Hideg és a felfázás: mi az igazság?

Szponzorált tartalom

2024. január 30. Kontent

uz7_1.jpg 

Nőként gyakran halljuk még ma is a féltő tanácsot: télen vigyázzunk a derekunkra, és ne üljünk le a hideg kőre, mert felfázás lesz a vége. De az igazság az, hogy valójában a hideg nem az oka, csak egy „segítő” tényezője lehet a kellemetlen hólyaghurut kialakulásának.

Érzékeny területünk, a kismedence

A hideg időjárás és a felfázás közötti összefüggés megértése érdekében fontos ismerni a kismedence vérkeringésének mechanizmusát.

A tünetek, amelyeket mindenki el akar kerülni:

A hólyaghurut legjellegzetesebb tünetei közé tartozik a fájdalmas vizeletürítés, az égő vagy csípő érzés, illetve az állandó és sürgető vizelési inger. A kellemetlen tüneteket a húgyutakban megtelepedő, elszaporodó baktériumok okozzák, amelyek irritálják a húgycsövet, illetve a húgyhólyagot bélelő hámszövetet.

Súlyosabb esetben a fájdalom állandósulhat, a gyulladás alhasi görcsökkel járhat együtt.

A kismedence – ahol a húgyhólyag, a nőknél a méh és a petefészkek, férfiaknál pedig a prosztata található – a hideggel szemben kevésbé védett terület. A hideg hatására a vérerek összehúzódnak, a vérkeringés lelassul az érintett részen, és a szövetek kevesebb oxigénhez és tápanyaghoz jutnak, ami kedvező környezetet teremthet a kórokozók szaporodásához.

Amikor a vérkeringés lelassul a kismedencében, a helyi immunműködés hatásfoka is csökken. Ennek következtében a kórokozók könnyebben megtelepedhetnek és szaporodhatnak, növelve a felfázás kialakulásának esélyét.

Hidegebb hónapokban hajlamosak vagyunk kevesebbet inni, vagyis a húgyhólyag nem tud elég "gyakran" megtelni és kiürülni, a pangó vizeletben pedig könnyebben elszaporodnak a baktériumok.

Nem a hideg okozza a felfázás tüneteit

Tehát téves az a hiedelem, miszerint a hideg maga okozza a felfázást, valójában ez csupán egy „rásegítő” tényező a hólyaghurut kialakulásában. Önmagában a hideg kövön, lépcsőn való üldögélés nem okoz húgyúti fertőzéseket, gyulladásokat. Ezekért a húgyutakba kerülő kórokozók a felelősek, nem pedig a hideg. Ennek ellenére vigyázzunk magunkra, és ne üldögéljünk hideg felületeken!

Tehetünk ellene

Fontos megjegyezni, hogy a megfelelő higiénia, a meleg, réteges öltözködés és a hidegben való tartózkodás utáni gyors átmelegedés forró italokkal vagy meleg fürdővel mind olyan intézkedés, amely csökkentheti a felfázás kockázatát télen.

A megelőzés érdekében azzal is érdemes tisztában lenni, hogy a hideg ugyan hozzájárulhat a kismedencei vérkeringés lassulásához, és csökkentheti a helyi immunvédelem hatékonyságát, ám a felfázás kialakulásához számos egyéb tényező is szükséges.

Legyünk naprakészek!

A tévhitek felismerése és a valóság megértése segíthet abban, hogy hatékonyabban megelőzzük és kezeljük ezt a gyakori egészségügyi problémát, és élvezhessük az egészséges életet bármilyen időjárásban.

Figyeljünk oda a megelőzésre!

Amennyiben hajlamosak vagyunk a húgyúti fertőzésekre, érdemes télen fokozottan odafigyelni a kockázati tényezőkre. Ne tartsd vissza a pisilési ingert, ha lehetőséged van rá, minél hamarabb ürítsd ki a hólyagodat!

Igyál sok folyadékot: az ásványvíz és az ízesítetlen teák a legmegfelelőbbek, de a tőzegáfonyalé is hasznos lehet a húgyúti fertőzések megelőzésében. Ha pedig megtörtént a baj, és úgy érzed, jelentkeznek a tünetek, próbálj meg minél többet inni, mert ez segít megszabadulni a húgyhólyagba jutott kórokozóktól, és azok így nem tudnak tovább szaporodni. A hólyagban pangó vizeletben ugyanis a kórokozók rendkívül gyorsan szaporodnak, számuk húszpercenként megduplázódhat. Amennyiben pár nap alatt nem múlnak a panaszok, fordulj orvoshoz!

Hirdetés

Az Urzinol tabletta a húgyutak betegségeire évszázadok óta bevált gyógynövény, a medveszőlő levelének kivonatát tartalmazza. Az Urzinol hasznos segítség az egyszerű hólyaghurut korai tüneteinek – sürgető vizelési inger, illetve égő érzéssel járó hólyagürítés – enyhítésében. Mindez a medveszőlőlevélben található növényi összetevők igazolt antibakteriális, valamint gyulladáscsökkentő hatásának köszönhető.urnizol_fokep-removebg-preview.png

Medveszőlőlevélkivonat-tartalmú, vény nélkül kapható hagyományos növényi gyógyszer

Fotó: Phytotec Hungária Bt.

        HAGYOMÁNYOS NÖVÉNYI GYÓGYSZER. A JAVALLATOKRA VALÓ ALKALMAZÁSA A RÉGÓTA FENNÁLLÓ HASZNÁLATON ALAPUL. A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr6418311705

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása