Vashiányos álomkór: nagyobb baj is lehet belőle

Szponzorált tartalom

2020. július 31. Kontent

Itt a nyár, mégsincs elég energiád, állandóan „álomkór” gyötör? A bágyadtság mögött nemcsak szimpla kimerülés, hanem vashiány is húzódhat, amely az egész szervezetre hatással van, és számos tünetet produkálhat. Fontos, hogy tudjunk róla és hogy tegyünk ellene, mert a vashiánynak komolyabb egészségkárosító következményei is lehetnek! Mutatjuk mik ezek, és azt is, miről ismerd fel a panaszokat.

shutterstock_1211071168.jpg

Eleget alszom, mégis fáradt vagyok

Vashiányra gyanakodhatsz, ha gyakran rossz a közérzeted, fáradékony vagy, úgy érzed, állva el tudnál szundítani, annak ellenére, hogy éjszaka úgy alszol, mint egy mormota. Kevés lehet a vas a szervezetedben, ha időnként indokolatlan hányinger tör rád (és még csak terhes sem vagy), és bármennyit pihensz, karikák éktelenkednek a szemed alatt. A panaszok skálája felettébb széles, olyannyira, hogy előfordulhat a koncentráció vagy a memória romlása is. De akkor is irány az orvos, ha gyakran elered az orrod vére, hullik a hajad, a körmeid pedig elpuhulnak, berepedeznek. 

Tehetek róla?

Az étrended például sokat számít. Figyeld meg, miket eszel: fogyasztasz-e elég vastartalmú ételt, többek között vörös húst, májat, tojást, magvakat, hüvelyeseket, zöldségeket (hogy melyeket érdemes enned, arról majd egy következő posztunkban írunk részletesebben). Ha ezeket csak ritkán látod a tányérodon, valószínűleg nagyon kevés vas jut a szervezetedbe természetes úton. De vashiányt okozhat olyan tápanyagok vagy gyógyszerek túlzott fogyasztása is, amelyek gátolják a vas felszívódását. Ilyen például a kalcium, a növényi fitátok, valamint bizonyos savtermelést gátló gyógyszerek, amelyeket reflux kezelésére szoktak felírni. Mindemellett bélfertőzések is előidézhetnek vashiányt, például hosszabban fennálló hasmenéses megbetegedések következtében. A nőknek különösen oda kell figyelniük, főleg azoknak, akik a menstruáció alatt sok vért veszítenek, számukra prioritás a vas pótlása. Komolyabb, vérzéssel járó betegségek is okozhatnak anémiát (vérszegénységet), mint a gyomor-, vagy nyombélfekély, illetve a vastagbélrák.

Nem játék!

Jó tudni, hogy a vashiány nem egyik pillanatról a másikra alakul ki, hanem több hónapon át is eltarthat, amíg elapadnak szervezetünkben vastartalékok. Fontos, hogy mielőbb észrevegyük, ha vészesen kifogyna a „készletünk”, ez az állapot ugyanis vérszegénységhez vezet: a szükséges mennyiségű vas nélkül csökken az egészséges vörösvértestek száma, amelyeknek az a feladata, hogy oxigént juttassanak a szövetekhez. A vérszegénység egyik típusa kifejezetten emiatt alakul ki, így is hívjuk: vashiányos vérszegénység. Ez a kórkép megfelelő kezelés nélkül súlyos, életveszélyes állapotot idézhet elő, a gyermekeknél fejlődési zavarokhoz, terhes nőknél pedig koraszüléshez vezethet. Ha a tünetek közül bármelyiket tapasztaljuk magunkon, érdemes a hiányzó vasat minél hamarabb pótolni, lehetőleg gyógyszerminőségű vastabletta szedésével. Vagy forduljunk orvoshoz, hogy az okokat és a kezelést minél hamarabb el lehessen kezdeni.

Hirdetés

Ha szeretnénk a vasat pótolni és megelőzni a vashiányt, válasszunk olyan gyógyszerminőségű készítményt, amely bizonyítottan hatásos és emellett biztonságos is. A már recept nélkül is kapható Maltofer rágótabletta hatásos, tablettánként 100 mg vasat egyedülálló formában tartalmazó, vaspótló gyógyszer.

Biztonságos, mert nem lehet túladagolni, és más vaspótlókhoz képest jóval kevesebb gyomor-bélrendszeri mellékhatással jár. Szedése kényelmes, mivel étkezéssel együtt bevehető, nem lép kölcsönhatásba sem az elfogyasztott ételekkel, sem egyéb gyógyszerekkel, vitaminokkal vagy nyomelemekkel. A Maltofer rágótabletta kellemesen csokoládéízű, szétrágva vagy szétrágás nélkül, kevés folyadékkal is be lehet venni.

maltofer-otc-doboz-300x164_1.png

Vény nélkül kapható, vas(III)‑hidroxid‑polimaltóz-komplex tartalmú gyógyszer

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr2216080622
süti beállítások módosítása