Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Mit tegyünk, ha folyton kiújul a hüvelyi fertőzés?

Szponzorált tartalom

2020. szeptember 22. Kontent

Sok nő szenved a hüvelyi fertőzés tüneteinek visszatérésétől. Ez nem csak kellemetlen, hanem veszélyes is lehet, hiszen akár komolyabb betegség is állhat a háttérben.
shutterstock_639795817.jpg

Nem mindegy, mi okozza

Először is tisztázzuk, a hüvelygomba nem egyenlő a bakteriális vaginózissal (BV), két teljesen különböző fertőzésről van szó, eltérő tünetekkel. Mivel a bakteriális eredetű probléma kezelése eltér a hüvelygombáétól, ezért fontos kideríteni, hogy milyen fertőzéssel küzd szervezetünk és ennek tudatában kiválasztani a megfelelő kezelési módot. A BV tipikus tünete a halszagú, bőséges mennyiségű szürkés-fehéres folyás. Ez felerősödhet szexuális együttlét után, illetve menstruáció idején, de ritkább esetben az is előfordulhat, hogy a fertőzés tünetmentes.

Néhány változtatással is segíthetjük a megelőzést

A szakértők szerint a gyakori kiújulás miatt fontos a páciensek tájékoztatása, az életmódbeli vagy szexuális szokások módosítása. A bakteriális hüvelyfertőzés visszatérését ugyanis számos életmódbeli hajlamosító tényező okozhatja.

Mutatjuk, mik ezek:

  • menzesz során tampon éjszakai használata
  • rendszeres hüvelyi irrigálás
  • menzesz alatti szexuális aktus
  • fokozott szexuális aktivitás, anális és orális szex, hüvelyi szexuális segédeszközök használata

A fertőzés visszatérésének elkerülése végett a megfelelő kezelés és a hüvelyflóra egészséges állapotának helyreállítása mellett legalább annyira fontos a hajlamosító tényezők lehetőség szerint kiiktatása.

  • Így menzesz idején az éjszakai tampon használatot kerüljük el, hanyagoljuk a hüvelyi irrigálást is, hiszen azzal az egészséges hüvelyflórát is kimoshatjuk. 
  • A menzesz alatti szexuális együttlét az ilyenkor gyakran változó hüvelyi mikrobiom, a lúgos irányba tolódó pH miatt hajlamosíthat a bakteriális vaginózisra, ezért az együttlétet tanácsos elkerülni a vérzés alatti pár napban.
  • Érdemes leszokni a dohányzásról és visszafogni az alkoholfogyasztást, ezek ugyanis mind hatással lehetnek a hüvelyflórára, mint ahogyan a túl sok stressz is összezavarhatja a belső egyensúlyt.

A szakember felkeresése azért is fontos, mert a tünetek kiváltó okaként szóba jöhet egyéb betegség is.
A fertőzések hátterében olykor méhszájseb áll, melyet szintén a hüvelyflóra megváltozása okoz. És sajnos az sem ritka, hogy több fajta fertőzés is fennáll egyszerre, vagy a különböző fertőzések egymást váltják. 

A bakteriális fertőzés kezelésének első állomása tehát a pontos diagnózis, a hajlamosító tényezők, köztük a szexuális és higiénés szokások felderítése és szükség esetén kiiktatása. Az elsődleges kezelési mód általában egy antibiotikum-kúra, és mindezt a hüvely normál baktériumflórájának visszaállításával kell kiegészíteni.

Hirdetés

A bakteriális hüvelyfertőzés a fogamzóképes korú nők leggyakoribb hüvelyfertőzése, melynek kellemetlen tünete a szúrós szagú, bőséges hüvelyváladék. Olyan szövődmények is kísérhetik, mint a koraszülés vagy a fájdalmas aktus.

Szerencsére a bakteriális hüvelyfertőzés kiegészítő kezelésére, illetve megelőzésére recept nélkül hozzájuthatunk a Vitagyn C hüvelykrémhez, amely kettős védelmet nyújt: egészséges savas közeg megteremtésével gátolja a kórokozók megtelepedését, prebiotikum-tartalmával pedig a jótékony Lactobacillusok növekedését segíti, így hozzájárul a hüvelyflóra helyreállításához. Várandósság és szoptatás időszaka alatt is alkalmazható.

webp_net-resizeimage_5.png

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr7216183692
süti beállítások módosítása