Selena Gomez és egy betegség, amellyel évekig küzdött

Szponzorált tartalom

2024. szeptember 30. Kontent

mf8.jpg

A vashiányt hajlamosak vagyunk elbagatellizálni, pedig megnehezítheti a mindennapjainkat, akadályozhat minket a produktivitásban és súlyos szövődményei is lehetnek. Sokat számít, hogy olyan sztárok, mint Selena Gomez vagy Emma Stone is beszéltek arról, milyen évekig vashiánnyal küzdeni. Mutatjuk az okokat, és azt, hogyan lehet kezelni a kóros állapotot.

A vashiány nem kerüli el a sztárokat sem, Selena Gomez, a világhírű énekesnő és színésznő nyíltan beszélt arról, hogy évekig küzdött a vashiány okozta fáradtsággal és gyengeséggel. Selena többek között azt nyilatkozta, hogy gyakran érezte magát kimerültnek a koncertek és a forgatások során, és sokszor nem értette, miért nem bírja úgy az iramot, mint korábban. Végül az orvosi vizsgálatok során kiderült, hogy súlyos vashiánya van, amit étrend- és életmódbeli változtatásokkal, valamint vaspótló készítményekkel sikerült kezelni.

Ugyanígy Emma Stone, az Oscar-díjas színésznő is megosztotta, hogy fiatalkorában az erős menstruációja miatt szenvedett vashiányban. Emma elmesélte, hogy gyakran érzett szédülést és kimerültséget, amit eleinte az intenzív munkatempónak tulajdonított. Később kiderült, hogy a problémát a vashiány okozza, és miután megfelelő kezelést kapott, újra teljes erőbedobással tudott dolgozni és sportolni.

Ezek a történetek is rávilágítanak arra, hogy a vashiány bárkit érinthet – az életmód mellett sok egyéb tényező is befolyásolhatja a hiányállapot kialakulását.

Alapvetően négy fő oka lehet a vashiány kialakulásának: fokozott vasvesztés, kevés vasbevitel, gátolt felszívódás és megnövekedett vasszükséglet. Ezeket a különböző okokat személyes történetekkel illusztrálva mutatjuk be.

1. Nagymértékű vasvesztés

Emma Stone, ahogy azt fentebb is írtuk, azért lett vashiányos, mert minden hónapban olyan sok vért és egyúttal vasat veszített a menstruációja során, ami vashiányhoz vezetett.

Megoldás: Stone étrendjébe több vasban gazdag élelmiszert iktattak be, mint például a vörös húsokat és a spenótot. Ezenkívül vastartalmú étrend-kiegészítőt is kezdett szedni, amely segített pótolni a hiányzó mennyiséget.

2. Kevés vasbevitel

A 28 éves Péter drasztikus fogyókúrába kezdett, hogy gyorsan leadja a felesleges kilókat. Az étrendje azonban túl kevés húst és vasban gazdag táplálékot tartalmazott. Néhány hónap elteltével egyre gyakrabban érzett fáradtságot és fejfájást. Vizsgálatok kimutatták, hogy a diéta miatt nem jutott elegendő vashoz.

Megoldás: Péter táplálkozási tanácsadóhoz fordult, aki segített neki olyan alacsony kalóriatartalmú diétát összeállítani, amely tartalmazza a szükséges mennyiségű vasat is, például húst, halat, hüvelyeseket, spenótot, olajos magvakat.

3. Rossz felszívódás

A 40 éves Katának az évek óta fennálló gluténérzékenységére rendkívül alacsony vas- és hemoglobinszintje derített fényt. A gluténérzékenység miatt a vékonybél károsodott, amelyből nem tudott megfelelően felszívódni a vas. Emiatt Kata folyamatosan kimerült volt, gyakran szédült és fejfájásai is voltak sok egyéb, az életminőségét rontó panasz mellett.

Megoldás: amint Katánál diagnosztizálták a gluténérzékenységet, azonnal elkezdett gluténmentes étrendet követni, és vénásan pótolták nála a vasat is, hiszen a diéta hatása csak pár hónap múlva tette volna ismét lehetővé a normális vasfelszívódást a vékonybélből. A vasban gazdag ételeket azonban addig is beiktatta az étrendjébe.

4. Magas vasszükséglet

Emese 16 éves középiskolás, aki még folyamatosan növekedésben van, versenyszerűen sportol. Emese már évek óta menstruál, ami tovább növeli a vasszükségletét. Az intenzív edzések és növekedés miatt azonban a vasbevitele nem mindig fedezte a szükségleteit, így gyakran érezte magát fáradtnak, kimerültnek, és a sportteljesítménye is romlott.

Megoldás: Emese étrendjét szakember segítségével alakították át, hogy több vasban gazdag ételt tartalmazzon. Ezenkívül vaskészítményt is kezdett szedni, hogy biztosítsa szervezete megfelelő vasellátását.

Tippek a vashiány kezelésére

A fenti példákból is láthatjuk, hogy a vashiány felismerése és kezelése fontos az egészség hosszú távú megőrzése érdekében. Ha bármelyik fenti tünetet tapasztaljuk, érdemes orvoshoz fordulni és laboratóriumi vizsgálatokat kérni. A megfelelő étrend és szükség esetén a vaspótlás segíthet visszanyerni az energiánkat és megszüntetni a kellemetlen tüneteket.

Hogyan kezelhető a vashiány? Mutatjuk a főbb lépéseket:

  1. Vasban gazdag étrend: fogyasszunk több vasban gazdag élelmiszert, mint a vörös húsok, máj, hüvelyesek, spenót és sötétzöld leveles zöldségek.
  2. C-vitamin: növeljük a C-vitamin bevitelét, mert segíti a vas felszívódását. Fogyasszunk több citrusfélét, bogyós gyümölcsöket és paradicsomot.
  3. Kerüljük a vas felszívódását gátló anyagokat: a túlzott tej- és kalciumbevitel, valamint a kávé és tea fogyasztása csökkentheti a vas felszívódását.
  4. Vaspótlás: szükség esetén orvosi javaslatra vaspótló készítményeket is alkalmazhatunk.

Hirdetés

A vashiány a nőknél a leggyakoribb, de bárkinél kialakulhat húsmentes étrend, speciális diéta, drasztikus fogyókúra vagy erőteljes sportolás mellett. A recept nélkül kapható Maltofer rágótabletta és szirup vashiány kezelésre, megelőzésre alkalmas hatásos, szabályozott felszívódású, magas vastartalmú, a vasat egyedülálló formában tartalmazó vaspótló gyógyszerek. A vas jobban hasznosul és kevesebb mellékhatással jár, ha a Maltofer rágótablettát étkezéskor, a szirupot pedig ízlés szerint gyümölcs- és zöldséglébe, tejbe keverve vesszük be. Más típusú vaspótlókkal szemben a Maltoferben lévő vas nem lép kölcsönhatásba étel- és italösszetevőkkel, együtt bevett gyógyszerekkel, vitaminokkal vagy nyomelemekkel sem. Mindkettő laktóz- és gluténmentes, vegán gyógyszer.

mf-1500x840.jpg

Vény nélkül kapható, vas(III)‑hidroxid‑polimaltóz-komplex tartalmú gyógyszerek

Fotó: Phytotec Hungária Bt.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr2118498704
süti beállítások módosítása