A Candida testünk természetes alkotóeleme, ne bántsuk feleslegesen

Szponzorált tartalom

2020. május 11. Kontent

A legtöbb nő többször is találkozik vele az élete során, ám csak kevesen tudják pontosan, hogy mi lehet a hüvelygomba kialakulásának pontos oka. Dr. Melczer Zsolt szülész-nőgyógyásszal egyebek között régi és nagyon általános tévhiteket tettünk rendbe. Interjú.

screenshot_2020-05-11_at_18_00_36.png

webp_net-resizeimage-2.jpg

Dr. Melczer Zsolt

Fotó: budaimaganrendelo.hu

Kezdjük az elején: mennyire ismerik a nők a testüket?

Nekem az a tapasztalatom, hogy nagy szükség volna szélesebb körű edukálásra, sőt, az egészségtudatosságra való nevelést már az általános iskolában el kellene kezdeni. Ugyanakkor az is fontos lenne, hogy az anya és a gyerek között kialakuljon egy bizalmi kapcsolat, és tudjanak egymással beszélni ilyen jellegű témákról, kezdve a menstruációs ciklustól a hüvelygombán át a szűrővizsgálatok fontosságáig. Természetesen az sem mindegy, hogyan adunk át információkat. Fontos, hogy anyaként inkább általánosságban beszéljünk a női testről, annak működéséről, az intim problémákról. A túl szubjektív, negatív élmények (pl. hogy a menstruációs görcsök nagyon fájdalmasak) ugyanis felesleges szorongást alakíthatnak ki a kislányokban. Természetesen létezhetnek öröklődő hajlamok, de minden test másként működik, máshogy reagál, ezt jó tudni, amikor felvilágosítjuk a lányokat.

A bennünk élő Candida

A Candida gomba a normál száj-, bél- és hüvelyflóra tagja. A Candida fajok az egészséges emberek székletéből az esetek 4-88 százalékában kimutathatók és jelenlétük bizonyos esetekben igazolható a bőrből, a szájüregből, a hüvelyből és vastagbélből származó mintákból is. A Candida fertőzés érintheti a bőrt és a nyálkahártyákat (mucocutan candidiasis), vagy az egész szervezetet (szisztémás candidas)

A hüvelygombával kapcsolatban sok a félreértés?

A legtöbben sajnos “Dr. Google-től” informálódnak, de én azt szoktam mondani, ő egy másik egyetemet végzett”.

De a viccet félretéve, sok tévhittel találkozhatunk az interneten, ezért érdemes nagyon körültekintőnek lenni azzal kapcsolatban, hogy honnan informálódunk. Pont a rengeteg fals információ miatt sokan úgy tekintenek a Candidára, mint valami rettegett kórra, mert egyszerűen nem tudják, hogy ez minden nő hüvelyének a természetes alkotóeleme, ám az egészséges hüvelyváladék pont annyira savas, hogy “kalodába zárja”, így csak akkor tud panaszt okozni, ha megváltozik az ökológiai egyensúly, és kedvezőek lesznek a feltételek, hogy elszaporodjon. Vagyis a hüvelyflóra egyensúlyának felborulása vagy ritkábban az immunrendszer legyengülése esetén kórokozóvá válhat.

Melyek azok a leggyakoribb tévhitek, amikkel találkozik a témában?

Tévhit például, hogy a gomba szexuális úton terjedő betegség, de ahogy fentebb is említettem, a Candida albicans elszaporodása a hüvelyflóra egészséges egyensúlya felborulásának következménye.  A candidiasis NEM szexuális úton terjedő betegség. Ez ismét csak tankönyvi adat.

Az enyhén savas hüvelyi környezetben tud elszaporodni, külvilágra kerülve elpusztul, a férfiak húgycsövében nem él meg, mert ott túlságosan lúgos neki a miliő. Nincs olyan, hogy "ping-pong effektus".

A hüvelyflóra egyensúlya mitől borulhat fel?

