A stressz lett az egyik fő ellenségünk

Szponzorált tartalom

2020. november 16. Kontent

Ha túl sokat kapunk belőle, az hosszú távon tönkretesz minket: rombolja mentális állapotunkat és egy sor betegség kialakulásában is komoly szerepet játszik. Tudd meg, mik a krónikus stressz következményei, és vértezd fel magad ellene. 

shutterstock_1069477355.jpg

Nem minden stressz káros

Ahogyan azt már a korábbi posztunkban is megírtuk, a pozitív stressz természetes jelenség az ember életében, a biológia saját védelmünkre “találta” ki, hiszen veszélyhelyzetben a szervezetünk így készül fel a "menekülésre". A vegetatív idegrendszer ilyenkor aktiválódik, az izmok megfeszülnek, a szívverés szaporább lesz, a légzés felgyorsul, majd a veszély elmúltával a szervezet megpihen, újra egyensúlyba kerül. A baj ott kezdődik, amikor a stressz állandósul az életünkben, így a balansz elmarad, mert állandóvá válik az ugrásra kész állapot, és olyan kóros tünetek léphetnek fel, mint az alvászavar, az ingerlékenység, a türelmetlenség, a szorongás, a gyomorproblémák vagy a migrén.

Mik lehetnek a stresszforrások az életünkben? Manapság szinte elég csak kilépni a lakás ajtaján, bekapcsolni a rádiót, felmenni az internetre, és szó szerint elárasztanak minket azok a hatások, amelyektől aztán nagy valószínűséggel stresszelni fogunk. Gondoljunk csak a hónapok óta globális szorongást kiváltó koronavírus-helyzetre, a klímaváltozással kapcsolatos aggasztó hírekre, és akkor még szó sem esett az olyan, szintén stresszt generáló általános tényezőkről, mint a munkahelyünk, vagy a káros kapcsolati dinamika.

A kóros stressz romboló hatásai

Mivel a krónikus stressz folyamatos adrenalintermelésre ösztönöz bennünket, kifárasztja a szervezetet, így azok az emberek, akik permanens stresszben élik az életüket, kevésbé képesek teljesíteni a munkahelyükön, gyengének érzik magukat, feszültek, szoronganak, nem tudnak rendesen pihenni, és bizony a szexuális problémák sem ritkák. Gyakori következmény lehet még a káros szerfogyasztás is. Magyarországon például az egyik legelterjedtebb és mindeközben a legkárosabb stresszkezelő „eszköz” az alkohol. A különböző élvezeti szerek ugyanis nem jelentenek megoldást a valódi problémára, sőt hosszú távon még több gondot okoznak: úgynevezett stressz-spirálba lökik az embert, amiből egyre nehezebb lesz segítség nélkül kiszállni, miután a kezeletlen stresszhez innentől egy függőség is társul.

Mindemellett a kóros stressz számos betegség kialakulásában is szerepet játszik. Ilyen például a magas vérnyomás, a szív- és érrendszer vagy az emésztőrendszer megbetegedései, de következményként jelentkezhetnek immunrendszeri eltérések, szexuális működési zavarok, a légzőrendszer betegségei vagy izom- és ízületi betegségek is.

Jó hír azonban, hogy néhány életmódbeli változtatással – ezekről bővebben itt írtunk – megóvhatjuk a szervezetünket a stressz káros hatásaitól. A rendszeres sport, a meditáció, a relaxáció, a munka és a magánélet egyensúlya csodákra képes. A stressz alól nem tudjuk kivonni magunkat, viszont azt megtanulhatjuk, hogyan kezeljük, vagy hogyan ismerjük fel azokat a stresszforrásokat, amelyeket akár meg is szüntethetünk.

 Hirdetés

Az Alvásorvosok Világszövetségének kutatásai szerint a Föld össznépességének mintegy egyharmada szenved valamilyen alvászavarban. A tartós álmatlanság számtalan egészségügyi problémával járhat, ezért fontos mielőbb orvosolnunk az inszomniát. A Sedacur forte három gyógynövény, a komló, a macskagyökér és a citromfű kombinációjával segít oldani a mindennapok problémái miatt kialakult feszültséget, valamint pihentető alvást biztosít.

sedacur-doboz-60x-1024x1024.png

 Vény nélkül kapható gyógyszer

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr1416269742
süti beállítások módosítása