a káros anyagok eltávolítását is. Próbálj mindennap 2-3 liter vizet fogyasztani.

Egészséges életmód. Nem tudjuk elégszer hangsúlyozni, hogy az egészséges életmód, beleértve a kiegyensúlyozott táplálkozást és a testmozgást, hozzájárul az immunrendszer harmonikus működéséhez. Napi fél óra séta, jóga vagy bármilyen mozgásforma jót tesz az egész szervezetednek, és hidd el, a hangulatod is jobb lesz tőle. Törekedj a megfelelő mennyiségű rostbevitelre, amitől lazább lesz a széklet, így megelőzhető a hólyagra nézve is káros erőlködés székletürítéskor.

Ne hanyagold el a medencefenéki izmaidat! Ha idős korodban is jól működő záróizmokat szeretnél, érdemes a medence izmait rendszeresen karbantartani, amit a legegyszerűbben intimtorna segítségével tudsz megtenni.

Ne felejts el pisilni szex után! Nők esetében szexuális aktus után érdemes mielőbb elmenni pisilni, mivel ez segíthet megelőzni a felszálló fertőzéseket.

Óvatosan a koffeinnel! Ajánlott kerülni a túlzott kávéfogyasztást, ugyanis a koffein irritálhatja a hólyag belső falát borító hámszövetet.

Mondj búcsút a dohányzásnak! A dohányzásnak számos egyéb rosszindulatú daganat mellett a hólyagrák kialakulásában is nagy szerepe van!

Hirdetés

Az Urzinol tabletta a húgyutak betegségeire évszázadok óta bevált gyógynövény, a medveszőlő levelének kivonatát tartalmazza. Az Urzinol hasznos segítség az egyszerű hólyaghurut korai tüneteinek – sürgető vizelési inger, illetve égő érzéssel járó hólyagürítés – enyhítésében. Mindez a medveszőlőlevélben található növényi összetevők igazolt antibakteriális, valamint gyulladáscsökkentő hatásának köszönhető.urnizol_fokep-removebg-preview.png

Medveszőlőlevélkivonat-tartalmú, vény nélkül kapható hagyományos növényi gyógyszer

Fotó: Phytotec Hungária Bt.

        HAGYOMÁNYOS NÖVÉNYI GYÓGYSZER. A JAVALLATOKRA VALÓ ALKALMAZÁSA A RÉGÓTA FENNÁLLÓ HASZNÁLATON ALAPUL. A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr2018298071
süti beállítások módosítása