Ezt a betegséget egyik férfi sem szeretné magának

Szponzorált tartalom

2023. szeptember 5. Kontent

shutterstock_463945511_px.jpg

Ahogy a nőknél, úgy a férfiaknál is előfordulnak olyan kellemetlen intim betegségek, amelyek megkeseríthetik a mindennapokat. Sőt, amennyiben a kórkép krónikussá válik, az bizony az életminőséget is ronthatja.

De miért jelent nagyobb kockázatot a krónikus bakteriális prosztatagyulladás, és miért nevezik gyakran krónikus kismedencei fájdalom szindrómának?

Elmagyarázzuk.

A krónikus bakteriális prosztatagyulladást baktériumok okozzák. A betegség legjellemzőbb tünetei a tompa, feszítő alhasi fájdalom és vizelési nehézségek. A tüneteket a betegek nem veszik komolyan, és a betegség intenzitásának változása miatt általában abban bíznak, hogy az magától meggyógyul. Mindez megnehezítheti a diagnózist és a kezelést.

A krónikus bakteriális prosztatagyulladás akkor válik igazán veszélyessé, amikor átvált krónikus nonbakteriális prosztatagyulladásba (CNBP), más néven krónikus kismedencei fájdalom szindrómába (CPPS). Ebben az esetben nincs már kimutatható kórokozó, de a beteg továbbra is tapasztal fájdalmakat. A megjelenő fájdalom helye, intenzitása és jellege az idő előrehaladtával folyamatosan változhat. Kórokozó hiányában a kezelése és diagnosztizálása bonyolulttá válik.

A krónikus kismedencei fájdalom tehát egy olyan állapot, amelynek vezető tünete a fájdalom, de nincs kimutatható kórokozó.

Rendszerint az ultrahang és a mikrobiológiai vizsgálatok negatív eredményt adnak, és a panaszok hátterében meghúzódó egyes tényezők már MRI, illetve bio-feedback segítségével, valamint neurológiai vizsgálattal sem pontosan azonosíthatók. A krónikus kismedencei fájdalom szindróma a férfiak ötödét érinti, és akkor mondható ki a diagnózis, ha minden más betegséget kizártak, illetve a tünetek legalább három hónapja fennállnak. A CPPS tüneteit lehet ugyan enyhíteni, de általában nem gyógyítható.

Az egyik legnagyobb kihívás a krónikus bakteriális prosztatagyulladás esetén, hogy a beteg kilépjen a tagadásból, legyőzze a vizsgálatokkal és a kezeléssel kapcsolatos ellenérzéseit és elfogadja a segítséget. A terápia általában hosszabb távú antibiotikumkezeléssel kezdődik a fertőzés megszüntetésére, fájdalomcsillapítókat alkalmaznak a fájdalom enyhítésére, és gyógynövényes kezeléseket.

Inkább a vizsgálat, mint később a visszatérő fájdalom

Sok páciens fél a vizsgálatoktól, de a legtöbb egészségi probléma nem oldódik meg magától, az idő múlásával a panaszok felerősödhetnek, és akár szövődmények is felléphetnek. Az pedig egészen biztos, hogy az állandó vagy időszakosan felbukkanó fájdalom előbb-utóbb kihatással lesz a pszichés állapotunkra, és az élet minden területére rányomja a bélyegét.

Milyen vizsgálatokra lehet számítani?

Fizikális vizsgálat: fájdalom és nyomásérzékenység, bármi eltérés után kutatva, a kismedence és a has vizsgálata,

Vérvizsgálat: ezzel a fertőzésre utaló eltérések és a vesefunkció ellenőrizhető.

Vizeletminták: húgyúti fertőzés azonosítható belőle.

Képalkotó vizsgálatok: ultrahang, CT, MRI, amelyek részletes képeket készítenek a szervekről és a szövetekről.

Fontos hangsúlyozni, hogy minden páciens egyedi eset, és a kezelési tervet az orvos határozza meg. A rendszeres orvosi kontroll és a kezelés betartása kulcsfontosságú!

A krónikus bakteriális prosztatagyulladás gyógyítható állapot, ugyanakkor a krónikus kismedencei fájdalom szindróma már csak kezelhető, de nem gyógyítható. A megfelelő diagnózis és a szakszerű kezelés segíthet a betegeknek megküzdeni a tünetekkel és javítani az életminőségükön.  Az egészséges életmód, a megfelelő táplálkozás és a stressz csökkentése fontos szerepet játszhat a tünetek enyhítésében.

Mint minden betegség, a krónikus prosztatagyulladás esetén is lehetőség van a megelőzésre: stresszkezelő módszerekkel, rendszeres sporttal és a napközbeni ülőmunka periodikus megszakításával, az ekkor elvégzett tornagyakorlatokkal csökkenthetjük a betegség kialakulásának kockázatát.

A gátizomtorna elsajátítása és a szakértő által irányított gyógytorna hasznos a férfiak számára is, akár meglévő panasz enyhítésére, akár megelőzés céljából.

Hirdetés

A Proxelan végbélkúp klinikai vizsgálatokkal igazolt hatású helyi készítmény a prosztatagyulladás tünetei ellen, amely ott enyhíti a panaszokat, ahol a probléma van.

Az ápoló hialuronsav és gyógynövények kombinációja teljessé teszi a gyógyszeres kezelést, enyhítve a vizelési zavarokat és a fájdalmat. A szexuális aktivitást nem befolyásolja. Vény nélkül könnyen elérhető a hazai patikákban, ezért a fellángoló fájdalmak esetén azonnal használható, akár hosszú távon is.

proxelan-doboz-30x-jobb.png

Recept nélkül kapható gyógyászati segédeszköz

Fotó: Phytotec Hungária Bt.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr5818205377
süti beállítások módosítása