Ne vedd félvállról a vizelési zavarokat – a mentális egészséged is meghálálja

Szponzorált tartalom

2024. június 10. Kontent

px2_1.jpg

A kor előrehaladtával a legtöbb férfi találkozik vizelési panaszokkal. Ennek hátterében gyakran a prosztata jóindulatú megnagyobbodása áll.  Mutatjuk a jeleket és azt is, mit tehetünk a megelőzés érdekében.

A vizelési panaszokat sokan az időskorhoz kötik, ám a prosztataproblémák, mint a prosztatagyulladás, a jóindulatú prosztatamegnagyobbodás vagy a prosztatarák életkortól függetlenül előidézheti ezeket a kellemetlen szimptómákat. Gyakran járnak együtt például fájdalommal, gyakori vizelési ingerrel, vizelettartási nehézséggel és a vizeletsugár gyengülésével, nemcsak alhasi diszkomfortot és fájdalmat, de jelentős kényelmetlenséget is okozva a mindennapi életben.

Árulkodó testi jelek

Ugyan nincs egyenes összefüggés a prosztata nagysága és a problémák jelentkezése között – egy enyhe megnagyobbodás is tud erős tüneteket okozni, és egy jelentősen megnőtt prosztata is lehet tünetmentes -, a rendszeresen fennálló vizelési zavarok mégis az árulkodó jelek közé tartoznak.

Mindenki ismeri azt a kellemetlen érzést, amikor feszülő hólyaggal ébred az éjszaka közepén, és tudatosítja, hogy nincs mese, ki kell mászni az ágyból... Néhány alkalom természetesen még nem számít problémának, ám ha rendszeressé válik, a gyakori inger pedig alvási zavarokat is okoz, feltétlenül érdemes szakemberhez fordulni, hogy kiderüljön, mi áll a panaszok hátterében.

Ha nappal is tapasztalható a gyakori vizelési inger, esetleg kevés vizelet távozik, fájdalmas az ürítés, vagy egyáltalán nem sikerül, vér is kerül a vizeletbe, mindenképp érdemes orvoshoz fordulni, mert többféle prosztataprobléma állhat a hátterében.

Mentális és egyéb életmódbeli tünetek

A testi tünetek mentális tüneteket is előidézhetnek. Például egy gyakori vizelési inger visszavetheti a beteg kedvét, hogy elinduljon otthonról, kellemetlenül érezheti magát társaságban vagy feszenghet, amikor nyilvános helyen, mosdótól távol érkezik az inger. A vizelettartási nehézségek miatt előfordulhat, hogy az érintetteknek beszűkül a szociális élete, kerülik a hosszabb utazásokat. Ez a korlátozottság negatívan befolyásolja a társas kapcsolatokat és az életminőséget.

Hosszú távon a problémával való megküzdés szorongást, depressziót is előidézhet. A szexuális funkciók zavara (amely a prosztatabetegségek gyakori velejárója) szintén kihat az érintettek önértékelésére és párkapcsolatukra is.

Így változtassunk, ha jól szeretnénk lenni!

A hiperaktív hólyag szindróma nem csak a prosztataproblémákkal élőket érinti. Fontos tudatosítani, hogy egy ilyen állapot nemcsak fizikailag, de mentálisan is megterhelő lehet, ezért a testi jóllét mellett a lelki egyensúlyra is érdemes időt és figyelmet szánni. Ha azonosították a tünetek okát, néhány életmódbeli változással mi is sokat tehetünk a közérzetünk javításáért.

  • A rendszeres mozgás a mentális egészségünkre is jó hatással van.
  • A sok zöldség és gyümölcs, illetve teljes kiőrlésű élelmiszerek fogyasztása jótékonyan hat a szervezetre.
  • Hasznos foglalkozni a stresszkezeléssel – legyen szó jógáról, meditációról vagy légzésgyakorlatok végzéséről.

Néhány praktikus tipp:

  • Hagyjunk időt magunknak a mosdóban, hogy a hólyagunk megfelelően kiürülhessen!
  • Ne igyunk lefekvés előtt sok folyadékot, kerüljük a koffein- és alkoholtartalmú italokat!
  • Tegyünk kismedencei tornával a prosztatánk egészségéért!
Hirdetés

Proxelan végbélkúp helyi hatású, tökmagolajat tartalmazó orvostechnikai eszköz a jóindulatú prosztatamegnagyobbodás okozta vizelési zavarok kezelésének kiegészítésére. A prosztata közelében hat, vagyis ott enyhíti a panaszokat, ahol a probléma van. A harmincdarabos kiszerelés vény nélkül elérhető a hazai patikákban. A kezelés ismételhető és akár tartósan is alkalmazható.

proxelan-doboz-30x-jobb.png

Recept nélkül kapható gyógyászati segédeszköz

Fotó: Phytotec Hungária Bt.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr10018417085
süti beállítások módosítása