Ismerd fel a tüneteket – gyakori prosztataproblémák, amikkel jó képben lenni

Szponzorált tartalom

2024. június 14. Kontent

px4.jpg

Ha csak tompa fájdalomról, diszkomfortról, kellemetlen testérzetekről van szó, jellemző, hogy sokan a kivárás mellett döntünk. Pedig ez a lehető legrosszabb megoldás, ha egy betegségről van szó.

Így van ez a prosztataproblémák esetén is: a prosztatagyulladással, vagy jóindulatú prosztata megnagyobbodással a férfiak sokszor már viszonylag fiatalon találkoznak, mivel azonban még mindig időskori betegségként gondolunk rá, a diagnózisig hosszú idő eltelhet.

Miért is olyan fontos a prosztatánk?

A prosztata, más néven dülmirigy egy körülbelül dióméretű szerv, amely a húgyhólyag alatt helyezkedik el. Az általa termelt váladéknak fontos szerepe van a megtermékenyítésben. Sokszor panaszmentesen, észrevétlenül működik, ám ha a mérete különböző okokból kifolyólag megnő, szokatlan fájdalmat, diszkomfortot és vizelési panaszokat okozhat. Ennek oka, hogy a prosztata maga körülöleli a húgycsövet, így növekedésével összenyomja azt.

De mi okozhatja?

A leggyakoribb prosztataproblémák közé tartozik a prosztatagyulladás és a jóindulatú prosztatamegnagyobbodás. A két betegség tünetei között jelentős az átfedés, ám kiváltó okuk és kezelésük különbözik.

Nem csak időskorban jelentkezhet

A prosztatagyulladás az egyik leggyakoribb prosztatát érintő megbetegedés, amely korosztálytól függetlenül jelentkezhet. Hátterében sokszor bakteriális fertőzés áll, ám van olyan típusa is, amelynél a kiváltó okára nem derül fény.

Az akut bakteriális prosztatitisz tünetei közé tartozik a gyakori vizelési inger, a kevés vizelet távozása, a láz, hidegrázás, fájdalom a pénisztő környékén, ahogyan a fátyolos vizelet vagy a vizeletelakadás is.

Ha a tünetek nem múlnak el, vagy kiújulnak, akkor krónikus bakteriális prosztatagyulladásról beszélünk. Ilyenkor vagy az akut problémák kezelése során maradt még kórokozó a szervezetben, ami ismételt tüneteket okoz, vagy egy tünetszegényen induló fertőzés is okozhatja, amely több hónapon át elhúzódhat. Ilyen esetben a korábbi tünetek mellett időnként véres vagy gennyes ondó, fájdalmas vizeletürítés, fájdalmas ejakuláció, illetve deréktáji fájdalom is megjelenhet.

A betegség egy másik fajtája esetén bakteriális fertőzés nem mutatható ki. A nem bakteriális krónikus prosztatagyulladás elterjedtebb neve a krónikus kismedencei fájdalom szindróma, amely vissza-visszatérő fájdalommal jár, és kiterjedhet az alhasi- és gáttájékra, a combok belső felszínére és a nemi szervekre. A bakteriális problémákra általában antibiotikum-kúrát, a nem bakteriális krónikus prosztatitiszre gyulladáscsökkentőket írnak fel, és életmódváltást, valamint komplex, azaz több szakterület együttműködésével zajló kezelést javasolnak.

Ha a felsorolt tünetek kapcsán magunkra ismerünk, forduljunk minél hamarabb szakemberhez, a kezeletlen prosztatagyulladásból ugyanis merevedési zavarok is kialakulhatnak!

Tünetmentesen hosszú évekig

Ahogyan a prosztatagyulladás, a jóindulatú prosztatamegnagyobbodás sem kizárólag időskori probléma, ám jellemzően a kor előrehaladtával jelentkezik. A BPH szabályozatlan sejtszaporulat, ám nem növeli a rákos elváltozások kockázatát. Ilyenkor prosztatasejtek túlburjánzása következik be, ami a prosztata növekedését eredményezi, így a prosztata nyomni kezdi a húgycsövet.

Milyen tünetek jelezhetik a problémát?

Jellemző a gyakori vizelési inger (éjjel és nappal), a vizelési nehézségek, ahogyan árulkodó jel lehet a gyenge vagy akadozó vízsugár, illetve az az érzés, hogy nem sikerült teljesen üríteni a hólyagot. Időnként előfordulhat teljes vizeletelakadás.

A prosztata mérete nem feltétlenül függ össze a tünetek súlyosságával. Van, akinek egy kis megnagyobbodás is súlyos tüneteket okoz, mások jelentősen megnagyobbodott prosztatával is tünetmentesek.

A prosztata megnagyobbodása az idő elteltével természetes folyamat, amelynek hátterében a változó hormonok állnak. A megnövekedett prosztata által okozott vizelési panaszokat azonban ne vegyük félvállról: az enyhe tünetektől a húgycső elzáródásáig komoly problémák is előfordulhatnak, amiket kezelni kell.

A problémáinkról beszélni soha nem könnyű, mégis fontos tudatosítani, milyen lényeges a prosztatabetegségek időben való kiszűrése és kezelése, amellyel saját vagy a velünk élők életminőségét pozitívan befolyásolhatjuk.

Hirdetés

Proxelan végbélkúp helyi hatású, tökmagolajat tartalmazó orvostechnikai eszköz a jóindulatú prosztatamegnagyobbodás okozta vizelési zavarok kezelésének kiegészítésére. A prosztata közelében hat, vagyis ott enyhíti a panaszokat, ahol a probléma van. A harmincdarabos kiszerelés vény nélkül elérhető a hazai patikákban. A kezelés ismételhető és akár tartósan is alkalmazható.

proxelan-doboz-30x-jobb.png

Recept nélkül kapható gyógyászati segédeszköz

Fotó: Phytotec Hungária Bt.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr8418422869

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása