Ezeket a tippeket is próbáld ki, ha orrdugulás gyötör

Szponzorált tartalom

2023. február 10. Kontent

 shutterstock_1909510696_rl3.jpg

Az orrdugulás nagyon kellemetlen tud lenni, pláne, ha nehezen múlik. A jó hír az, hogy az orrspray-k és az orrcseppek mellett léteznek olyan házi gyógymódok, praktikák, amelyek segíthetnek helyreállítani az orrnyálkahártyád működését.

Mielőtt azonban belevágnál az otthoni praktikákba, fontos tudni, hogy az orrdugulást okozhatja bakteriális fertőzés is, de egyéb okok is meghúzódhatnak mögötte, ezért, ha már egy ideje nem múlik az orrdugulás, mindenképp keresd fel a háziorvosodat.

Amikor nem kapunk levegőt az orrunkon, rendszerint az ún. orrnyálkahártya-lohasztó, recept nélkül beszerezhető orrspray-k után nyúlunk. Ezek használata valóban gyors enyhülést hoz, ám, ahogy azt korábban leírtuk, a tartós alkalmazásuk semmiképp sem javasolt, mert fennáll az orrcseppfüggőség kialakulásának esélye, amelynek komoly szövődményei is lehetnek, csak műtéttel kezelhető orrnyálkahártya-károsodást is okozhat.

Szerencsére akad néhány házi praktika, amiket bevethetsz. Íme néhány tuti tipp:

  • Használj infralámpát!
    Amennyiben nincs lázad, hőemelkedésed, az alapos orrtisztítás után használj infralámpát úgy 10-15 percig, ez segíteni fog fellazítani a letapadt váladékot.
  • Ne feledd az orrfújást!
    Az orrcsepp használata előtt mindig fújd ki rendesen az orrodat, és ha kell, mosd át tengervizes spray-vel. Ezzel a sorrenddel sokkal gyorsabb lehet a gyógyulás. A helyes orrfújás technikájáról az előző posztunkban írtunk.
  • Párologtass!
    Segíthet az indiai citromfű vagy a borsmentaolaj párologtatása, ezek fertőtlenítenek és gyulladáscsökkentő hatásúak. Csodát azért ne várj tőle, ugyanakkor jó kiegészítője lehet az orrspray-nek vagy az orrcseppnek.
  • Gőzölj kamillával!
    Emlékszel, amikor gyerekkorodban édesanyád az ölébe vett, és törölközőt terített magatokra egy forrón gőzölgő kamillatea-főzet felett? Nem véletlen, ez ugyanis hatékony és régóta bevált módszer a köhögés csillapítására, a kamilla hatóanyagai oldják a nyákot és a makacs hurutot. Próbáld ki te is!
  • Az előző cikkünkben írtunk már a párásító jótékony hatásáról, amivel védheted az orrnyálkahártyád épségét, de akkor is jól jöhet, amikor bedugult az orrod. A párásító által a levegőbe juttatott nedvesség ugyanis szintén segít megszüntetni az orrdugulást, ezenkívül a szem és a torok kiszáradását is mérsékli, és mindemellett a levegő szárazságán is enyhít.
  • Ne feledkezz meg a C-vitaminról!
    A vitaminban gazdag táplálkozás mindig fontos, kiváltképpen influenzaszezonban. Különösen ügyelj a megfelelő C-vitamin-bevitelre! A C-vitaminban gazdag gyümölcsökből készült turmixok valóságos energiabombaként hatnak. Amennyiben nem fogyasztasz elég C-vitaminban gazdag élelmiszert, akkor pótold táplálékkiegészítő formájában.
  • A jótékony sós víz
    Ha már a régi, bevált módszereknél tartunk, akkor próbáld ki az alábbi egyszerű oldatot, segíteni fog feloldani az orrdugulást. Figyelem! Ha lázas vagy, akkor várd meg a gyógyulás végét, illetve arc-, középfül- vagy homloküreg-gyulladásnál mellőzd az orröblítést.
    Így készítsd el az oldatot: Egy csapott mokkáskanálnyi sót oldj fel 2 dl felforralt, langyosra hűtött vízben, használj tiszta, adalékmentes himalájai sót. Ezután töltsd az oldatot egy orröblítésre alkalmas edénybe, és hajolj a mosdókagyló fölé. Öntsd a folyadékot az egyik orrnyílásba, hajtsd a fejedet előre és oldalra, hagyd, hogy a sóoldat a másik orrnyíláson folyjon ki. Ezt ismételd meg párszor.

Tipp: Az úgynevezett neti kancsó vagy neti kanna Indiából származik, ahol ősi higiéniai eszközként tartják számon. Ezzel megkönnyítheted az orrmosás procedúráját.

  • Igyál sok folyadékot, főleg gyógyteát:

A bőséges folyadékfogyasztás egyébként is fontos, de az orrdugulás megszüntetésében is szerepet játszik, hiszen a nyálkahártyák bőséges hidratálása beindítja a váladéktermelést, ez pedig abban segít, hogy a szervezet a váladékkal együtt a kórokozókat is eltávolítsa.

Mit érdemes ilyenkor inni?

- Citromos limonádét vagy teát.

- Fekete és zöld teát, mindkettő tele van antioxidáns hatású vegyületekkel.

Tipp: Ha citrommal innád, a langyosra hűlt italba facsard a citromlevet, így annak C-vitamin-tartalma nem károsodik. Ugyanez igaz a citromos teára is.

A reszelt gyömbér főzet is hatásos lehet, ez a köhögés mellett a náthához gyakran társuló émelygést is enyhíti.

Amennyiben az orrdugulás makacsnak tűnik, érdemes orvosi segítséget kérni annak megszüntetésére és az okok felderítésére. Keress fel tehát egy szakembert, ha

  • az orrod több mint 5 napja folyamatosan el van dugulva
  • nehezen lélegzel szájon és orron keresztül is
  • zöld nyákot tapasztalsz, vagy azt érzed, hogy szorít a mellkasod
  • fáj a fejed vagy a füled
  • lázad van

 

Hirdetés

A Reventil orrspray-vel újra fellélegezhet!

Télen a megfázás, azaz a nátha gyakran nehezíti meg a mindennapokat. A kellemetlen tünetek enyhítésében segítségünkre lehet a vény nélkül kapható Reventil orrspray. A Reventil orrspray 4 az 1-ben hatású eszköz: jelentősen mérsékli az orrdugulást, az orrfolyást, az arc- és fejfájást, a szaglás és ízérzékelés zavarát. Egyedülálló összetevője egy gyulladáscsökkentő hatású molekula, az ectoin, amely enyhíti az orrnyálkahártya szárazságát, elősegíti annak regenerációját. A Reventil orrspray tartósítószer-mentes és gyermekek számára is alkalmazható.

webp_net-resizeimage_2.png

Vény nélkül kapható gyógyászati segédeszköz

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr6018044444
süti beállítások módosítása