Neked is a „gyomrodra megy az ideg”?

Szponzorált tartalom

2023. január 5. Kontent

shutterstock_1188695488_sf2.jpg

Nem véletlenül. A túlzott stressz, a sok szorongás kikészítheti az emésztésedet, és komoly problémákhoz vezethet.

A cégnél, ahol dolgozom, egy ideje toxikus a légkör, rengeteg a munka és a közvetlen főnököm vállalhatatlan stílusban kommunikál a csapattal. Folyton gyomorgörccsel mentem be dolgozni, majd egy idő után állandósult a gyomorfájdalmam, és úgy éreztem, hogy egy falatot sem bírok lenyelni. Fogyni kezdtem, és otthon a családom aggódni kezdett értem, a háziorvosom pedig figyelmeztetett, ha nem változik bent a helyzet, azt az egészségem fogja bánni” – meséli Anikó. A folyamatos stressz ugyanis rossz hatással van az egész szervezetünk működésére, betegségek kialakulásához vezethet, és ez alól az emésztőrendszer sem kivétel.

A szorongás, az idegesség gyakran okoz szomatikus tüneteket: émelygést, hányingert, hasmenést, székrekedést. Ha pedig a stresszes hatás továbbra is fennáll, állandósul, az még komolyabb problémákat is előidézhet. Ilyenkor érezheti úgy az ember, hogy nincs étvágya, csak keveset és rendszertelenül tud enni, vagy pont ellenkezőleg, nagy falási rohamok törnek rá, esetleg sokat nassol, cukros, zsíros ételeket kíván. Sajnos ez rendszerint a túl sok stressz következménye, ugyanis a tartós szorongás és idegesség krónikus emésztési zavarhoz vezethet, amit rossz közérzet, hasi fájdalom, rossz szájszag, savas szájíz, teltségérzet, puffadás, fáradékonyság, fejfájás, nyelési nehézség is kísérhet.

A stressz ezen kívül hozzájárulhat például az irritábilis bél szindróma kialakulásához is – az emésztőrendszeri tünetegyüttes időnként komoly fájdalommal jár. Ennek tünetei:

  • puffadás,
  • görcsös hasi fájdalom,
  • hasmenés és/vagy székrekedés.

Szintén a tartós idegesség velejárója lehet, hogy az immunrendszer működését támogató bélflóra egyensúlya felborul, ez pedig a szervezetünk ellenálló képességének gyengülésével járhat. Amennyiben a védekezőrendszerünk meggyengül, azt megbetegedések, gyomorrontások, hasmenéses panaszok jelzik. Mindezek együttes hatására elindulhat egy ördögi kör, hiszen a bél nem megfelelő működése a bél-agy kommunikáción keresztül újabb stresszingert jelent, ami tovább rontja a helyzetet.

Jó, de hogy alakulnak ki ezek a panaszok, zavarok?
Az emberi szervezet érzékeny „műszer”, amelyben, ha valami megváltozik, az kihatással van az egész test működésére. Így van ez a stresszreakciónál is. Ahogy az előző posztunkban is írtuk, olyankor a szervezet arra törekszik, hogy megoldja a (valós vagy vélt) problémát, azaz a stresszhelyzetet. Ekkor az ideg- és hormonrendszer hatására felgyorsul a légzés és a szívműködés, a vérkeringés a zsigerek felől a vázizomzatba terelődik, megemelkedik a vérnyomás és a vércukorszint, a figyelem összpontosul.

Ez a reakció életmentő lehet vészhelyzetben vagy olyan szituációban, amikor bizonyítanunk kell, legyen az állásinterjú, vizsgahelyzet vagy valamilyen baleset. Ezt nevezzük jó stressznek, hiszen a szituáció elmúltával a szervezetünk nyugalmi állapota is visszaáll. Akkor lesz problémás az előbb említett reakció, amikor hosszú ideig tart a stresszhelyzet, olyankor ugyanis a testünk folyamatosan küzd, ami a szervezetünk kimerüléséhez, rosszabb esetben összeomlásához és betegségek kialakulásához vezet. Ez az úgynevezett „rossz vagy kártékony stressz”, amely sajnos a mai életmódunk gyakori velejárója. A stresszreakció egyik nagy vesztese az emésztőrendszer, hiszen ilyenkor az emésztéshez szükséges energiát a szervezet a küzdelemre fordítja, így az étvágy csökken. A vegetatív idegrendszeri és hormonális hatások következményeként megváltoznak a bélmozgások, romlik az emésztés és a bél vérellátása.

Épp ezért nagyon fontos, hogy ha gyakran tapasztalsz „gyomorideget”, úgy érzed, mintha egy gombóc lenne a gyomrodban, gondold végig, milyen stressz ér a mindennapokban, és azt hogyan lehetne csökkenteni. Amennyiben a forrást nem tudod kiiktatni, tanulj stresszkezelő módszereket, sportolj, jógázz, meditálj.

Hirdetés

Feszültség? Alvászavar? – Sedacur forte

A Sedacur forte a valeriána, komló és citromfű kivonatát tartalmazó, vény nélkül kapható gyógyszer, amely napközben oldja a feszültséget, éjjel pedig altat. Klinikailag igazolt hatású. Nappal nem álmosít, nincs negatív hatással az autóvezetésre és nem befolyásolja a koncentrációt sem. Már nagyobb, 60 szemes kiszerelésben is elérhető.

sf_termekfoto.png

Vény nélkül kapható gyógyszer

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr7718008294
süti beállítások módosítása