Tévhitek, amiket ideje elfelejteni a légúti allergiával kapcsolatban

Szponzorált tartalom

2020. július 30. Kontent

Miért nem ér semmit a kalcium, ha allergiás tünetek jelentkeznek, és miért téves elképzelés, hogy vidéken több az allergiás megbetegedés? Elméletek, amelyek már rég elavultak, mégis sokan hisznek bennük még mindig. Tévesen!

shutterstock_1039352290_1.jpg

Kérlek, felejtsd el, hogy a kalcium jó az allergia tüneteire!

Kitörölhetetlen tévhitnek tűnik, az a még orvosi körökben is sokáig népszerű elképzelés (főleg itthon), hogy a kalcium ellenszere a túlérzékenységnek. Ennek eredete a 1890-es évek végére nyúlik vissza, és alkalmazása annak ellenére sem kopott ki  a köztudatból, hogy 1930-ban kifejlesztették a valóban hatásos allergiagyógyszerek első generációját. Végül 2009-ben egy híres orvosi szaklap, az Advances in Clinical and Experimental Medicine írta le, hogy a kalcium használatát az allergiás esetek kezelésére szakmai szempontból nem lehet alátámasztani, inkább csak egy régi, indokolatlan szokás életben tartásáról van szó.

Ez már inkább csak érdekesség, nem is tévhit:

Annak idején a légúti allergiától szenvedő szénabálázók azt hitték, hogy a kellemetlen tüneteiket a széna okozza: gyakorlatilag innen kapta a nevét a mai napig szénanáthatként is emlegetett légúti allergia. Azóta már tudjuk, hogy nem maga a széna, hanem sokkal inkább a közte megbújó penészgombaspórák okozták a tüsszögést, orrfolyást, szem- és orrviszketést. Az elnevezés fennmaradt, ám a hozzá kapcsolódó tévhit, hogy a széna okozná az allergiát, szerencsére már csak ritkán kerül elő.

Gyakori elképzelés viszont, hogy az allergia majd magától elmúlik, holott az igazság az, hogy kezelés nélkül idővel egyre erősebb tünetetek, újabb allergiák, és szövődményként asztma is kialakulhat.

Szintén begyöpösödött tévhit, hogy a gyógyszert csak akkor kezdjük el szedni, ha már megjelentek a tünetek. A szakemberek tanácsa ezzel szemben az, hogy ne várjuk meg, amíg a pollenkoncentráció eléri azt a szintet, amitől már jelentkeznek az allergiás panaszok. A gyógyszereket már a pollenszórás kezdetekor tanácsos elkezdeni használni, hogy a hatásukat maximálisan ki tudják fejteni.

A szakértők szerint az a vélekedés is hibás, hogy az allergiás esetek száma magasabb lenne vidéken, mint a nagyvárosokban. A városokban ugyanis az allergia többféle előidézője erősíti egymás hatását, így például a légszennyezés súlyosbítja a virágpor által kiváltott tüneteket. De legalább ekkora tévedés, hogy felnőttkorban már nem válhat valaki allergiás beteggé, ugyanis az allergia sajnos bármilyen életkorban kialakulhat.

A lakásban vagy a szabadban vagyunk nagyobb biztonságban?

Természetesen nem szerencsés, ha a legnagyobb virágzás kellős közepén megyünk el kirándulni, de azt jó tudni, hogy zárt helyen ötször-tízszer magasabb is lehet az irritáló anyagok koncentrációja. A szakértők ezt azzal magyarázzák, hogy az otthonunk levegőjében magas koncentrációban lehetnek jelen az olyan allergének, amelyek forrásai a különböző tisztítószerek, légfrissítők.
Helytálló az a tanács, hogy pollenszezon idején, ha megtehetjük, érdemes tengerpartra, vagy a hegyekbe utazni, ahol minimális az esélye annak, hogy allergének legyenek a levegőben. Ugyanakkor ne feledjük: ez sem jelent teljes garanciát az elkerülésükre, még ha tengerpartokon, homokos, kavicsos területeken jóval alacsonyabb számban fordulnak is elő pollenek. Segíthet viszont a tünetek csillapításában, sőt megszüntetésében a jól megválasztott orrspray-k és allergiagyógyszerek használata.

Hirdetés

Bedugult orr, vagy szénanáthás panaszok esetében segíthet a tengeri sós oldatot és ectoint tartalmazó Reventil orrspray, amely tartósítószer-mentes és használatakor nem kell számolni függőség kialakulásával.

A benne található Ectoin® fő jellemzője, hogy a gyulladás enyhítése mellett segíti a károsodott nyálkahártya regenerálódását, és védi a kiszáradástól. Vagyis a közönséges nátha és az allergiás tünetek, mint az orrdugulás, orrfolyás, tüsszögés enyhítésére is hasznos lehet. 

webp_net-resizeimage_2.png

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr8316085954
süti beállítások módosítása