6 tipp az éjszakai felébredés utáni visszaalváshoz

Szponzorált tartalom

2023. január 20. Kontent

 shutterstock_1125574835_sf5.jpg

Ha te is gyakran küzdesz azzal, hogy az éjszaka kellős közepén vagy kora hajnalban felébredsz, majd nehezen tudsz visszaaludni, akkor érdemes elolvasni az alábbi módszereket, amelyekkel könnyíthetsz az idegőrlő helyzeten.

Mindenki ismeri azt a nem éppen kellemes állapotot, amikor felébredünk az éjszaka közepén, és elkezdenek vadul zakatolni a gondolatok, majd azon szorongunk az óránkat nézve, hogy sehogy sem megy a visszaalvás. Mit csinálunk ilyenkor általában? A lehető legrosszabbat: elővesszük a telefonunkat, és elkezdjük görgetni a hírfolyamot, ami természetesen nem segít abban, hogy visszaaludjunk, hiszen az okostelefonok és a laptopok kék fénye pont, hogy stimulálja az agyunkat. De akkor mit tehetünk, hogy álomba szenderüljünk?

Tudtad?
Tanulmányok szerint az emberek 10-60 százaléka szenved álmatlanságban, ami jelenthet elalvási nehézséget, gyakori ébredést, spontán, kora reggeli ébredést.

Nézzünk néhány tippet, hogyan aludj vissza az éjszakai felébredés után!

1. Szabadulj meg az erős fényektől!

Ha nehezen alszol vissza, kapcsolj le minden olyan fényt a hálószobában, amely zavarhat. A hangulatos LED-fények és az ablakon beáramló világosság is megnehezítheti a visszaalvást, ezért jobb, ha mindent lekapcsolsz, a zsalukat és a függönyt pedig behúzod. Ha zavaró hangok szűrődnek be az ablakon kívülről, a füldugó használata, a ventilátor bekapcsolása vagy a fehér zaj hallgatása szintén segíthet elnyomni azokat.

2. Kelj fel az ágyból és mozogj!

Sok alvásszakértő azt javasolja, hogy érdemes felkelni az ágyból, és átmenni egy másik szobába néhány percre valamilyen pihentető dolgot csinálni, például olvasni. Ez eltereli a figyelmedet, könnyebben vissza tudsz aludni, amikor visszatérsz az ágyikódba.

3. Ne figyeld az órát!

Az órát bámulva felerősödhet benned a szorongás amiatt, hogy nem tudsz elaludni. A kutatások szerint a szorongás és az alvás közötti kapcsolat mindkét irányba működhet. A szorongással küzdő emberek gyakran aggódnak az elalvás miatt, és azok, akiknek gondot okoz az elalvás, gyakran szoronganak.

4. Kerüld a telefon vagy más képernyők nézegetését!

Az okostelefonok és más elektronikai eszközök képernyői kék fényt bocsátanak ki, amely csökkentheti a szervezet melatonintermelését. A melatonin nevű hormont az agyadban található tobozmirigy állítja elő, ez segít szabályozni a cirkadián ritmust és az alvási ciklusokat. A legjobb, ha nem nézegetjük éjszaka a telefonunkat, főleg, amikor az a cél, hogy visszaaludjunk.

5. Meditálj vagy próbálj ki légzőgyakorlatokat!

A légzőgyakorlatok elvégzése vagy a meditáció segíthet megnyugtatni az elmét, megkönnyítheti az álomba merülést, és elterelheti a figyelmet az elalvás miatti aggodalomról is. Az egyik gyakorlat, amit használhatsz, az úgynevezett 4-7-8 légzéstechnika. Ennél a technikánál 4 másodpercig az orrodon keresztül lélegzel be, 7 másodpercig visszatartod a levegőt, majd a szádon keresztül kilélegzel.

6. Lazítsd el az izmaidat!

Az egyik technika, amely sokak szerint segít ellazulni és elaludni, a teljes test ellazítása.

Íme egy módja:

  • Csukd be a szemedet, és lélegezz lassan.
  • Koncentrálj az arcodra, és gondolj az egyes izmok ellazítására.
  • Térj át a nyakadra és a válladra, és gondolj arra, hogy ezeket is ellazítod.
  • Folytasd az izmok ellazítását a test különböző részein, amíg el nem jutsz a lábadig.

A visszaalvás sokszor azért nem sikerül, mert rágörcsölünk, ezért is érdemes a fentebbi tippeket kipróbálni. Ha azonban nem szűnik meg az éjszakai forgolódás, mindenképp fordulj szakemberhez, ugyanis a kialvatlanság negatív hatással van az egészségedre. Ezekről bővebben a következő cikkeinkben fogunk írni.

Hirdetés

Feszültség? Alvászavar? – Sedacur forte

A Sedacur forte a valeriána, komló és citromfű kivonatát tartalmazó, vény nélkül kapható gyógyszer, amely napközben oldja a feszültséget, éjjel pedig altat. Klinikailag igazolt hatású. Nappal nem álmosít, nincs negatív hatással az autóvezetésre és nem befolyásolja a koncentrációt sem. Már nagyobb, 60 szemes kiszerelésben is elérhető.

sf_termekfoto.png

Vény nélkül kapható gyógyszer

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr3518029136
süti beállítások módosítása