Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Szex és felfázás: mi az összefüggés?

Szponzorált tartalom

2020. március 10. Kontent

Csak felfázásként emlegetik, ám a szexet követő fájdalmas pisilésnek végképp nincs sok köze a hideghez. Az aktushoz és a baktériumokhoz annál inkább. De mi ez pontosan, kiket érint, és hogyan alakul ki

A „felfázásként” ismert betegség, más néven hólyaghurut akkor alakul ki, amikor a végbélből és hüvelyből származó különböző baktériumok a húgycsőbe kerülve feljutnak a húgyhólyagba, és ott megtapadva gyulladást okoznak. Férfiaknál és nőknél is előfordulhat, ugyanakkor az anatómiai adottságaikból fakadóan a nőknél gyakoribbak az ilyen, úgynevezett felszálló húgyúti fertőzések. 

Ehhez nagyban hozzájárulhat a közösülés, amely során a női gáttájékon található testnyílások fizikai közelsége miatt a bél- és a hüvelyflórában található baktériumok könnyedén átkerülhetnek a húgycsőbe, majd onnan a hólyagba, ami hamar gyulladást és fájdalmas tüneteket okoz.

Az ily módon kialakult fertőzés akár néhány órán belül produkálja is az aggasztó jeleket, ami lehet égő, fájdalmas érzés vizelés közben, gyakori vizelési inger és a zavaros vizelet. A szerencsésebb nők életében egyszer-kétszer alakul ki ez a fertőzés, de sokaknál visszatérő probléma lehet, ami akár a szexuális életet is agyon tudja vágni. 

Kialakulása gyakoribb azoknál a nőknél, akiknek korábban, akár már gyerekkorukban volt húgyúti fertőzése. Továbbá nagyobb eséllyel alakul ki a betegség az első együttlét után, illetve gyakori partnerváltás mellett is. Meglepő lehet, de a spermicid fogamzásgátló készítmények használata is növelheti a kockázatot, ezért inkább hanyagoljuk ezeket, és alkalmazzunk más módszert a védekezésre. Persze a nem megfelelő higiénia – mindkét partner esetében – ugyancsak kiváltó tényező lehet,

a szakemberek ezért azt ajánlják, hogy szex előtt és után is alaposan tisztálkodjunk meg.

Mielőtt még a szex utáni édes alvásba merülnénk, menjünk ki pisilni, mert a hólyagban pangó vizelet kedvez a baktériumok szaporodásának. 

Ha már kialakultak a tünetek, igyunk sok folyadékot, hogy minél hamarabb átmosódjanak a húgyutak, és használjunk gyógynövényi és egyéb tünetcsökkentő gyógyszereket. Ám ha pár nap alatt nem enyhülnek, nem múlnak el a tünetek, vagy véres vizeletet tapasztalunk, forduljunk mindenképp szakorvoshoz (urológushoz vagy nőgyógyászhoz). A megfelelő diagnózis után minden bizonnyal antibiotikum-kúrát fog előírni. 

Ez is érdekelhet

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr3615481524
süti beállítások módosítása