Felfalnád az egész hűtőt menstruáció előtt?

Szponzorált tartalom

2020. április 21. Kontent

Valószínűleg te is észrevetted már, hogy menstruáció előtt úgy érzed, a végtelenségig tudnál enni. Kívánod a sósat, aztán az édeset, majd fél óra múlva újra csoki után ácsingózol…

shutterstock_526008907.png

Mégis, miért történik mindez velünk, nőkkel?

Szinte minden nő tapasztal különböző panaszokat a menstruációt megelőző napokban, pontosabban az azt megelőző 7-10 napban: ilyen lehet a labilis kedélyállapot, ingerlékenység, álmatlanság, fáradtság vagy éppen az éhségroham. És ez csak pár példa abból a 150 tünetből, amelyekkel mi, nők találkozhatunk ilyenkor.

Ez is érdekelhet

Vajon miért van az, hogy néha úgy érezzük, két személy lakik bennünk, akik felváltva szeretnék felenni a hűtő tartalmát? A felmérések azt mutatják, hogy a nők 97 százaléka tapasztalt már éhségrohamokat, és az is bizonyított, hogy a rohamok a ciklus utolsó két hetében nagyobb eséllyel jelentkeznek. Ilyenkor rengeteg szénhidrátot és cukrot kívánunk, így nem ritka az sem, hogy a szokásos mennyiségnél akár napi 500 kalóriával többet is beviszünk a szervezetünkbe. 

A szakemberek többféle magyarázattal is előálltak már. Az egyik elmélet szerint a túlevéssel, különösen amikor édességet nassolunk, örömhormont pótlunk, ami a menstruációt megelőző időszakban jelentkező szerotoninszint-csökkenésre vezethető vissza.

Öntudatlanul is igyekszünk tehát a szervezet szerotoninszintjét feljebb tornázni, amire az egyik legjobb módszer a szénhidrátok fogyasztása.

Egy másik teória a hormonális változásokkal hozza összefüggésbe a fokozott étvágyat. A menstruációs ciklusnak ebben a szakaszában az ösztrogénszint csökken, a progeszteron szintje viszont megnő a szervezetben. Több kutatás is bizonyította, hogy ilyenkor a nők jobban kívánják az ételt.

A túlevésnek viszont nem kell feltétlen együtt járnia a hízással, persze ehhez oda kell figyelnünk arra, hogy mit eszünk. Fogyasszunk teljes kiőrlésű gabonákat, kerüljük a túl cukros, zsíros és sós ételeket. Viszont zöld utat kaphatnak a magas kakaótartalmú étcsokoládék és az aszalt, illetve a friss gyümölcsök is. 

Ha rád tör a csokiéhség…

Gyakori, hogy úgy érezzük, nincs az a csokimennyiség, amit meg ne tudnánk enni, de ez nem feltétlen jó ötlet, ha a menstruáció után szeretnénk még beleférni az aktuális ruháinkba. Ha rád tör a kívánósság, egyél csoki helyett például banánt, ami a benne található értékes anyagoknak köszönhetően szintén hasonló hatást eredményez, mint a csoki. Sőt, legalább ennyire jó ötlet, ha inkább jógázol vagy tornázol csokievés helyett – vagy legalább mellette. A sport, a tévhitekkel ellentétben nem ártalmas a menstruáció alatt, sőt, még boldogabb is leszel tőle, hiszen a mozgás endorfint szabadít fel. 

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr5915600596
süti beállítások módosítása