Ezek az okok állhatnak a férfi meddőség mögött

Szponzorált tartalom

2022. szeptember 15. Kontent

shutterstock_174193751_px5.jpg

A meddőség a férfiakat és a nőket egyaránt érintheti, de ki az az andrológus, és mi állhat a férfi meddőség hátterében? Utánanéztünk.

Sajnos a gyermekvállalás nem mindenkinek sikerül olyan egyszerűen: sok pár évekig is próbálkozik, mégsem jön a várva várt terhesség. A WHO adatai alapján minden hetedik pár küzd meddőséggel, hazánkban eszerint körülbelül 120 ezer gyermekre vágyó, gyermektelen pár élhet. Az okok általában a reproduktív rendszer diszfunkcióiban rejlenek, amelyek mind a férfiaknál, mind a nőknél előfordulhatnak: a meddő párok esetében 40%-ban a férfiak meddősége, 40%-ban a nőké, 20%-ban pedig egyéb problémák okozzák a gyermektelenséget. A férfiak oldaláról azért is fontos beszélni, mert még mindig tartja magát az a makacs tévhit, miszerint csak a nő lehet meddő, ám ahogy azt a fenti adatok is mutatják, ez csak egy mélyen bevésődött sztereotípia, amit itt az ideje elfelejteni.

A késlekedő gyermekáldás esetében az a legszerencsésebb, ha a pár először az andrológust keresi fel. Ennek oka, hogy a nő kivizsgálásához teljesen máshogy kell hozzáállni, ha a párja nemzőképes, vagy valamilyen nemzőképesség-zavara van, illetve nemzőképtelen. Vagyis a komplett andrológiai szakvizsgálat eredménye meghatározza, milyen irányba induljanak el, már ami a kezelést illeti.

Ki az andrológus, és mit csinál pontosan?

Az andrológia az urológia viszonylag fiatal részterülete, Magyarországon 2004 óta önálló szakág, ezért ne érezd magad rosszul, ha nem tudod pontosan, hogy egy andrológus milyen problémákban segít. Ez a terület kifejezetten a férfi egészség problémáival foglalkozik. Akkor érdemes andrológus segítségét kérni, ha például a szexuális teljesítőképesség rövid időn belül változik, romlik, vagy ha a gyermeknemzés rendszeres házasélet mellett egy éven túl sem sikeres. Az andrológus szakterülete az is, ha a férfi nemihormonszint természetes csökkenésével (klimax) egy időben testi és lelki problémák jelentkeznek.

Okok a magtalanság mögött

A férfiak szaporodási képességében kardinális szerepet játszik a sperma, így problémát okozhat, ha a spermiumok mennyisége vagy minősége csökken. A szakemberek szerint a legalacsonyabb, de még elfogadható spermiumszám a 39 millió ejakulátumonként. Az átlagos spermaszám, amellyel a megtermékenyítés általában zökkenőmentes, az a 225 millió/ml. A mennyiség mellett fontos a spermiumok mozgékonysága és a minősége is. Nagyobb gond, ha az utóbbival van probléma, ugyanis ilyenkor, ha sikeres a megtermékenyítés, ugrásszerűen megnő a genetikai problémák és betegségek kialakulásának valószínűsége a magzatnál. A férfiaknál tehát a leggyakrabban a herék működését befolyásoló eltérések vezetnek meddőséghez, de a háttérben meghúzódhat hormonális egyensúlyhiány vagy a férfi nemi szervek elzáródása.

Meglehetősen gyakori ok a prosztatagyulladás, amelynek számos oka lehet, ezekről bővebben itt írtunk. Amennyiben a gyulladás nem a végső fázisban van, és nem okozott hegesedést a spermavezetéken, antibiotikumos kezeléssel megszüntethető a probléma.

A prosztata különféle megbetegedéseinek kimutatásában segít a PSA vizsgálata, ami egy olyan enzimfehérje, amelyet a prosztata mirigyhámsejtjei termelnek. A PSA elsősorban az ondóba kerül, de kisebb mennyiségben a véráramba is bejut, tehát egy egyszerű vérvétellel meghatározható, ha a prosztata beteg, ilyenkor ugyanis a PSA-szint megemelkedik a vérben. Épp ezért a szakemberek hangsúlyozzák, hogy a különféle panaszok esetében mindenképp forduljunk orvoshoz, ugyanis kezelés nélkül akár egy olyan hétköznapi betegség is, mint a prosztatagyulladás, további súlyos egészségproblémákhoz vezethet. A fájdalmas és kellemetlen tünetek állandósulhatnak, kihathatnak a szexuális életre, az életminőségre, és mint látjuk, a termékenységre is. Ne várj arra, hogy a probléma magától megoldódik, inkább fordulj szakemberhez, ha

  • hosszan elhúzódó diszkomfortérzést, a gáttájékra, herékbe, húgyhólyagba kisugárzó fájdalmat érzékelsz,
  • gyakori vagy sürgető a vizelési inger, esetleg nehéz a vizeletürítés,
  • magas lázat mérsz,
  • fáradtság, izom- vagy ízületi fájdalom gyötör,
  • szexuális zavarokat, például fájdalmas magömlést vagy merevedési zavarokat tapasztalsz,
  • amennyiben a szexuális aktus után medencefájdalom lép fel, mindenképpen keress fel urológust vagy andrológust.

A prosztatagyulladással azért is kell komolyan foglalkozni, mert a krónikus formája akár merevedési zavarokat okozhat, sőt a férfi meddőség mögött az esetek jelentős részében éppen a prosztatagyulladás áll.

Hirdetés

A Proxelan végbélkúp klinikai vizsgálatokkal igazolt helyi hatású készítmény a
prosztatagyulladás tünetei ellen, amely ott enyhíti a panaszokat, ahol a probléma van.
Az ápoló hialuronsav és gyógynövények kombinációja teljessé teszi a gyógyszeres kezelést,
enyhítve a vizelési zavarokat, gáttájéki fájdalmakat. A szexuális aktivitást nem befolyásolja. Vény
nélkül könnyen elérhető a legtöbb hazai a patikában, ezért a fellángoló fájdalmak esetén azonnal
használható, akár hosszú távon is.

 

proxelan-dobozok.png

 

 

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr2717927131

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása