Tippek, hogy ne gyűrjön maga alá le a téli depresszió

Szponzorált tartalom

2020. december 2. Kontent

Jön a tél, rövidülnek a nappalok, és ez bizony a hangulatunkra is kihat: sokunknál jelentkezik ilyenkor a szezonális depresszió, amit egyáltalán nem szabad elbagatellizálnunk.

shutterstock_1219531219.jpg

Amikor az őszi-téli hétköznapokat eluralja a ködös szürkeség, sokan panaszkodnak rosszkedvre, érdektelenségre, energiaszegénységre, megváltozott étvágyra és alvási szokásokra, idegességre és koncentrációs problémákra. Ezek bizony a szezonális depresszió tünetei, amelyek idővel erősödhetnek.

A szezonális depresszió vagy más néven szezonális affektív zavar jellemzően ősztől tél végéig tart, de az is előfordulhat, hogy tavasztól kora nyárig állnak fenn a tünetek.
Ahogy a depresszió egyéb fajtáit, úgy ezt sem szabad elbagatellizálni, hiszen hasonlóképpen akadályozhatja a munkavégzést, szociális elszigetelődéshez vezethet, öngyilkos gondolatokba taszíthatja az embert, valamint mentális betegségeket is okozhat. 

A pontos kiváltó okok nem ismertek, de az biztos, hogy télen a napsütéses órák száma jelentősen lecsökken, ez pedig összezavarhatja a biológiai óránkat, felboríthatja a 24 órás napi ritmust, és mindez depressziós tüneteket idézhet elő. Arról nem beszélve, hogy a napfényhiány miatt alacsonyabb lesz a szervezetünkben a szerotonin szintje, amely ugyancsak negatívan befolyásolja a hangulatunkat. 

Milyen tünetekre figyelj?

Kezdj el gyanakodni, ha:

  • túl sok alvás ellenére is fáradtnak érzed magad, nappal is elbóbiskolsz.
  • magas szénhidráttartalmú ételeket kívánsz: édességek, rágcsálnivalók után ácsingózol.
  • kétségbeesés, reménytelenség, szorongás kerít a hatalmába.
  • a mindennapos feladatok frusztrálóvá, nehézzé válnak.
  • nem kívánod a társaságot, ingerlékeny vagy, csökken a libidód.
  • nem érdekel semmi.
  • fertőzésekkel szembeni ellenállóképességed gyengül, gyakran megbetegszel.

És mi a teendő, ha mégis maga alá gyűrne a szezonális depresszió? 

  • Az egészséges, változatos és vitamindús táplálkozás a jobb hangulathoz is hozzájárulhat. Emellett fontos a mozgás is, amivel le tudod vezetni a stresszt, ráadásul sport közben boldogsághormon is termelődik: már húsz perc kocogás vagy egy dinamikus séta is sokat segíthet. 
  • Tölts minden nap legalább egy órát a friss levegőn, sétálj egy nagy kört a ház körül, fedezd fel a környező parkokat, kirándulj, vidd a kutyát nagyobb sétára. 
  • Kényeztesd magad: csinálj hangulatvilágítást, használj illóolajokat, készíts magadnak egy forró fürdőt, pakolást, teát, vagy egy meleg kakaót.
  • Télen érdemes étrendkiegészítőkkel is felturbóznunk az immunrendszerünket, ez jót tesz a fizikai és a lelki állapotunknak is. A téli időszakra érdemes beszerezned magnéziumot, vasat, B12-, D3- és C-vitamint is.
  • Végezz stresszoldó légzőgyakorlatokat, jógázz, meditálj naponta legalább 15 percet. 
  • Ne gubózz be teljesen, találkozz a barátaiddal (természetesen legyetek elővigyázatosak, viseljetek maszkot!)

Amik nem fognak használni, csak rontanak az állapotodon:

  • a dohányzás
  • az alkoholfogyasztás

Ha azt érzed, hogy a melankóliával, a nyomasztó érzésekkel nem tudsz egyedül megbirkózni, vagy azt tapasztalod, hogy a tüneteid erősödnek, fordulj szakemberhez, a depresszió ugyanis nem játék! 

Hirdetés

A depresszió az egyik leggyakoribb népbetegség. Minden hatodik ember az élete során legalább egyszer megtapasztalja, és ez a szám évente növekvő tendenciát mutat. A depresszió kialakulásában számos tényező közrejátszhat, többek között a stressz, a napi rutinok megváltozása vagy a ránk nehezedő mindennapi gondok súlya. A Remotiv extra vény nélkül kapható gyógyszer segítséget jelenthet: az orbáncfű kivonatát tartalmazó növényi gyógyszer segít javítani a hangulatunkon, fokozza a motivációnkat és csökkenti az enyhe depresszió tüneteit.

remotiv-doboz-3d-2019-600x500.png

Vény nélkül kapható orbáncfűkivonat-tartalmú gyógyszer

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr1916284220
süti beállítások módosítása