Figyelj a tested jeleire – akkor is, ha férfi vagy!

Szponzorált tartalom

2021. szeptember 1. Kontent

blog_px_1_modosit.jpgA magyar férfiakra jellemző, hogy csak akkor mennek el orvoshoz, ha már komoly fájdalmaik vannak. Így van ez a prosztatagondokkal is: kevesen járnak el megelőző vizsgálatokra, pedig a szűréssel meg lehetne akadályozni a nagyobb egészségügyi problémákat.

János – mint sokan mások – figyelmen kívül hagyta a teste jelzéseit, ám ezért később nagy árat fizetett. Inkább megszokta, hogy olykor fáj, szúr, hogy sűrűbben kell vizelnie, minthogy megvizsgáltassa magát odalent. Ő még ahhoz a generációhoz tartozik, akik úgy nőttek fel, hogy a férfiaknak “nem illik” egészségügyi problémákról beszélniük, az meg kiváltképpen nem férfias, ha a prosztatájukkal van valami gond. 

Milyen tünetekre figyelj?

A prosztatával összefüggő vizelési panaszok nagyon eltérők lehetnek. Egyeseknél vizelettartási nehézségek, gyakori vizelési inger jelentkezik, és ilyenkor csak kis mennyiségű vizelet tud ürülni (pollakisuria). Másoknál viszont a pisilés nem hozza meg a várt megkönnyebbülést, hiszen nem sokkal később megint úgy érzik, mintha újra megtelt volna a hólyagjuk. Mindezek mellett jelentkezhet égő érzés vizeletürítéskor, fájdalom, nyomás vagy kellemetlen érzés a húgycsőben, illetve gyengébb sugarú lehet a vizelet. A gyakori vizelés megzavarhatja a napi rutint és kihathat a pihenésre, hiszen ha a vizelési panaszok éjszaka is jelentkeznek, az megzavarja a nyugodt alvást, ami tovább nehezíti a panaszok elviselését.

„Már nagyon bánom, hogy nem mentem el időben orvoshoz, a későbbi következmények ugyanis kihatottak a házasságomra is” – meséli a férfi, akinél komoly prosztatagyulladás alakult ki az évek során, ami hosszas kezelést igényelt.

A prosztatagyulladás az egyik leggyakoribb férfiprobléma: a férfiak közel fele az élete során legalább egyszer találkozik a prosztatagyulladás tüneteivel, amely az ő esetükben a visszatérő alsó húgyúti fertőzések leggyakoribb oka. A prosztatagyulladás hajlamosító tényezői között szerepelnek az urológiai műtétek, vagy akár egy húgyhólyagkatéter behelyezése, de ide soroljuk a szexuális úton terjedő fertőzéseket, valamint a korábbi sportsérüléseket, mechanikus hatásokat.

János a kezdeti panaszokat nem vette komolyan, és azt sem tudta, hogy a krónikus prosztatagyulladás nemcsak fájdalmas, de a mindennapokat és a szexuális életet ugyancsak tönkreteheti.

„Akkor már sejtettem, hogy baj van, amikor kellemetlen feszülést, fájdalmat tapasztaltam odalent. A fájdalom a végbéltájékon lüktető volt, sőt, néha a herémbe is kisugárzott. A jelenség hatással volt az intim életemre, egyszerűen képtelen voltam a szexre. Ekkor már a feleségem, Veronika is mérges volt rám: nem amiatt, hogy problémáink lettek az ágyban, hanem mert nem akartam orvoshoz menni. Végül összeszedtem a bátorságomat és elmentem egy urológushoz, ahol kiderült, hogy krónikus prosztatagyulladásom van. Kaptam gyógyszereket a gyulladás és a fájdalom csillapítására, amelyek enyhítették a tüneteimet, és a szexuális életünk is rendeződött. Mindehhez persze idő kellett, nem ment egyik pillanatról a másikra, voltak visszaesések. De azóta odafigyelek az életmódomra, illetve már azt is tudom, hogy szégyenérzet miatt sem szabad elodázni, hogy az ember orvosi segítséget kérjen. Ma már tudom, hogy minél hamarabb el kellett volna mennem orvoshoz. Azt tanácsolom a többi férfitársamnak, hogy a tünetek jelentkezésénél győzzék le a félelmüket, és irány az orvos.”

– meséli történetét János, majd hozzáteszi, hogy nála egy idő után komoly problémát okozott a szexuális életében a prosztata betegsége. Noha a felesége gyakran kérlelte, hogy forduljon szakemberhez, de ő hajthatatlan volt, emiatt pedig sokat vitáztak. "A fiamnak, amint nagyobb lesz, el fogom mondani, mennyire fontos szűrésre járni. Nekem erről nem beszéltek a szüleim, tabunak, férfiatlannak számított az ilyen jellegű téma, pedig az egészségünk, az életünk múlhat rajta.” – hangsúlyozza a férfi.

Ahogy János is mondja, a férfiak rendszerint félnek a prosztatavizsgálattól, hiszen a szerv kitapintása a végbélen keresztül történik. Tény, hogy nem a legkellemesebb vizsgálat, de sok múlhat rajta, hiszen minél korábban fedezik fel a kórképet, annál könnyebb lesz kezelni, és annál kevesebb fájdalmat, gondot okoz majd a mindennapok során.

Hirdetés

A legtöbb férfi inkább bekapna egy tablettát a fájdalom ellen. A Proxelan végbélkúp pedig jól kiegészíti a szájon át szedett gyógyszerek jótékony hatását, és gyógynövénytartalma révén hozzájárul a prosztatagyulladás okozta kellemetlen tünetek enyhítéséhez: ott hat, ahol a fájdalom forrása van. A kúp jótékony összetevői a végbél környéki vénákon keresztül a prosztata közelébe jutnak. A készítményben lévő hialuronsav, valamint a növényi összetevők – a tökmag, az ázsiai gázló, a tömjénfaolaj-kivonat, a szalmagyopár és az ausztrál teafa – nyugtatnak és ápolnak a panaszok jelentkezésének helyén. Felhelyezése fájdalommentes és egyszerű. A 30 napos bevezető kúrát követően a kezelés folytatása a panaszoktól függ, szükség esetén pedig megismételhető.

 

proxelan-packshot_-webrepng-1024x696.png

 

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr2616674614
süti beállítások módosítása