Általánosságban elmondható, hogy gyakrabban alakul ki Candida-fertőzés az antibiotikummal kezelt betegeknél, az immunrendszert gyengítő gyógyszerek tartós szedése esetén (ritkán), de a hormonális fogamzásgátló módszerek (pl. tabletta) alkalmazása, intim mosakodók, piperecikkek használata, valamint a dohányzás is nagyon kedvezőtlen hatással lehetnek a hüvely természetes flórájára egyes nők esetében. Az irrigátor rendszeres használata például kimondottan káros, mert csak egy ún. „ál-tisztaságérzetet adnak”, de valójában az öblítéssel kimosódik a hüvely normál flórája is, ami egyben a fő védekező rendszere az intim zónának, így a gombák és baktériumok kedvükre elszaporodhatnak.

De akkor mivel érdemes az intim testrészünket tisztán tartani?

A legkomfortosabb az intim részek sima vízzel történő tisztítása, a hüvelyirrigálást pedig felejtsük el.

Ha jól értem, alkatilag is hajlamosak lehetünk arra, hogy felborul a hüvelyünk flórája? 

Igen, abszolút, van olyan páciensem, akinek soha nem volt hüvelygombája, annyira erős a természetes védőrendszere, hogy neki a külső tényezők sem bontják meg az egyensúlyt, így nem tudnak elszaporodni a hüvelyében található gombák, baktériumok. Nem lehet előre megmondani melyik nőnél fog hüvelyi candidiasis jelentkezni, hiszen ez valójában egy endogén (belső) fertőzés.

Milyen panaszokat okozhat az elszaporodott Candida?

A hüvelyi candidiázis a legtöbbször, akut esetekben, sárgás-fehéres túrószerű váladékkal járó hüvelyi folyást, valamint a hüvelyfal és a hüvelybemenet környékének égő, viszkető, vörös kiütését okozza.

Lehetnek szövődményei a kezeletlen hüvelygombának?

Szövődményei nem nagyon vannak, mert a klasszikus akut tünetek, főleg az égő, viszkető érzés általában cselekvésre készteti a nőket. Inkább az alulkezelésnek lehetnek következményei pl. krónikus hüvelyi fertőzés kialakulása képében, amikor akár havonta jelentkezhetnek a kellemetlen tünetek.

Ha ellátogatunk a panaszokkal a nőgyógyászhoz, ott mi fog velünk történni? Milyen kezelésre, vizsgálatra számíthatunk?

A klasszikus, tankönyvi tünetek alapján a nőgyógyász azonnal diagnózist tud felállítani (ez egyben előny is a kezelés gyors megkezdése végett). Ha visszatérő panaszok vannak, érdemes mikroszkópos, tenyésztéses vizsgálatokat végezni a hüvelyváladékból, egyébként viszont szükségtelen.

Merjünk vény nélkül kapható, kimondottan a hüvelygomba kezelésére kifejlesztett krémeket, kúpokat vásárolni?

Ha tényleg tisztában vagyunk a hüvelyi candidázis tüneteivel, akkor akut esetekben, alkalomszerűen, nyugodtan vásárolhatunk ilyen termékeket. Viszont mindenképp forduljunk orvoshoz abban az esetben, ha visszatérő problémáról van szó. Ilyenkor valószínűleg hüvelyflóra megerősítésére is szükség van, ha ez nem történik meg, újra elszaporodhat a Candida. Illetve akár ritkábban előforduló, ún. non-albicans Candida-faj is lehet a fertőzés hátterében, amely egyáltalán nem érzékeny a hagyományos gombaellenes kezelésre. 

A gomba ellen kifejlesztett készítmény gyakori használata során pedig a gomba hozzászokhat a hatóanyaghoz, így egy idő után nem fogja elérni a kívánt hatást.

Mivel segíthetjük a hüvelyflóránk egyensúlyba tartását?

Az egészséges női hüvely egy önmagát helyreállító ökoszisztéma. Ha ez nem megy magától, akkor megfelelő ökoterápiás, probiotikus készítményekkel az orvos segíthet az egyensúly visszaállításában. Viszont nem érdemes sokat kísérletezni egy hölgynek sem önmagával. Ha a panaszok rendszeresen visszatérnek, akkor orvoshoz kell fordulni!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr2315670410
süti beállítások módosítása