Csodálatos érzékszervünk, az orr

Szponzorált tartalom

2020. július 1. Kontent

Az orr nemcsak arcunk meghatározó része, hanem fontos érzékszervünk is. Mivel az orr a légzés lényegi szerve – mind a tüdőbe irányuló oxigéndús levegő, mind a kilélegzett szén-dioxid ezen keresztül áramlik –, ezért kóros elváltozásai, az orrnyálkahártya megbetegedései nagyon kellemetlen tüneteket okozhatnak.

shutterstock_653819893.jpg

Tisztít, levegőt biztosít

Számos érvünk szól az orr védelme mellett, hiszen összetett funkciót lát el: szaglószervünk is egyben, és a hangképzésben ugyancsak fontos szerepet tölt be. Az orrban található apró csillószőrök mintegy természetes szűrőberendezésként ártalmatlanná teszik a szennyezőanyagokat, a port, majd gondoskodnak ezek eltávolításáról is, míg az orr nyálkahártyát bevonó váladék a baktériumfertőzés megelőzésében játszik szerepet. Bár az orrdugulás nem betegség, csak egy tünet, hátterében allergia, gyakran nátha, de orrsövényferdülés, orrpolip vagy akár terhesség is állhat.

Az orrdugulást az orr belsejét behálózó erek és szövetek gyulladása okozza. Ahhoz, hogy újra könnyen tudjunk lélegezni és nem mellesleg jó legyen a közérzetünk, elengedhetetlen, hogy kiderítsük, mi okozza a kellemetlenséget, és így megtalálhassuk a megfelelő és hatékony gyógymódot.

Mi történik, ha bedugul?

Az orrdugulást kiváltó számos tényező közül leggyakrabban az allergia vagy a felső légúti fertőzés tehető felelőssé. Az allergének vagy kórokozók megjelenésére a szervezet gyulladásos reakcióval válaszol, amely az orrnyálkahártya duzzanata mellett bővebb váladéktermeléssel is jár. A duzzadás hatására fizikai akadály kerül a levegő útjába, így előfordulhat, hogy az orrunkon keresztül alig vagy egyáltalán nem kapunk levegőt. 

Ha viszont rákényszerülünk, hogy a szánkon keresztül lélegezzünk, elvész az orrnyálkahártya légtisztító és előmelegítő funkciója,

amely – a tüdőt is védve – gátat szabhatna a további fertőzéseknek.

Tehetsz ellene

Az allergiás orrdugulás kezelése eltér a téli időszakban rendszeresen előforduló náthás vagy influenzás megbetegedések okozta tünetek gyógymódjától. Míg a náthás, influenzás tüneteket könnyen enyhíthetjük bővebb folyadékbevitellel, hiszen a szervezet ezen a területen kitűnő öngyógyító, allergiás orrdugulás esetén a megfelelő szer kiválasztásához már mindenképpen javasolt orvos segítségét kérni. Ugyanis ebben az esetben hosszú távon is alkalmazható, szteroidos, és gyakran antihisztaminnal kombinált készítményekre szintén szükség lehet. 

Amennyiben az orrdugulás tíz nap elteltével sem szűnik meg, vagy magas láz, esetleg sárgás vagy zöldes színű orrváladék társul hozzá, forduljunk szakorvoshoz, aki megállapítja, hogy fennáll-e bakteriális fertőzés. 

Érdemes felhívni a figyelmet a vény nélkül kapható, gyors és hatékony orrnyálkahártya-lohasztó szerek megfelelő használatára, a betegtájékoztatóban leírtak megfelelő betartására, mivel bár széleskörűen elterjedtek, ezek a szerek nem teljesen veszélytelenek. 

Túlzott vagy elhúzódó használatuk megváltoztathatja az orrnyálkahártya és az orrmelléküregek normális működését, ami végül tartós orrdugulás kialakulásához vezethet. Vagyis ahelyett, hogy enyhítenénk az ízérzékelésünket és alvásminőségünket is negatívan befolyásoló kellemetlen tüneteket, elhúzódó ellenhatást generálhatunk, lényegében teljesen feleslegesen. 

Orvosi konzultáció mellett kezelhetők az orrdugulás hátterében előforduló egyéb esetek is: 

  • orrsövényferdülés, amikor az egyik orrlyukunkon tudunk csak megfelelően lélegezni
  • orrpolip, amikor az orron belül szövetkinövések akadályozhatják a levegő szabad áramlását
  • várandósság, amely során az orrszövetekbe több vér áramlik, ezzel gyakran okozva orrdugulást
Hirdetés

Bedugult orr, vagy szénanáthás panaszok esetében segíthet a tengeri sós oldatot és ectoint tartalmazó Reventil orrspray, amely tartósítószer-mentes és használatakor nem kell számolni függőség kialakulásával.

A benne található Ectoin® fő jellemzője, hogy a gyulladás enyhítése mellett segíti a károsodott nyálkahártya regenerálódását, és védi a kiszáradástól. Vagyis a közönséges nátha és az allergiás tünetek, mint az orrdugulás, orrfolyás, tüsszögés enyhítésére is hasznos lehet. 

webp_net-resizeimage_2.png

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr3015973096
süti beállítások módosítása