Védd az orrodat, hogy az védhessen téged

Szponzorált tartalom

2023. február 7. Kontent

 shutterstock_1460914562_rl2.jpg

Bár az orrnyálkahártyáról ritkán beszélünk, jó tudni, hogy nagyon fontos szerepet tölt be a szervezetünk védelmében, épp ezért óvni kell az épségét.

Az orrunk nemcsak az arcunk karakterét határozza meg, hanem ennél jóval fontosabb feladata van. A méltatlanul alábecsült testrészünk belseje ugyanis apró szűrőberendezésként funkcionál, amely tisztítja és szűri a belélegzett levegőt, mindemellett előmelegíti, párásítja azt, helyi védelmi funkciója van, és az orrunkban történik a szaglás, valamint a beszédhang kialakítása is.

Az orrnyálkahártya mini szűrőberendezésként szolgál

Biztosan emlékszel biológiaóráról, hogy az orrnyálkahártyát apró csillószőrök borítják, amelyek ártalmatlanná teszik a szennyező anyagokat és a port, illetve gondoskodnak azok eltávolításáról is. Hogyan? Csapkodásukkal irányítják a nyákban megtapadt részecskéket a garat irányába, megtisztítva a nyálkahártyát. Tudjuk, nem szívesen gondolsz rá, de az orrváladék is fontos, hiszen különböző enzimek és immunglobulinok vannak benne, amelyek a fertőzések ellen védenek minket. Az orr felső részében pedig a szaglóhám található, és mivel az illatanyagok a nyákban oldódnak fel, ezért annak épsége a jó szagláshoz elengedhetetlen.

Amikor tehát érzed, hogy nem „szelel” az orrod, és az illatokra is immunis vagy, azt rendszerint az orr belsejét behálózó erek és szövetek gyulladása okozza. Az orrdugulást leggyakrabban az allergia vagy a felső légúti fertőzés okozza, de még számos ok állhat a háttérben.

Mi történik ilyenkor?
Az allergének vagy kórokozók megjelenésére a szervezet gyulladásos reakciójának egyik tüneteként az orrnyálkahártya megduzzad, egyidejűleg a váladéktermelés is megnő. Ilyenkor az orrjáratok beszűkülnek, ezért az orrunkon keresztül alig vagy egyáltalán nem kapunk levegőt, és rákényszerülünk arra, hogy a szánkon keresztül lélegezzünk, ami azért problémás, mert így nem érvényesül az orrnyálkahártya légtisztító és előmelegítő funkciója, amellyel megóvhatna minket a további fertőzésektől. Olyan szövődmények alakulhatnak ki, mint az orrmelléküreg-gyulladás, fülkürthurut, esetleg középfülgyulladás, amelyeket úgy előzhetünk meg, ha az orrlégzést és az orrnyálkahártya működését mielőbb helyreállítjuk. Ezt általában lohasztó spray-vel, orrcseppel érhetjük el, ám arra nagyon figyeljünk, hogy ezeket a készítményeket szigorúan a betegtájékoztató szerint használjuk: azaz, csak a meghatározott ideig és ne tovább. A túlzott használatuk ugyanis fordított eredményt okozhat, és károsíthatja az orrnyálkahártyát.

Ahhoz, hogy az orrnyálkahártya maradéktalanul elláthassa a funkcióját, egészségesnek kell lennie, ezért érdemes tudni, hogyan lehet megvédeni e többfunkciós szervünket. Mutatunk pár tippet:

  • Fújd ki gyakran és helyesen az orrodat!
    Bár a szülőktől régen azt hallhattuk, hogy „fújd erősen”, a szakemberek szerint éppen ellenkezőleg kell tennünk: a helyes orrfújásnak gyengédnek, óvatosnak kell lennie. A másik titka a jó technikának, hogy az egyik orrjáratot mindig fogjuk be, és a másikat fújjuk, majd fordítva. Ez azért szükséges, mert az egyik orrjárat általában sokkal jobban meg van duzzadva, mint a másik, így, ha egyszerre mind a kettőt próbáljuk meg kifújni, akkor nem tudjuk mindkettőt hatékonyan kitisztítani. A papírzsebkendőt orrfújás után dobd ki a szemetesbe, és ha van rá lehetőséged, moss kezet, hiszen orrfújásnál kórokozók kerülhetnek az ujjaidra.
  • Jó tanács: Lehetőleg hagyj fel a mentolos illatú zsebkendők használatával, ugyanis az olaj, amellyel át vannak itatva, irritálja az orr hidegérzékelő receptorait.
  • Iktasd be az orrmosást!
    Régi bevált módszer a sós vizes orrmosás, ha azonban lázas vagy, esetleg arc-, középfül- vagy homloküreg-gyulladással küzdesz, mellőzd az orröblítést.

Így végezd:
Egy csapott mokkáskanálnyi sót oldj fel 2 dl felforralt, langyos vízben, használj hozzá tiszta, adalékmentes himalájai sót. Legalább fél liter sóoldatot készíts, ez kb. egy alkalomra lesz elég. Ezután töltsd a folyadékot egy orröblítésre alkalmas edénybe, és hajolj a mosdókagyló fölé. Öntsd a vizet az egyik orrnyílásba, hajtsd a fejedet előre és oldalra, hagyd, hogy a sóoldat a másik orrnyíláson folyjon ki. Ezt ismételd meg párszor.

Tipp: Létezik egy úgynevezett neti kancsó, vagy neti kanna, amely Indiából származik, ahol ősi higiéniai eszközként tartják számon. Ezzel megkönnyítheted az orrmosás procedúráját. Íme egy videó, amely segíthet az első orrmosás alkalmával.

 

 

  • Szedj vitaminokat!
    Influenzás időszakban érdemes kalciumot és B-vitamin-komplexet szedni, ezek segítenek gyorsabban regenerálni a nyálkahártyát.
  • Használj párásítót!
    Ha nagyon száraz a levegő otthon vagy a munkahelyeden, az kiszáríthatja az orrnyálkahártyádat, ezért érdemes beszerezni egy párásítót, amely nedvesen tartja a levegőt, ez pedig hozzájárul az orrnyálkahártyád egészséges működéséhez.

Hirdetés

A Reventil orrspray-vel újra fellélegezhet!

Télen a megfázás, azaz a nátha gyakran nehezíti meg a mindennapokat. A kellemetlen tünetek enyhítésében segítségünkre lehet a vény nélkül kapható Reventil orrspray. A Reventil orrspray 4 az 1-ben hatású eszköz: jelentősen mérsékli az orrdugulást, az orrfolyást, az arc- és fejfájást, a szaglás és ízérzékelés zavarát. Egyedülálló összetevője egy gyulladáscsökkentő hatású molekula, az ectoin, amely enyhíti az orrnyálkahártya szárazságát, elősegíti annak regenerációját. A Reventil orrspray tartósítószer-mentes és gyermekek számára is alkalmazható.

webp_net-resizeimage_2.png

Vény nélkül kapható gyógyászati segédeszköz

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr4018039106
süti beállítások módosítása