A férfiak mumusa: a kismedencei fájdalom szindróma

Szponzorált tartalom

2022. szeptember 22. Kontent

shutterstock_181677458_px7.jpg

A rendkívül változatos tünetekkel járó komplex betegség a legjobb példa arra, miért nem szabad panasz esetén heteket, hónapokat várni az orvos felkeresésével. Tudj meg mindent a betegségről és arról, hogyan előzheted meg a bajt!

„Ugyan, majd elmúlik!”

– szokott hárítani sok férfi, amikor valamilyen kellemetlen tünetet tapasztal magán, főleg, ha az a panasz az intim zónát érinti. A rossz hír az, hogy a legtöbb egészségi probléma nem oldódik meg magától, az idő múlásával a panaszok felerősödhetnek, és akár szövődmények is felléphetnek. Az pedig egészen biztos, hogy az állandó vagy időnként a legváratlanabb élethelyzetekben felbukkanó fájdalom előbb-utóbb kihatással lesz az élet minden területére, és a pszichés állapotunkra is rányomja a bélyegét.

A kismedencei fájdalom szindróma pont egy ilyen betegség,

hiszen a többféle, de jellemzően fájdalmas tüneteivel pokollá teheti egy férfi életét. Ráadásul a szakembereknek is feladja a leckét, sokszor ugyanis nehéz megmondani, honnan, melyik szerv területéről indul a fájdalom. Gyakran nem is maga a fájdalom forrásaként megjelölt szerv a panaszok okozója. Bár a tünetek (a gáttájékon, illetve a keresztcsont környékén megjelenő fájdalom) nagyon hasonlók a prosztatagyulladáshoz, gyulladásos jelek, illetve baktérium nem mutatható ki a vizeletből, vagyis a kivizsgálás során konkrét felfedezhető ok általában nincs. Rendszerint az ultrahang és a mikrobiológiai vizsgálatok sem szoktak eredményre vezetni, bár a panaszok hátterében meghúzódó egyes tényezők MRI, illetve bio-feedback segítségével, valamint neurológiai vizsgálattal részben azonosíthatók. A krónikus – három hónapon túl fennálló – kismedencei fájdalom szindróma a férfiak ötödét érinti. A betegség nem gyógyítható, csak a tüneteket lehet enyhíteni.

Nem tudjuk az okát, de azt igen, mire figyeljünk

Ahogy a fentiekből is kiderül, a mai tudásunk szerint a változó helyű és intenzitású fájdalmak kiváltó oka nem azonosítható teljes bizonyossággal, ugyanakkor azt lehet tudni, milyen rizikófaktorokat érdemes kiiktatni az életünkből. A jó hír az, hogy ez a fájdalmas, életminőséget romboló betegség megelőzhető. A legtöbb esetben egy kezeletlen, krónikus prosztatagyulladás talaján alakul ki, amely jól és szövődmények nélkül kezelhető, ha időben diagnosztizálják.

További rizikótényező lehet a rendszeres, hosszan tartó autó- és motorvezetés, ezért is nevezik a szindrómát gyakran „sofőrbetegségnek”, de a bringás futárok és sportolók is ki vannak téve a kockázatnak. Sőt, a túlzott stressz is kiválthatja a betegséget, hiszen a tartós, a szervezet számára nagyon megterhelő stressz miatt az immunrendszer meggyengül, szabaddá téve az utat a testi és lelki betegségek kialakulásához, kiújulásához, krónikussá válásához vagy épp súlyosbodásához. Szomatizációs betegséget is előidézhet, ami azt jelenti, hogy a felidézhető emlékezetből kitiltott tudattartalom a tudattalanba kerül, és testi tünetként vagy fájdalomként tör a felszínre, betegség formájában. Tipikusan ilyen kórkép lehet a kismedencei fájdalom szindróma, amely egyfajta belső feszültséggel, elengedési problémával jár, legtöbbször stresszes élethelyzetek kapcsán alakul ki. Ebben az esetben a pszichés támogatás kiemelt jelentőségűvé válik.

Érdemes tehát a megelőzésre koncentrálni: stresszkezelő módszerekkel, a stresszfaktorok csökkentésével, rendszeres sporttal és munka közben az ülő életmód ellensúlyozására végzett tornagyakorlatokkal sokat tehetünk azért, hogy ne kelljen a betegség tüneteitől szenvedni. A gátizomtorna bizonyos elemeinek elsajátítása és a szakértő által irányított gyógytorna számos esetben jelenthet megoldást a férfiak számára is, akár meglévő panasz enyhítésére, akár megelőzés céljából.

Hirdetés

A Proxelan végbélkúp klinikai vizsgálatokkal igazolt helyi hatású készítmény a
prosztatagyulladás tünetei ellen, amely ott enyhíti a panaszokat, ahol a probléma van.
Az ápoló hialuronsav és gyógynövények kombinációja teljessé teszi a gyógyszeres kezelést,
enyhítve a vizelési zavarokat, gáttájéki fájdalmakat. A szexuális aktivitást nem befolyásolja. Vény
nélkül könnyen elérhető a legtöbb hazai a patikában, ezért a fellángoló fájdalmak esetén azonnal
használható, akár hosszú távon is.

 

proxelan-dobozok.png

 

 

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr1917932911
süti beállítások módosítása