Mit lehet és mit nem a menstruáció alatt?

Szponzorált tartalom

2020. április 20. Kontent

Sok nő életét keseríti meg a menstruáció előtti időszak. Mit tegyünk, hogy könnyebbek legyenek ezek a napok? Otthoni praktikákat mutatunk.

shutterstock_131282282.png

Alhasi görcsök, levertség, ingerlékenység: csak pár tünet azok közül, amelyekkel a legtöbb nő megküzd a menstruációs időszak alatt. De mit tehetünk ellenük?

Meleggel a fájdalom ellen

Régi, jól bevált praktika az alhasi görcsök enyhítésére egy meleg fürdő, takaró, de a derékmelegítő is segíthet. Ha épp otthon vagy, a plüss melegítőpárnák is jól jöhetnek, a levendulaolaj párologtatása pedig nyugtatóan hat a menstruáció alatt megviseltté váló pszichére.  

Víz, víz, víz

Nem lehet elégszer elmondani, hogy a szervezet megfelelő működéséhez mennyire fontos a megfelelő folyadékbevitel.

A legjobb, ha naponta minimum 2 liter vizet iszol, de remek alternatíva a gyógynövényekből főzött tea is.

Legyen napi rutinod a gyümölcs és a zöldség fogyasztása

A folyadékbevitel mellett a megfelelő táplálkozás is elengedhetetlen, de ne csak a menstruáció ideje alatt figyelj arra, mit eszel! A szakemberek naponta legalább 5-600 gramm gyümölcs, zöldség elfogyasztását javasolják. A gránátalma kifejezetten jót tesz a gyulladáscsökkentő és fertőtlenítő hatása miatt, a benne található antioxidánsok pedig segítik a szervezeted regenerálódni a menstruációs napokon. Emellett érdemes a menstruációt megelőző hetekben sok céklát vagy egyéb vastartalmú ételt enni. A vas segíti a vérképzést, ami megkönnyítheti a menstruációs folyamatot.

És amiket kerüljünk: hanyagoljuk a puffasztó hatású zöldségeket, például a babot, borsót, lencsét, és nem ajánlatos a nehezen emészthető vörös húsok fogyasztása sem. 

Ha ránk tör a kívánósság

Nem ritka, hogy úgy érezzük, azonnal ennünk kell valami édességet. Nincs ezzel semmi gond, hiszen számos olyan nassolnivaló létezik, ami miatt nem kell bűntudatot sem éreznünk. Ilyenek az aszalt vagy friss gyümölcsök, a teljes kiőrlésű gabonából készült kekszek, és kimondottan jót teszünk magunkkal, ha magas kakaótartalmú étcsokoládéval “bűnözünk”.

Erős fájdalomra célzott fájdalomcsillapítás

Ha nagyon kínoznak az alhasi görcsök, és semmilyen természetes gyógymód nem használ, akkor gyógyszereket is segítségül lehet hívni. A tapasztalatok azt mutatják, hogy az általános fájdalomcsillapítókat érdemes görcsoldókkal kiegészíteni, a vény nélküli gyógyszerek között pedig van kombinált hatanyagú készítmény is, és direkt ezekre a napokra fejlesztettek ki. Fontos viszont, hogy betartsd a használati útmutatóban foglaltakat, és csak addig szedd az adott készítményt, ameddig szükséges.

Ha ugyanis sokáig “élsz” fájdalomcsillapítókon, hozzászokhat a szervezeted.

Sok kávé, nagyobb fájdalom

Az úgynevezett piros betűs napokon érdemes kevesebb kávét fogyasztanunk, ugyanis a koffein megemeli az ösztrogénszintet a szervezetben, így fokozhatja a menstruációs panaszokat. Helyette inkább igyál gyümölcsökből, zöldségekből készített smoothie-t, illetve gyógyteákat.

Ingerlékenység ellen

A különböző gyógynövények, mint a kamilla, a cickafark, a pásztortáska, a zsurló, levendula, a zsálya, vagy az édeskömény segíthetnek, hogy pszichésen kiegyensúlyozottabbak legyünk. Az említett gyógynövényekből főzött teák enyhíthetik a lehangoltságunkat, levertségünket. 

Hirdetés

Rendszertelen a menzeszed? Van, hogy erős vérzésed van, fájdalmas görcsök kínoznak? Megesik, hogy két vérzés között is pecsétel? Tegyél ellene, és könnyíts a terheiden. A hormonmentes Premens tabletta koncentráltan tartalmazza a barátcserje jótékony hatóanyagait, hazánkban az egyetlen igazolt hatású növényi gyógyszer a PMS enyhítésére és a cikluszavarok rendezésére. A barátcserje termését már az ókorban is használták a „női bajok” enyhítésére.

webp_net-resizeimage-3.png

Vény nélkül kapható barátcserjekivonat-tartalmú gyógyszer

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT,
VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr8715600588
süti beállítások módosítása