Tudtad, hogy bizonyos orrspray-k függőséget okozhatnak?

Szponzorált tartalom

2021. február 5. Kontent

reventil_1.jpg

Nemcsak az alkoholra, gyógyszerre, drogokra vagy a szerencsejátékra lehet rácsavarodni, hanem bizony az úgynevezett „nyálkahártya-lohasztó” orrsprayk-re is. Kétségtelenül nagyon hatásosak tudnak lenni, ám függőséget is okozhatnak. Mutatjuk, hogyan.

Ördögi kört indíthat be!

Nem mindenki tudja, hogy ha nem a melléklet betegtájékoztatóban leírt módon vagy ideig használjuk őket, akkor az ilyen típusú orrcseppeknek és orrspray-knek negatív hatásai is lehetnek.

Az eredeti funkciója ezeknek a nazális szereknek az, hogy az orrnyálkahártyában lévő ereket összehúzzák, csökkentsék a környező szövetek duzzanatát, illetve az orrváladék termelődését. Normál körülmények között egy ilyen készítményt maximum 7-10 napig használhatunk, és ennyi idő után az orrdugulásnak el is kell múlnia.

Ha azonban tovább használjuk, az orrspray ellenkező hatást is elérhet, az orrnyálkahártyán elváltozásokat idézhet elő, károsítva annak működését, sőt tartós duzzanat is kialakulhat. Végeredményként pedig bekövetkezhet az a paradox helyzet, hogy az eredetileg az orrnyálkahártya lohasztására használt készítmény okozza az akár tartós orrdugulást!

A beteg ilyenkor még annál is többször fúj vagy csepegtet az orrába, amitől a dugulás rövid időre ugyan megszűnik, de hamarosan az orr megint eldugul, vagyis megint csak csepegtetni kell... – emiatt pedig szabályos függőség alakulhat ki.

Amennyiben a folytonos orrspray-zés kényszere hosszú távon fennáll, az orrnyálkahártya akár olyan mértékben károsodhat, hogy azt már csak műtéti úton lehet orvosolni. Ezt viszont jobb volna elkerülni!

Jó, de honnan ismerjük fel, hogy függők vagyunk?

A szakemberek szerint a napi 5-10 alkalommal történő csepegtetés már mindenképpen függőségre utal. A „szerhasználat” megvonásához a legtöbb esetben a fül-orr gégész segítségére is szükség lehet. Ilyenkor egy vizsgálat alkalmával a szakorvos felméri az orrnyálkahártyában keletkezett esetleges károsodásokat, majd ennek alapján segít a legmegfelelőbb gyógymóddal megszüntetni a függőséget és a vele együtt járó kellemetlen tüneteket.

Milyen lesz a leszokás?

Mint bármely addikció, így az orrspray-függőség felszámolása sem fog menni egyik pillanatról a másikra. Számítsunk tehát hosszabb folyamatra, melynek során a fellépő kellemetlen tüneteket olyan készítményekkel tanácsos mérsékelnünk, amelyek nem tartalmaznak lohasztó hatóanyagot.

Jó megoldás lehet például a hipertóniás orrsprayre történő váltás, ami nem tartalmaz érszűkítőt, mégis hatékony, mivel ozmotikusan vonja el a vizet a duzzadt nyálkahártyától.

Egyes beszámolók szerint az is segít a leszokásban, ha egy hétig kizárólag az egyik orrjáratba fújunk, és elviseljük, hogy csak féloldalasan kapunk levegőt. Amikor pedig az egyik oldalon már regenerálódott az orrnyálkahártyánk, akkor következhet a másik oldal „leszoktatása”. Mindemellett be lehet vetni valamelyik tengervizes orrspray-t is.

Hogyan előzzük meg a függőséget?

Figyeljünk arra, hogy a nyálkahártya-lohasztó orrcseppek vagy orrspray-ket soha ne használjuk az útmutatóban is leírt 7 napnál hosszabb ideig. Ha továbbra is fennállnak a tünetek, akkor inkább menjünk vissza az orvosunkhoz, de ne használjuk tovább az addigi készítményt.

Keressünk alternatívákat, ugyanis az orrnyálkahártya szárazsága estén gyógynövényes, olajos orrcseppel is enyhíthetjük a tüneteket, illetve segíthetnek a különböző kámforos orrkenőcsök, vagy az infralámpa használata, esetleg az izotóniás sóoldattal (1 g konyhasó + 1 dl víz) vagy patikában készen kapható tengervizes sóoldattal történő orröblítés is.

Hirdetés

Az őszi-téli időszakban a megfázás, a nátha, továbbá az allergia egyaránt megnehezítheti a mindennapokat. Ezen betegségekben lehet segítségünkre a vény nélkül kapható Reventil tengervizes orröblítő és Reventil orrspray. Míg az orröblítő gyengéden kimossa a nyákot és a kórokozókat, addig az orrspray csökkenti az orrnyálkahártya gyulladását, és enyhíti az orrdugulást. A Reventil termékcsalád egyedülálló összetevője egy gyulladáscsökkentő és kiszáradást gátló hatású molekula, az ectoin, mely védi az orrnyálkahártyát a környezeti tényezők károsító hatásaival szemben. A termék 1 hónapos kortól adható, és hosszabb távon is alkalmazható.

reventil_uj-removebg-preview.png

Patikában kapható gyógyászati segédeszközök

          A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr1316407950
süti beállítások módosítása