Ezért érdemes nőként is tudni a prosztatamegnagyobbodás tüneteiről

Szponzorált tartalom

2023. szeptember 29. Kontent

shutterstock_1362257726_px8.jpg

A prosztata jóindulatú nagyobbodása (BPH) rengeteg férfit érint. Főleg idősebb korban jelentkezik, és a tünetei gyakran felismerhetők már a betegség elején. Ezeket a panaszokat a családtagok is észlelhetik, ezért fontos, hogy mindannyian tisztában legyünk a tünetekkel.

Amikor egy férfi eléri a 30. életévét, a prosztatája növekedni kezd. Ez a természetes növekedés csak akkor okoz panaszokat, ha a megnagyobbodott prosztata összenyomja a húgycsövet, és ezáltal zavarja a vizeletürítést. Ezt az állapotot nevezik BPH-nak, amely alapvetően nem vezet rákhoz, bár a prosztatarák gyakran a kórosan megnagyobbodott prosztatában fordul elő.

A jóindulatú prosztatanagyobbodás a férfiak 50-60%-ánál soha nem okoz tüneteket, mások életét azonban komolyan megkeserítheti. A BPH főbb tünetei a következők:

  • nehezen, erőlködéssel induló vizelés,
  • akadozó, gyenge sugarú vizeletürítés,
  • vizeletszivárgás vagy -csöpögés (inkontinencia),
  • nem teljes hólyagürítés, azaz vizeletpangás a hólyagban,
  • gyakoribb és fájdalmas vizelés, különösen éjszaka.

A tünetek jelentősen befolyásolhatják a mindennapi tevékenységeket, és a betegség súlyosbodása során egyre fokozódhatnak, ami az életminőségre is negatívan hat. A BPH a tünetek intenzitása alapján három stádiumba sorolható: enyhe, közepesen súlyos és súlyos benignus prosztata hiperplázia. A betegség első tünete jellemzően a gyakori vizelés, amit társunk sűrűbb éjszakai kijárkálása során tapasztalhatunk, gyengül a vizeletsugár, és hosszabbodik a vizelési idő, amit esetleg hallhatunk a fürdőszobából kiszűrődő zajokból, és előfordulhat vizelés utáni csöpögés, amit a fehérneműn vehetünk észre. 

Ugyanezek a tünetek fokozódnak a közepesen súlyos stádiumban, emellett a hólyagból egyre nehezebben ürül a vizelet, és mivel nem is tud kiürülni teljesen, a páciens fokozott alhasi feszülést tapasztal. Végül a súlyos stádiumban már a felső húgyutak is érintettek, vesepangás, majd veseelégtelenség is kialakulhat, a vizeletcsepegés (inkontinencia) pedig állandósul.

 Milyen további tünetekkel járhat a jóindulatú prosztatamegnagyobbodás?

  • Gyakori vizelés (pollakisuria):
    Az érintett rendszeresen érez fokozott késztetést a vizelésre, vagyis gyakran kell WC-re mennie, de csak kis mennyiségű vizeletet tud üríteni. Ez zavarhatja a mindennapi tevékenységeket, a munkát vagy akár a társas kapcsolatokat is.
  • Éjszakai vizelés (nocturia):
    A páciens éjszaka többször is felkelhet, hogy vizeljen, de sokszor csak pár csepp vizeletet sikerül kipréselnie. Az éjszakai gyakori vizelés miatt az érintettek nem tudnak megfelelően pihenni, ami előbb-utóbb kimerültséghez és az életminőség romlásához vezethet.
  • Gyengébb vizeletsugár:
    A megnagyobbodott prosztata nyomja a húgycsövet, emiatt a vizeletsugár lehet gyenge és tompa. Az érintett személynek időbe telhet, míg el tudja kezdeni a vizelést, és nehezebb lehet a hólyag kiürítése.
  • Vizeletelakadás/vizeletvisszamaradás:
    A prosztata nyomása miatt az érintett férfiaknak nehézséget okozhat a vizeletürítés megkezdése és befejezése, a vizelet el is akadhat. A hólyagban akár jelentős mennyiségű vizelet is rekedhet, ami kellemetlen, feszülő érzést okozhat.
  • Hólyagirritáció:
    A fokozott vizeletürítés és a hólyag ingerlése miatt az érintett személy sűrűn érezhet sürgető vizelési ingert, ami zavaró lehet a mindennapi életben.

A jóindulatú prosztatamegnagyobbodás gyakori, de kezelhető probléma, és a megfelelő orvosi segítség révén az érintettek visszanyerhetik egészségüket és életminőségüket. A betegek és orvosaik ma már fitoterápiás, azaz gyógynövény alapú készítmények és gyógyszerek közül is választhatnak. A súlyos esetekben szükségessé váló sebészeti kezelések pedig hatékonyak, és kevesebb szövődménnyel járnak, mint korábban.

Fontos a partner, a családtagok támogatása
Amennyiben a szűk környezetben másoknak is feltűnnek a tünetek, fontos, hogy ne bagatellizálják el, és hogy tudják, ezek a jelek a jóindulatú prosztatamegnagyobbodásra is utalhatnak.

A szeretteink feladata, hogy az orvosi vizsgálatok és kezelések során támaszt nyújtsanak, és mivel a BPH egy igen érzékeny területet érint, a férfiaknak különösen nagy szükségük lehet erre a támogatásra. A jóindulatú prosztatamegnagyobbodás figyelmen kívül hagyása vagy elhanyagolása ugyanis súlyos szövődményekhez vezethet, ezért kiemelten fontos, hogy az érintettek ne habozzanak orvosi segítséget kérni és a megfelelő kezelési módszereket követni.

Hirdetés

Proxelan végbélkúp helyi hatású, tökmagolajat tartalmazó orvostechnikai eszköz a jóindulatú prosztatamegnagyobbodás okozta vizelési zavarok kezelésének kiegészítésére. A prosztata közelében hat, vagyis ott enyhíti a panaszokat, ahol a probléma van. A harmincdarabos kiszerelés vény nélkül elérhető a hazai patikákban. A kezelés ismételhető és akár tartósan is alkalmazható.

proxelan-doboz-30x-jobb.png

Recept nélkül kapható gyógyászati segédeszköz

Fotó: Phytotec Hungária Bt.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr8218222613
süti beállítások módosítása