Tévhitek, amelyeket ideje elfelejteni a depresszióval kapcsolatban

Szponzorált tartalom

2023. december 22. Kontent

rv6.jpg 

A depresszió világszerte milliókat érint, ennek ellenére még mindig sok tévhit és félreértés kering a betegséggel kapcsolatban, ami az embereket nemcsak félrevezeti, de akadályokat is gördít a megértés és a kezelés útjába. Mutatjuk azokat a depresszióval kapcsolatos tévhiteket, amelyeket ideje lenne elfelejteni.

A depresszió csak rossz hangulat vagy szomorúság
Ez egyike a legkárosabb sztereotípiáknak. A depressziót ugyanis nem lehet leegyszerűsíteni a rossz hangulatra vagy a szomorúságra. Ez komplex, mentális zavar, amely számos tünettel jár, például alvászavarral, étvágycsökkenéssel vagy -növekedéssel, koncentrációs nehézségekkel, és még sorolhatnánk azokat a tüneteket, amelyek hosszú távon nagyban rontják az érintettek életminőségét.

Valóságos betegségről van szó, amelynek biokémiai okai is vannak (köztük a hormonális egyensúly felbomlása) és testi-lelki tünetei egyaránt lehetnek.

Csak a gyenge emberek szenvedhetnek depressziótól
Nem tudjuk elégszer leírni, hogy a depresszió nem a gyengeség jele, a betegség bárkit érinthet, nőket, férfiakat, vagyonosokat és hírességeket, mindenféle embertípus szenvedhet depressziótól. A férfiakra veszélyesebb is lehet, mert ők hajlamosabbak arra, hogy eltitkolják a problémáikat, vagy hogy alkoholban, kábítószerekben keressék a megoldást.

A depresszió csak érzelmi probléma
Korántsem igaz, mert a depresszió az érzelmi tüneteken kívül fizikai és kognitív panaszokkal is járhat. Az érintettek gyakran érezhetik fáradtnak magukat, nehezen koncentrálnak, és fizikai tüneteket is tapasztalhatnak, például fejfájást vagy izomfájdalmat.

Márpedig a depressziót akaraterővel le lehet győzni!
Unásig hallott sztereotípia, hogy némi akaraterővel ki lehet lábalni a depresszióból.
Bár a pozitív hozzáállás és az egészséges életmód segíthet a kezelésben, a depresszió megszüntetéséhez a legtöbb esetben szakmai segítség és gyógyszeres terápia is szükséges.

A depresszióból való gyógyulás gyors
Minden egyes ember más, és a depresszióból való gyógyulás bizony időbe telhet. Az érintetteknek lehetnek jó és rossz napjaik, és a visszaesés lehetősége is fennáll. Fontos a türelem és a kitartás, a megfelelő kezelési terv követése, és az sem mindegy, hogy mennyire korán sikerül „elcsípni” a betegséget. Minél korábban diagnosztizálják, annál gyorsabb és könnyebb lehet a gyógyulás.

A depresszió csak külső események hatására alakul ki
A depresszió kialakulása összetett és több tényezőtől függ. Bár a stressz, egy-egy trauma vagy valamilyen veszteség valóban hozzájárulhat a depresszióhoz, genetikai, biokémiai és környezeti tényezők is szerepet játszanak benne. Az embernek tehát nem feltétlenül kell traumatikus eseményeken átesnie a depresszió kialakulásához.

A depresszióval élő emberek mindig magányosak és elszigeteltek
Bár a depresszióval élő emberek gyakran szenvednek társadalmi elszigeteltségtől, nem mindenki él át ilyen érzéseket. Sokan élnek aktív társasági életet, családjuk van és barátaik, akik segíthetnek nekik megküzdeni a betegséggel, ugyanakkor sosem a környezet felelőssége, hogy a beteg kezd-e valamit a mentális problémájával.

A depresszió mindig öngyilkossági hajlammal jár
Bár az öngyilkossági gondolatok és szándékok sajnos gyakran társulnak a depresszióhoz, nem minden depressziós ember próbálkozik meg az öngyilkossággal. Ugyanakkor minden ilyen jellegű gondolatot és szándékot komolyan kell venni, az érintett személynek sürgősen szakmai segítséget kell kérni.

A megfelelő tudatosság és az ismeretek terjesztése segíthet abban, hogy az emberek hamarabb felismerjék a depresszió jeleit, és a betegek hamarabb kérjenek segítséget. A depresszió nem egy érthetetlen vagy megoldhatatlan probléma, és a megfelelő segítséggel és támogatással kezelhető.

Hirdetés

Ősszel-télen sokan érzik magukat tartósan lehangoltnak, fásultnak, kedvetlennek. Ebben számos tényező szerepet játszhat, köztük a napfény hiánya, a borús-hideg időjárás, de a stresszel teli, monoton, szürke hétköznapok is. Ha úgy érezzük, nem tudunk úrrá lenni rosszkedvünkön, segíthet az orbáncfű kivonatát tartalmazó Remotiv extra. Ez a patikában, vény nélkül kapható növényi gyógyszer képes javítani a hangulatot, fokozza a motivációt és csökkenti az enyhe depresszió további tüneteit.

remotiv-doboz-3d-2019-jobb.png

Vény nélkül kapható, orbáncfűkivonat-tartalmú gyógyszer

Fotó: Phytotec Hungária Bt.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr7918283495
süti beállítások módosítása