Ez történik, ha nem veszed komolyan a vaspótlást

Szponzorált tartalom

2024. szeptember 20. Kontent

mf5.jpg

A vashiány egy rendkívül elterjedt, mégis gyakran alulértékelt hiányállapot, amely nemcsak a mindennapi életminőséget rontja, hanem komoly és hosszú távú következményekkel is járhat.

A legfrissebb kutatások szerint a nem várandós felnőttek esetében a betegségben eltöltött életévek (YLD, vagyis „years lived with disability”) 8,8%-át a vashiány okozza. Ez az arány megegyezik olyan súlyos állapotokéval, mint a krónikus légzőszervi betegségek vagy a depresszió, ami jól mutatja a vashiány jelentőségét.

Kihat a mentális állapotunkra

Talán nem gondolnád, de a vashiány jelentősen csökkenti az életminőséget, mind fizikai, mind mentális értelemben. A fizikai tünetek közé tartozik a fáradékonyság, gyengeség, sápadtság, de a mentális egészségre is negatív hatással van, hiszen a koncentrációs zavarok és a memóriaproblémák gyakoriak a vashiányos személyeknél. A vitalitás csökkenése, valamint a mindennapi tevékenységek elvégzésének nehézségei mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a vashiányos állapottal küzdők élete jelentősen nehezebbé váljon.

A vashiány és a gyermekek fejlődése

Különösen aggasztó a vashiány hatása a gyermekekre. A nem kielégítő vasbevitel ugyanis visszaveti a gyermekek fizikai és szellemi fejlődését is. A vashiányos terhességben az alacsony születési súly esélye kétszeresére, míg a magzati elhalás kockázata közel négyszeresére nő. Az anémiás anyától született gyermekek rövid és hosszú távon is elmaradnak fejlődésükben azokhoz képest, akik egészséges terhességből születtek. Egyéves korukra ötször nagyobb eséllyel lesznek vashiányosak vagy anémiások, ami hátráltatja a mozgás- és viselkedésbeli fejlődésüket.

Hosszú távú következmények

A vashiány hosszú távú következményei is rendkívül súlyosak lehetnek. Serdülőkorra, azaz 11-14 éves korra kifejezett mentális és motoros funkciózavarok alakulhatnak ki, amelyek egyebek között tanulási nehézségekben is megnyilvánulhatnak. Az ilyen gyermekek mentális állapota jelentősen gyengébb, ami hatással lehet életük későbbi szakaszára is, beleértve az iskolai teljesítményt és a szociális kapcsolatok kialakítását.

A vashiányos vérszegénység súlyossága

Az állapot vashiányos vérszegénységgé (anémia) súlyosbodásával a helyzet még drámaibbá válhat. Ez az állapot akár életveszélyes is lehet, a szervezet teljes összeomlásához vezethet. Ilyen esetekben a gyors és hatékony kezelés érdekében vénás vaspótlásra is szükség lehet, hogy a szervezet minél gyorsabban helyreállíthassa a vasraktárait. A kezeletlen vashiány nagyon veszélyes tud lenni, a súlyos hiányállapot akár halállal is végződhet. Gondoljunk csak Brittany Murphy értelmetlen halálára, amely mögött sokan körmönfont gyilkosságot sejtettek, ám a szakértők szerint halálának egyik oka a kezeletlen vashiányos vérszegénység volt. A boncolási jegyzőkönyvből kiderült, hogy a fiatal sztár vérének a hemoglobinszintje csak töredéke volt a normál (egészséges) értéknek, vagyis Brittany Murphy súlyos vérszegénységben szenvedett. Ez pedig még sebezhetőbbé tette a tüdőgyulladással szemben, amely végül végzett a színésznővel, aki ráadásul vészesen le is fogyott. (A túlzott diéta a vashiány egyik kockázati tényezője. Erről bővebben ebben a cikkünkben írtunk.)

A vashiány tehát nemcsak enyhe, átmeneti állapot, hanem komoly egészségi probléma, amely jelentős hatással van az életminőségre, és megfelelő vaspótlás nélkül hosszú távú következményekkel járhat. A megfelelő vasbevitel biztosítása, különösen terhesség alatt, elengedhetetlen a súlyos következmények megelőzése érdekében. A vashiány időben történő felismerése és kezelése alapvető fontosságú a testi és szellemi egészség megőrzése szempontjából.

Hirdetés

A vashiány a nőknél a leggyakoribb, de bárkinél kialakulhat húsmentes étrend, speciális diéta, drasztikus fogyókúra vagy erőteljes sportolás mellett. A recept nélkül kapható Maltofer rágótabletta és szirup vashiány kezelésre, megelőzésre alkalmas hatásos, szabályozott felszívódású, magas vastartalmú, a vasat egyedülálló formában tartalmazó vaspótló gyógyszerek. A vas jobban hasznosul és kevesebb mellékhatással jár, ha a Maltofer rágótablettát étkezéskor, a szirupot pedig ízlés szerint gyümölcs- és zöldséglébe, tejbe keverve vesszük be. Más típusú vaspótlókkal szemben a Maltoferben lévő vas nem lép kölcsönhatásba étel- és italösszetevőkkel, együtt bevett gyógyszerekkel, vitaminokkal vagy nyomelemekkel sem. Mindkettő laktóz- és gluténmentes, vegán gyógyszer.

mf-1500x840.jpg

Vény nélkül kapható, vas(III)‑hidroxid‑polimaltóz-komplex tartalmú gyógyszerek

Fotó: Phytotec Hungária Bt.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr4618493586
süti beállítások módosítása