Ezért óvd a vaginád kényes egyensúlyát

Szponzorált tartalom

2024. július 26. Kontent

mv7.jpg

Törődünk a fogainkkal, reggelente napi rutinnal kényeztetjük az arcunkat, eddzük a testünket, és ehhez képest kevesebb figyelem jut az intimzónánkra. Pedig legalább annyi odafigyelést érdemel, mint a többi testrészünk.

Érdemes tudni, hogy a hüvely egészsége szempontjából kiemelten fontos a hüvelyi pH és a baktériumflóra egyensúlyának fenntartása. A hüvely pH-értéke és mikrobiális összetétele ugyanis védelmet nyújt a fertőzésekkel szemben. De hogyan alakul ki a hüvely kémhatása, milyen funkciói vannak, és miért elengedhetetlen az enyhén savas pH és a baktériumflóra egyensúlyának megőrzése?

A hüvelyi pH: neked mennyi az annyi?

A hüvelyi pH egy mérőszám, amely azt mutatja, mennyire savas vagy lúgos a hüvely kémhatása. Az egészséges nő hüvelyének pH-értéke általában 3,8 és 4,2 között van, ami savas környezetet jelent.

Hogyan alakul ki a savas pH?

  1. Tejsavbaktériumok (Lactobacillus): a hüvelyben található jótékony baktériumok, a Lactobacillusok kulcsszerepet játszanak a savas pH kialakításában és fenntartásában. Ezek a baktériumok tejsavat termelnek, amely savassá teszi a hüvelyi környezetet.
  2. Glikogén: a hüvelyfal sejtjei glikogént tartalmaznak, amelyet a Lactobacillusok cukorrá bontanak le, majd ezt tejsavvá alakítják. Az ösztrogénhormon serkenti a glikogéntermelést, így hozzájárul a savas pH fenntartásához.

A hüvelyi pH funkciója

A savas pH többféleképpen segíti a hüvely egészségét.

  1. Fertőzések megelőzése: a savas környezet gátolja a káros mikroorganizmusok, például a baktériumok és gombák szaporodását. Ez védelmet nyújt a fertőzések, például a bakteriális vaginózis és a hüvelygomba ellen.
  2. Egészséges egyensúly fenntartása: a tejsavbaktériumok dominanciája biztosítja a hüvely mikrobiális egyensúlyát, ami elengedhetetlen az egészséges hüvelyi környezet fenntartásához.
  3. Reproduktív egészség támogatása: a savas pH és a jótékony baktériumflóra szerepet játszik a reproduktív rendszer egészségének megőrzésében.

Miért fontos óvni a hüvely pH-ját és a baktériumflóra egyensúlyát?

A savas hüvelyi pH megváltozása és a baktériumflóra egyensúlyának megbomlása számos problémát okozhat, beleértve a fertőzéseket és a kellemetlen tüneteket. Íme néhány ok, amiért fontos óvni ezt az egyensúlyt:

  1. Fertőzések kockázatának csökkentése: az egyensúly megbomlása növeli a fertőzések, például a bakteriális vaginózis és a hüvelygomba kockázatát.
  2. Kellemetlen tünetek elkerülése: a pH emelkedése mellett a gombák azonnal szaporodni kezdenek, és olyan kellemetlen tüneteket okoznak, mint például viszketés, égő érzés és szokatlan hüvelyi folyás.
  3. Általános hüvelyi egészség megőrzése: a megfelelő pH és baktériumflóra fenntartása biztosítja a termékenységet.

Hogyan óvhatjuk a belső egyensúlyt?

  1. Megfelelő higiénia: kerüljük a túlzott tisztítást és az illatosított higiéniai termékek használatát, amelyek megváltoztathatják a hüvely természetes pH-értékét és baktériumflóráját.
  2. Egészséges életmód: az egészséges étrend és a probiotikumok fogyasztása támogathatja a jótékony baktériumok számának növekedését.
  3. Kerüljük az antibiotikumok szükségtelen használatát: az antibiotikumok elpusztíthatják a jótékony baktériumokat is, így csak akkor használjuk őket, ha feltétlenül szükséges.
  4. Pamut alsónemű viselése: a légáteresztő pamut alsónemű segít megelőzni a párás, nedves környezet létrejöttét és az irritációt, amely ideális lenne a gombák szaporodásához.

Hirdetés

Speciális összetétel (bórsav, tejsav, kamillakivonat) – hatásos segítség hüvelygomba ellen         

A Micovag Plus hüvelykúp természetes eredetű összetevőkkel, tejsavval és kamillakivonattal egészíti ki a hüvelygomba kezelését. Tejsavtartalma visszaállítja a normál hüvelyi pH-t, így képes gátolni a gombák szaporodását, kamillakivonata pedig enyhíti az égő érzést és csillapítja a kellemetlen viszketést. A Micovag Plus hüvelykúp a tünetek enyhítésével teszi teljessé a célzott gombaellenes terápiát. Vény nélkül elérhető a legtöbb hazai gyógyszertárban. 
webp_net-resizeimage-5.png

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz

Fotó: Phytotec Hungária Bt.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr518451925
süti beállítások módosítása