Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

A legtöbb nő zavarba jön ettől a témától. Pedig nem kéne!

Szponzorált tartalom

2020. május 8. Kontent

Egyik legnagyobb tabu, amiről még barátnők között is ritkán esik szó. Van, aki évekig, vagy talán soha nem beszél róla, pedig a fájdalmon és a kellemetlen érzeten túl egyéb következményei is lehetnek. A hüvelyszárazság sokakat érint, ezért nem is szégyellni való, ráadásul viszonylag könnyen orvosolható probléma.
szex_szules_utan_fo.png
A tévhitekkel ellentétben a hüvelyszárazság nem csak a változókorú nők problémája: egyebek között a stressz, az endometriózis, a pajzsmirigy alulműködése, a cukorbetegség, a szklerózis multiplex és az izomsorvadás, sőt a szülés is okozhat ilyen tüneteket. Vagyis bármely életkorban előfordulhat, és minden olyan tényező, betegség, illetve ezek kezelése, ami a petefészekhormonok szintjének csökkenésével jár, ronthatja a hüvelyhám vastagságát, hidratáltságát, glikogéntartalmát, csökkenti a hüvely tejsavképződését, a védőbaktériumok mennyiségét. Mindezek hatására a hám felszíne kiszárad, sérül, ezért érzünk ilyenkor égő, viszkető érzést, a közösülés pedig fájdalmassá, nehezítetté válhat.

A fizikai tünetek mellett a hüvelyszárazságnak lelki hatásai is vannak, hiszen ilyenkor az érintett úgy érezheti, hogy a nőiségével vannak bajok,

az örömtelen együttlétek pedig akár párkapcsolati krízishez is vezethetnek. Pláne, ha nem beszélünk róla!

Oké, de mit lehet tenni?

Semmiképp se tegyünk úgy, mintha minden rendben volna, különösen, ha tartósan fennáll a probléma. Ilyenkor nincs mese, keressünk segítséget! Ápoljuk és hidratáljuk a hüvelyt kifejezetten erre a célra kifejlesztett készítményekkel, vagy forduljunk nőgyógyászhoz, illetve tájékoztassuk a kezelőorvosunkat, mert gyógyszerek, egyes betegségekre alkalmazott terápiák mellékhatásaként is kialakulhat hüvelyszárazság. Érdemes azt is tisztázni, hogy a tünetekhez társul-e valamilyen hüvelyi fertőzés. Ha igen, akkor az azt kiváltó kórokozó, gomba vagy baktérium gyógyszeres kezelése is szükséges lesz. Ha a fertőzés kizárható, a hüvelyszárazság hátterében meghúzódó alapbetegség vagy egyéb ok akkor is kezelést igényel.

A menopauzát követően a hüvelyszárazság a változókor egyik tünete is lehet. A hormonális változások során ugyanis csökken az ösztrogénszint, melynek következtében a hüvelyhám fokozatosan elvékonyodik, romlik a vérellátottsága, a hámszövet veszít rugalmasságából.  A száraz hüvely miatti égő, feszülő érzés akár állandósulhat is, ezért mindenképp megoldást kell találni a kezelésére.

Testápolót légyszi, a hüvelyedbe ne!

Talán jó ötletnek tűnhet, de nagyon fontos tudni, hogy a hüvelyben nincs szarurétege a hámnak, nem kell puhítani, vagyis a bőrre alkalmazott hidratálók itt nem használhatók, sőt, irritációt okozhatnak, és akár a hüvely falának sérüléséhez is vezethetnek.

Házi kencék helyett ajánljuk, válassz inkább az erre a célra kifejlesztett hidratáló kenőcsök, hüvelykúpok vagy akár síkosítók repertoárjából. De mielőtt bevásárolnál, érdemes konzultálnod az orvosoddal arról, hogy a te problémádhoz melyik termék az optimális választás.

Nézzük, mik a lehetőségek:

  • Síkosító zselék, kúpok:

Általában vizes vagy szilikonbázisú termékek, melyek elsősorban az együttléteket könnyítik meg. Többnyire nincs olyan összetevőjük, amely regenerálná a hüvelyhámot, ezért csak átmeneti enyhülést hoznak alkalomszerű, aktus előtti használattal.

  • A lokális, ösztrogéntartalmú készítmények: 

Léteznek krémek, hüvelytabletták, illetve gyűrűk, amelyek növelik a hüvelyhám vastagságát, síkosságát, visszaállítják a hüvelyi pH-t, így enyhítik a hüvelyszárazság tüneteit, és hozzájárulhatnak a vizeléssel kapcsolatos problémák javításához is. Ezek többnyire receptre kapható készítmények, viszont alkalmazásuk nem mindenki számára javasolható.

  • Hialuronsav-tartalmú készítmények:

Akiknek a lokális hormonkezelés valamiért ellenjavallt, vagy csak nem szeretnének ösztrogéntartalmú készítményeket használni, a hialuronsavat tartalmazó hidratáló hüvelykúpok, krémek segíthetnek a bármilyen ok miatti hüvelyszárazság tüneteinek enyhítésére. Napi rendszerességgel akár hosszabb időn keresztül is használhatók.

  • Intim kezelések:

Ma már elérhetőek az intimlézer-kezelések is, amelyeknek köszönhetően a hüvelyfal megvastagodik, vérellátása javul. Új kollagénrostok képződnek, a szövetek sejtközötti állománya felszaporodik. A tanulmányok szerint a hüvely szárazsága csaknem 100%-ban megszűnik.

A megelőzés sosem árt

Ha fiatal vagy és szeretnéd megelőzni a problémát, tehetsz érte, például azzal, hogy odafigyelsz a megfelelő folyadékfogyasztásra, nem dohányzol, egészségesen táplálkozol, rendszeresen mozogsz. És sokat szexelsz! Igen, jól olvasod: a rendszeres szexuális élet ugyanis javítja a hüvely szöveteinek véráramlását, így ez késleltetheti, vagy meg is akadályozhatja a hüvelyszárazság kialakulását.

De mindenekelőtt a legfontosabb: ha a már hosszabb ideje meglévő problémával nem sikerül megbirkóznod, kérj orvosi segítséget, ugyanis a tartósan fennálló hüvelyszárazság nemcsak a szexuális életet vághatja agyon, hanem hüvelyi és húgyúti fertőzéseknek is táptalajt biztosít, amelyek további kellemetlen és fájdalmas tünetekhez, szövődményekhez vezetnek. Azt pedig senki nem akarhatja.

Hirdetés

Nem jó, ha fáj a szex!

A hüvelyszárazság bármely életkorban előfordulhat, mégis, az ösztrogénszint természetes csökkenésével járó változókorban a leggyakoribb. De előfordulhat fiatalabb korban, szülés után, szoptatás alatt, bizonyos betegségek és gyógyszerek hatására is. A Cikatridina hüvelykúp segítséget jelenthet a panaszok enyhítésében, mivel előnyös összetételénél fogva helyreállítja a hüvely nedvességtartalmát, erősíti a szövetek szerkezetét és tápanyagellátását, serkenti a szöveti regenerációs folyamatokat. 

A Cikatridina kúp hormonmentes, így azok is használhatják, akik számára a hormontartalmú szerek használata nem javasolt. A készítmény segít a különböző okokból kialakuló hüvelyszárazság tüneteinek enyhítésében. 

webp_net-resizeimage-4.png

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr6515584096
süti beállítások módosítása