Egy bringás kálváriája: öngyilkos gondolatokhoz is vezethet a krónikus kismedencei fájdalom szindróma

Szponzorált tartalom

2022. szeptember 8. Kontent

 shutterstock_1047539635_px3.jpg

Robi története jól mutatja, mennyire fontos tisztában lenni a saját testünkkel, és makacs tünetek esetén mielőbb orvoshoz fordulni. Ugyanis, ha a krónikus kismedencei fájdalom szindróma már kialakult, a gyógyítása kifejezetten időigényes és bonyolult. Ne várd meg, amíg a fájdalom a mindennapjaid részévé válik!

Robinak gyerekkora óta lételeme a sport, pár évvel ezelőtt a bringázás hozta lázba: imádja, ahogy a tekerés megdolgoztatja a testét, és a friss levegőn falja a kilométereket. Pontosabban falhatta. De ne szaladjunk ennyire előre.

Két évvel ezelőtt kapott rá a biciklizésre. Eleinte egy átlagos mountain bike-on szelte az utat, kezdetben csak munkába járt vele, majd egyre hosszabb távokon kerekezett. Tavaly aztán beruházott egy új kerékpárra, mutatós, lyukacsos nyereggel és dizájnos vázzal. Még viszonylag új volt a járgány, amikor elhatározta, hogy benevez egy őszi kerékpártúrára.

Napi hetven kilométert tekertünk, változatos utakon, minden jól is ment, semmi kényelmetlenséget nem éreztem. Persze, fárasztó volt az út, de ennél komolyabb problémát nem észleltem. Ám az utolsó nap, a legvégső 15 km-en a bicikliutat óriási gyökerek keresztezték, amelyek a betont itt-ott felnyomták, így nagyon hepehupás úton kellett átkerekezni. Akkor már annyira fáradt voltam, hogy a döccenőknél nem tudtam kiemelkedni az ülésből, és ennek meg is lett az eredménye: miután a szállásra értünk, már nagyon sajogtam, estére pedig jókora duzzanat nőtt oda, ahol a nyereg nyomta. Nem izgultam túl a dolgot, úgy voltam vele, hogy ez a kemény út velejárója, kicsit ugyan megterheltem a testemet, de majd a duzzanat szépen elmúlik, és minden visszatér az eredeti kerékvágásba” – meséli Robi, akinél egy idő után tényleg elmúlt a duzzanat, ezért orvoshoz sem ment el, ám pár hónappal később kellemetlen panaszokra figyelt fel.

Egy kálvária kezdete 

Egyik nap azt vettem észre, hogy fájdalmat érzek a herékben, és a vizelések nehézkessé, fájdalmassá váltak” – emlékezik vissza Robi a kezdeti panaszokra, amelyek napok, sőt, hetek elteltével sem akartak elmúlni, sőt, minden egyes kerékpározás után intenzívebben jelentkeztek. A végén már ott tartott, hogy inkább nem is ült bringára, annyira szerette volna elkerülni a fájdalmat, ám ez a döntés óriási belső feszültséget okozott nála.

Tarthatatlanná vált a helyzet, rettentően hiányzott a biciklizés, ráadásul kilátásban volt egy nagyobb túra, szóval fogtam magam, és felkerestem egy urológust” – meséli Robi, aki ma már azt is tudja, hogy már akkor szakemberhez kellett volna fordulnia, amikor a duzzanat megjelent az altájékán.

Az orvosnak beszámolt a panaszairól, a hosszú ideje tartó, erős fájdalomról az intim területeken, a lágyék-, a medence- és a gáttájékon, valamint a vizelési problémáiról. „Az orvosom bakteriális prosztatagyulladásra gyanakodott, és ezt a feltételezést alátámasztották a laborvizsgálatok eredményei, úgyhogy antibiotikumos kezelést kaptam. Egy ideig enyhültek is a tünetek, ám pár hét elmúltával, egy rövidebb bringázás után újult erővel jelentkezett a fájdalom. Elkeseredetten mentem vissza a dokihoz, aki azt mondta, hogy a pontos diagnózis felállításához egy másik szakorvos bevonása is szükséges, ezért továbbküldött egy andrológushoz” – meséli a férfi, majd hozzáteszi, hogy az új doktor állapította meg végül, hogy krónikus kismedencei fájdalomtól, CPPS-től szenved. Tőle tudta meg azt is, hogy a kórkép hátterében többféle ok is állhat: egyebek mellett olyan, a prosztatát ért behatás (trauma, gyulladás) is okozhatja, mint amit korábban Robi elszenvedett a rossz nyereg és a göröngyös út kombinációja miatt.

