Lehet, hogy Te is a veszélyeztetett csoportba tartozol?

Szponzorált tartalom

2021. november 23. Kontent

mf_7_fokep.jpg

Akadnak olyan élethelyzetek és életszakaszok, amikor a szervezet vasigénye az átlagosnál is magasabb. Mutatjuk, kiknek kell különösen odafigyelniük a vaspótlásra.

Ahogy azt már a korábbi blogposztjainkban olvashattátok, a vas rendkívül fontos nyomelem a szervezetünk számára. Hiánya számos tünet okozója lehet: csökken az energiaszintünk, ráadásul a vashiány a külsőnkön is meglátszik, hiszen sápadtsággal, a körmök töredezésével és hajhullással is járhat. Ha a hiányállapot tartósan fennáll, akkor kialakulhat az úgynevezett vashiányos vérszegénység, amely már mindenképpen azonnali kezelést igénylő kórkép. Léteznek olyan veszélyeztetett csoportok, akiknek az átlagosnál is jobban oda kell figyelniük arra, hogy a vaskészleteik ne apadjanak el. Nekünk, nőknek például több vasra van szükségünk, mint a férfiaknak, de azoknak is gondoskodniuk kell a vas pótlásáról, akik aktívan sportolnak.

A menstruációval is vasat veszítünk

A férfiakhoz képest a vashiány gyakrabban érinti a termékeny korú nőket, mivel a menstruációval rendszeresen vért (és így vasat is) veszítenek. Azok a nők, akiknek elhúzódik vagy erősebb a menstruációja, különösen sok vért veszítenek, és emiatt a vaskészlet tartósan alacsony szintre kerülhet.

Várandósság, szoptatás

A terhesség és a szoptatás ideje alatt még inkább megnő a nők vasigénye, hiszen a méhben fejlődő magzat, később pedig az újszülött táplálására a szervezet az édesanyától vonja el ezt az értékes nyomelemet (is). Összehasonlításképp: a terheseknek a nem várandós nők napi vasfogyasztásának kétszeresét kell bevinniük a szervezetükbe. Ezt a mennyiséget a szakemberek szerint étkezéssel szinte lehetetlen elérni, ilyenkor tehát mindenképpen vaspótló készítmények alkalmazásával kell biztosítani a szervezet számára szükséges vasat. Ezekről bővebben ebben a posztunkban írtunk. (link a korábbi posztra)

Diéta

Van más oka is annak, hogy mi, nők a veszélyeztetettek csoportjába tartozunk, méghozzá az, hogy a férfiaknál jóval sűrűbben diétázunk, és emiatt ritkábban fogyasztunk olyan élelmiszereket, például vörös húst vagy belsőségeket, melyeknek magas a vastartalma. A nők körében gyakoribb a vegán étkezés is, melynek során kellő odafigyelés hiányában szinte biztos, hogy egy idő után jelentkezni fognak a vashiány kellemetlen tünetei.

Intenzíven sportolsz?

Ha te is rendszeresen mozogsz, akkor az izmaidnak több vasra van szüksége, ezért a megfelelő táplálkozás mellett kifejezetten ajánlott a vaspótlásról is gondoskodnod. Korábbi kutatásokból ugyanis egyértelműen kiderült, hogy például a hosszútávfutóknál a vasraktár szintjének csökkenését mutatták ki, és ma már azt is tudjuk, hogy az  intenzív állóképességet igénylő edzés krónikusan alacsony vasszinthez is vezethet, ami ronthatja a teljesítményt és bizony az egészséget is.

Ennek ellenére sajnos sok sportoló elfelejti, hogy a vasnak legalább annyira fontos szerepe van az edzés, az izomfejlesztés során, mint például a fehérjéknek. Ha nincs a szervezetben elég vas, akkor kevésbé megy majd a sport, nem leszünk formában, sőt akár a vashiány súlyosabb formája, a vashiányos vérszegénység is kialakulhat.

Az időseknek is vigyázniuk kell

Idősebb korban is szükséges lehet a vas pótlása, mivel ilyenkor a táplálkozással nehezebb a vasigényt kielégíteni, hiszen ekkor már csökken az étvágy, ezzel együtt az elfogyasztott táplálék mennyisége is. Nem egyszer gondot jelent az is, hogy a táplálkozás egyoldalúvá válik. Az időskori vashiányt okozhatják továbbá krónikus betegségek is, például a gyomor-bél traktus rendellenességei vagy a gyógyszeres kezelések mellékhatásai, illetve akár a rosszul illeszkedő fogsor is nehezítheti az étkezést. Emellett akár a rendszeres gyógyszerszedés is akadályozhatja a vas optimális felszívódását a vaspótló készítményekből.

A gyermekek és a serdülők is veszélyeztetettek

A fejlődő csecsemő, a kisgyermek, sőt a hirtelen „megnyúló” kamasz szervezete számára ugyancsak elengedhetetlen a vasban gazdag táplálkozás. Az erőteljes mentális és fizikális fejlődés miatt ilyenkor kifejezetten megnő a szervezet vasigénye, ezért különösen oda kell figyelni a vasban gazdag táplálkozásra.

Hirdetés

Ha szeretnénk a vasat pótolni és megelőzni a vashiányt, válasszunk olyan gyógyszerminőségű készítményt, amely bizonyítottan hatásos és emellett biztonságos is. A már recept nélkül is kapható Maltofer rágótabletta hatásos, tablettánként 100 mg vasat egyedülálló formában tartalmazó, vaspótló gyógyszer.

Biztonságos, mert nem lehet túladagolni, és más vaspótlókhoz képest jóval kevesebb gyomor-bélrendszeri mellékhatással jár. Szedése kényelmes, mivel étkezéssel együtt bevehető, nem lép kölcsönhatásba sem az elfogyasztott ételekkel, sem egyéb gyógyszerekkel, vitaminokkal vagy nyomelemekkel. A Maltofer rágótabletta kellemesen csokoládéízű, szétrágva vagy szétrágás nélkül, kevés folyadékkal is be lehet venni.

maltofer-otc-doboz-300x164_1.png

Vény nélkül kapható, vas(III)‑hidroxid‑polimaltóz-komplex tartalmú gyógyszer

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr4116757976
süti beállítások módosítása