Egyél jól a PMS kínzó tünetei ellen

Szponzorált tartalom

2021. április 30. Kontent

pms_8.jpgA nők jelentős része szenved a PMS kellemetlen tüneteitől, amelyek enyhítésére különböző megoldások léteznek. Az sem mindegy például, milyen ételeket fogyasztunk. 

Korábbi posztjainkban részletesen is írtunk arról, hogy a PMS tünetei milyen hatással lehetnek egy nő mindennapjaira. Hangulatingadozás, ingerlékenység, szorongás, édesség és egyéb ételek utáni sóvárgás, és még hosszan sorolhatnánk a menstruációt megelőző napokban gyakori és rendszerint nagyon kellemetlen panaszokat. A jó hír az, hogy ezekkel nem kell feltétlenül együtt élni. Súlyosabb esetben az orvos a vezető tünetektől függően enyhe nyugtatót, fogamzásgátló tablettát, vízhajtót, gyulladáscsökkentőt javasolhat, ugyanakkor életmódbeli, étkezési változtatásokkal is enyhíthetjük a tüneteket.

A rendszeres sport, a stresszoldó gyakorlatok például sokat segíthetnek a hangulatingadozásokon, de az sem mindegy, milyen ételeket fogyasztunk ekkortájt. A hormonszint zavaraihoz ugyanis hozzájárulhat a nem megfelelő táplálkozás, vagyis fokozhatjuk a tüneteket azzal, ha magas cukortartalmú, finomított szénhidrátokban gazdag ételeket fogyasztunk, ha sok koffein- és alkoholtartalmú italt iszunk. A feldolgozott, sós ételek sem ajánlottak, mert azok felerősíthetik a puffadást, a görcsöket. Érdemes kerülni ezeken a napokon a vörös húsokat és a tejtermékeket is.

Vannak azonban ételek, illetve tápanyagok, amelyek segíthetnek:

Vitaminok

A szakemberek szerint ilyenkor fontos a B6-vitamin megfelelő mennyiségű bevitele, amely elősegíti a májban az ösztrogén lebontását, növeli a vér progeszteronszintjét, valamint serkenti a „boldogsághormon” kiválasztását az agyban.

És ha már a vitaminokat említjük, akkor jó tudni, hogy az E-vitamin is kedvező hatással lehet a testünkben zajló változásokra, hiszen köztudottan javítja az oxigén hasznosulását. A kalcium és a magnézium görcsoldó, nyugtató, fájdalomcsillapító hatású, a vas és a cink pedig a PMS lelki tüneteinek enyhítésében segíthet. Mivel mind a vas, mind a cink fontos agyi enzimek alkotórészei, ezért hiányukban nem termelődnek bizonyos „hírvivő” molekulák, ami hangulati zavarokban, például depresszióban nyilvánulhat meg. Magnéziumban gazdag ételek például a vajbab, a mogyoróvaj és a diófélék, kalcium pedig a spenótban, brokkoliban és szójatejben található.

Rostban gazdag ételek

A rostok egyébként is elengedhetetlenek az egészséges bélműködéshez, de a PMS idején is jól jönnek, ezért a tányérunk felén lehetőleg olyan étel legyen minden étkezésnél, amely rostokban gazdag. Ez lehet spenót, sóska, brokkoli, karfiol, bimbós kel, fodros kel, káposzta. Kerüljük viszont a magas keményítőtartalmú élelmiszereket, mint a krumpli vagy a borsó.

Kiegyensúlyozott étkezés

Legalább ennyire fontos a kiegyensúlyozott étkezés, azaz legyen rendes reggelink, ebédünk és vacsoránk a mindennapokban, mert az a cél, hogy a szervezetben stabil legyen a vércukor- és a hormonszint. 

Igyunk sokat

A vízvisszatartásból fakadó puffadás, ödéma, mellfeszülés a PMS egyik legrosszabb tünete, de ez ellen is tehetünk: csökkentsük a sóbevitelt, amennyire csak lehetséges, és igyunk minél több szénsavmentes vizet.

Hirdetés

Kikészülsz, mielőtt megjön, vagy rendszertelen a menzeszed? A Premens tabletta segíthet! A hormonmentes Premens tabletta barátcserje-kivonatot tartalmazó gyógyszer. A gyógynövény összetevői pozitívan hatnak a női hormonális szabályozórendszer működésére, így a Premens nem csupán a PMS, de a menstruációs cikluszavar kezelésére is hasznos lehet. A megfelelő hatás kialakulása érdekében a gyógyszer szedését több cikluson át érdemes folytatni. A Premens az egyetlen barátcserje-tartalmú gyógyszer Magyarországon, melynek hatását és biztonságosságát több vizsgálat is alátámasztja, szemben a barátcserje-tartalmú étrend-kiegészítőkkel, melyek használata terápiás célra nem javasolt a hatóságok által.

webp_net-resizeimage-3.png

 

 Vény nélkül kapható barátcserjekivonat-tartalmú gyógyszer

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr9316516146
süti beállítások módosítása