A betegség hátterében további okok is előfordulhatnak: gyakori, hogy elhúzódó, kezeletlen bakteriális fertőzés váltja ki, de műtéti szövődményként vagy egyéb sérülés, trauma miatt az idegek ingerületátviteli zavara is előidézheti. Szerepet játszhat a kialakulásában a stresszes, mozgásszegény életmód, az autoimmun betegségek, a hormonális tényezők vagy a prosztatakövek.

A betegség jelenleg még igen rejtélyes, a szakemberek sem tudják, hogy pontosan mi okozza az idegek rendellenes működését, de azt igen, hogy milyen rizikófaktorok válthatják azt ki. Ilyen például az ülőmunka, a rendszeres és hosszan tartó gépjárművezetés (a sofőrök kimondottan a veszélyeztetett csoportba tartoznak, ahogy a kerékpározók is). Sajnos a felismerése sem könnyű, még a szakemberek számára sem, hiszen nagyon hasonló tüneteket produkál, mint a hólyaghurut, a húgycső, a prosztata gyulladása vagy akár a prosztatamegnagyobbodás.

Ezek a következők lehetnek:

  • fájdalom a gát környékén, a nemi szervekben és/vagy a végbélnyílásban,
  • fájdalom ülés közben/kerékpározás során,
  • vizelet-, bél- és/vagy szexuális zavarok és/vagy idegen tárgy érzése a végbélben vagy a gátban.

Robit is először prosztatagyulladással kezelték, és csak a sikertelen kezelést követően utalták tovább, ahol a szakorvos MR-vizsgálatra és a bio-feedback neurológiai vizsgálatra küldte, hogy pontos információkat szerezzen az idegek állapotáról. Ahogy a felismerése, úgy a CPPS (krónikus kismedencei fájdalom szindróma – Chronic Pelvic Pain Syndrom) kezelése sem sétagalopp, általában több szakorvos együttes munkájára van szükség ahhoz, hogy a tünetek megszűnjenek, vagy legalább csillapodjanak.

Hatással van az életminőségre

A kezeletlen CPPS, a félrekezelt tünetek fokozódása nagymértékben rontja a férfiak életminőségét. A folytonos fájdalom libidó- és pszichés problémákhoz, súlyosabb esetben depresszióhoz vezethet.

„Ma már olykor visszaülhetek a bicajra, de hosszú hónapok teltek el úgy, hogy nem tudtam a kedvenc sportomnak hódolni, és az állandó fájdalom a lelki egészségemet is kikezdte. Olyan mély depresszió hatalmasodott el rajtam, hogy már az öngyilkosság is megfordult a fejemben. Szerencse, hogy a párom türelmes volt, és végig mellettem állt, az ő tanácsára fordultam pszichológushoz is” – meséli Robi, aki még a szerencsésebbek közé tartozik, ugyanis sikerült a panaszait minimálisra csökkenteni. Ez sajnos nem mindenkinek sikerül, ugyanis a CPPS kezelése a panaszok enyhítéséről szól, jellemzően fájdalomcsillapítókkal, valamint gyógynövényi készítményekkel, amelyet életmódbeli és étrendi változtatások, valamint stresszkezelés egészít ki.

Óvatosan a bringázással!

Ha tekerés közben ágyéki zsibbadást tapasztalunk, az azt jelenti, hogy a nyereg nem megfelelő a számunkra, ugyanis az idegek nyomás alatt vannak, és a véráramlás is gyengül. Az érzés hiába múlik el pár óra elteltével, hosszú távon komoly gondokat okozhat, mivel az idegek minden alkalommal károsodnak, működésük egyre romlik, és végül már nem is tudnak regenerálódni. Arról, hogy a férfiaknak milyen nyerget érdemes vásárolni, itt írtunk bővebben.

Hirdetés

A legtöbb férfi inkább bekapna egy tablettát a fájdalom ellen. A Proxelan végbélkúp pedig jól kiegészíti a szájon át szedett gyógyszerek jótékony hatását, és gyógynövénytartalma révén hozzájárul a prosztatagyulladás okozta kellemetlen tünetek enyhítéséhez: ott hat, ahol a fájdalom forrása van. A kúp jótékony összetevői a végbél környéki vénákon keresztül a prosztata közelébe jutnak. A készítményben lévő hialuronsav, valamint a növényi összetevők – a tökmag, az ázsiai gázló, a tömjénfaolaj-kivonat, a szalmagyopár és az ausztrál teafa – nyugtatnak és ápolnak a panaszok jelentkezésének helyén. Felhelyezése fájdalommentes és egyszerű. A 30 napos bevezető kúrát követően a kezelés folytatása a panaszoktól függ, szükség esetén pedig megismételhető.

 

proxelan-packshot_-webrepng-1024x696.png

 

 

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr117924521
süti beállítások módosítása