Ha a hüvelyed beszélni tudna, ezekre kérne téged

Szponzorált tartalom

2020. június 9. Kontent

Nem, a gombás vagy a bakteriális hüvelyi fertőzést nem a partneredtől kapod el, és nem is a WC-deszkáról szeded össze. Ezek a kellemetlen tünetekkel járó kórképek akkor alakulhatnak ki, ha a hüvelyflórád egyensúlya megbillen, és a természetes védelmi gátad meggyengül. Az elsődleges feladat tehát, hogy erősítsd meg a végvárakat! Mutatjuk, hogyan.

shutterstock_200924651.jpg

A hüvely ökológiai egyensúlya véd meg téged attól, hogy a hüvelyedben található gombák és baktériumok ne szaporodjanak el túlságosan. Normál állapotban a Lactobacillusok savas közeget biztosítanak, amely a fentebb említett kórokozók szaporodása számára nem kedvez. Előfordul azonban, hogy valamilyen külső behatás miatt a Lactobacillusok száma csökken, ezzel együtt pedig a hüvely pH-ja emelkedik, és elszaporodnak a gyulladást okozó mikroorganizmusok.

A leggyakrabban antibiotikum szedését követően borul fel a hüvelyflóra egyensúlya, ugyanis az antibiotikum nem válogat jó vagy rossz baktérium között, így elpusztítja a normál flóra védelmét fenntartó bacilusokat is. Ha bármilyen antibiotikumot szedsz, mellette ne csak a bélflóra védelméről gondoskodj, hanem használj ilyenkor hüvelyflóra-regeneráló készítményt is. 

Egyes vény nélküli hüvelyflóra-regenerálók nem tartalmaznak idegen Lactobacillusokat, hanem prebiotikum-tartalmuk révén segítik a szervezet saját Lactobacillus-törzseinek újratermelését.

Ha a hüvelyed beszélni tudna, ezekre kérne:

Ne használj huzamosabb ideig tampont (egy tampon maximum öt órán keresztül legyen bent), éjszakára pedig a legjobb, ha betétre vagy más alternatívára váltasz.Iktasd ki a hétköznapokból a tangákat, a műszálas darabokat (vesd be őket inkább csak akkor, amikor fontosnak érzed, hogy szexi legyél), helyettük viselj inkább jól szellőző, kényelmes pamut alsóneműt. WC-használat előtt és után is moss kezet (tampon felhelyezésnél ugyanez a protokoll!), és ne feledkezz meg a helyes törlési irányról, azaz mindig elölről hátrafelé történjen a mozdulat. 

Mehet a szex, de biztonságos keretek között: ha nincs állandó párod, védekezz óvszerrel, mert ez egy csomó fertőzéstől megvéd, és annyira a hüvelyflórádat se „zaklatja fel”!

És, ha már a szex, külön posztot szenteltünk annak, hogy miket ne helyezz a hüvelyedbe, ilyen például a zöldség, gyümölcs, cukros dolgok, mert ezek szintén lúgos irányba tolhatják el a hüvelyflórád pH-ját, aminek nőgyógyászati kezelés lehet a vége. 

Végezetül, nem tudjuk elégszer hangsúlyozni, mennyire fontos, hogy felejtsd el a hüvelyöblítő használatát – amivel az egész hüvelyflórádat kimosod –, és ugyanígy mellőzd az intim törlőkendőket, spréket, intim mosakodókat is. A legtöbb, amit tehetsz a megfelelő, egészséges tisztaságért odalent, ha naponta bő vízzel átmosod a szeméremtestet. Ennyit kíván tőled a vaginád.

Egyél érte!

Például joghurtot, de azt is az élőflórás, illetve a probiotikus fajtából. Ezekben ugyanis olyan jótékony baktériumok találhatók – például a bifidobaktérium, illetve a Lactobacillus –, amelyek segíthetnek a hüvely savas pH-jának a fenntartásában. De a leveles zöldségek is kimondottan ajánlottak, mivel gazdagok E-vitaminban, magnéziumban, kalciumban, és ezek is hozzájárulhatnak a hüvely egészségéhez. Egyél tehát minél több kelkáposztát, spenótot és fodros kelt is.

A citrom sem árt, sőt!

A savas kémhatású citrom szintén hozzájárul a normális hüvelyi pH fenntartásához, a benne lévő antioxidánsok pedig immunerősítőként is működnek. Ráadásul érkezik a nyár, a hidratálás pedig a hüvelyed szempontjából is nagyon fontos, ezért elkezdheted gyártani a literes limonádékat! 

Hirdetés

A bakteriális hüvelyfertőzés a fogamzóképes korú nők leggyakoribb hüvelyfertőzése, melynek kellemetlen tünete a szúrós szagú, bőséges hüvelyváladék. Olyan szövődmények is kísérhetik, mint a koraszülés vagy a fájdalmas aktus.

Szerencsére a bakteriális hüvelyfertőzés kiegészítő kezelésére, illetve megelőzésére recept nélkül hozzájuthatunk a Vitagyn C hüvelykrémhez, amely kettős védelmet nyújt: egészséges savas közeg megteremtésével gátolja a kórokozók megtelepedését, prebiotikum-tartalmával pedig a jótékony Lactobacillusok növekedését segíti, így hozzájárul a hüvelyflóra helyreállításához. Várandósság és szoptatás időszaka alatt is alkalmazható.

webp_net-resizeimage_5.png

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr3015754308
süti beállítások módosítása