Ezekről a tünetekről ismerheted fel, ha depressziós vagy

Szponzorált tartalom

2022. december 13. Kontent

shutterstock_1920705785_rv3.jpg 

A depresszió ma már általános fogalom, ugyanakkor még mindig sokan összekeverik a rossz hangulattal. A kettő azonban nem jelenti ugyanazt. Ezért fontos, hogy tisztában legyél a depresszió tüneteivel.

Nem múló rosszkedv?

Olyan depis vagyok” – szoktuk mondani, amikor összecsapnak a fejünk felett a hullámok, szakítottunk, vagy egyéb problémák miatt kedvetlennek, rosszkedvűnek érezzük magunkat. Teljesen normális, ha olykor letargikus hangulatba kerülünk, hiszen az élet velejárója, hogy olykor érnek minket veszteségek, kudarcok, ha a problémák miatt időnként nincs kedvünk mosolyogni. Ez azonban nem jelenti azt, hogy depressziósak vagyunk.

A depresszió ma már népbetegségnek számít.

Számos korcsoportot érint, a fejlett országokban a lakosság 10-15% körüli hányadát sújtja. Felnőttkorban a nőknél kétszer olyan gyakori betegség, míg gyermekkorban nincs a nemek között különbség, már ami az előfordulási gyakoriságot jelenti. A korai felismerés és kezelés rendkívül fontos, ugyanis a kezeletlen depresszió elmélyülhet, és sajnos akár az öngyilkosságig is eszkalálódhat.

A depressziós emberekre is jellemző a nyomott hangulat, de a betegségnek nem a szomorúság az egyetlen tünete. A leglényegesebb különbség a rosszkedv és a depresszió között a tünetek fennállásának időtartamában és azok intenzitásában rejlik. Míg a szomorúság, rosszkedv néhány napon, legfeljebb néhány héten belül elmúlik, a depresszió több mint két héten át, de akár hónapokig, bizonyos típusok esetén évekig fennállhat. Szintén nagy különbség, hogy ha csak rosszkedvűek vagyunk, attól még nem okoznak gondot a mindennapi feladatok, ám egy depressziós betegnek semmihez sincs kedve, sokszor az is nehézséget okoz számára, hogy reggel kikeljen az ágyból, és leküzdhetetlen akadálynak tűnhetnek a hétköznapi teendők. Ráadásul az enerváltság, a szomorúság gyakran minden különösebb ok nélkül jelentkezik, nem lehet megmondani, mi váltotta ki.

Milyen tünetekre figyeljünk? 

  • Hangulati mélyrepülés:
    A depressziós beteg szomorúnak, elhagyatottnak, reményvesztettnek érzi magát, gyakoriak a hangulatingadozások, az érzelmi kitörések.
  • Az érdeklődés elvesztése:
    A kedélybeteg ember elveszti az érdeklődését, illetve nem tudja élvezni azokat a tevékenységeket, amelyeket korábban szeretett, egyre inkább visszahúzódóvá válik, nehezen lehet kimozdítani, programokra invitálni, gyakran a kommunikáció is nehézkes vele. Olyan benyomást kelt, mintha már semmi sem érdekelné, semmi sem tudná örömre bírni. A beteg így is érzi.
  • Egyre csökkenő önértékelés:
    Az illető elveszti az önbizalmát, gyakori az önvád, az önmarcangolás, a bűntudat, a feleslegesség érzése.
  • Alvászavar:
    Előfordul, hogy valaki akár egész napokat tölt az ágyban, mégsem tudja kipihenni magát. Akár 12 óra alvás után is fáradtan ébred a beteg, de történhet az ellenkezője is, vagyis képtelen éjjel aludni, gyakran felébred, esetleg sokáig nem jön álom a szemére. Az alvászavarból fakad az állandó fáradtságérzés is, ami szintén gyakori velejárója a depressziónak.
  • Koncentrációs zavarok:
    A betegnek problémát okozhat koncentrálni, legyen szó tanulásról vagy munkáról. Gyakrabban követ el hibát, elfelejt feladatokat, nehezen tud döntéseket meghozni.
  • E lelki betegség előrehaladottabb fázisában megjelenhet a halál gondolatával való foglalkozás, de ez nem kritériuma a betegség diagnózisának. Nem minden depressziósnak vannak öngyilkossági gondolatai. Főleg nem a betegség enyhébb formájában.
  • Testi tünetek is párosulhatnak a pszichés panaszokkal, ilyen a fejfájás, emésztési zavar, fogyás, hízás, szédülés.

Ahhoz, hogy kimondhassuk a depresszió diagnózisát, az imént felsorolt tünetekből nem kell mindnek teljesülnie, elegendő, ha a panaszok több mint fele legalább két hete fennáll. Érdemes minél hamarabb szakemberhez fordulni, ugyanis, ameddig a tünetek enyhék, addig a pszichoterápia is eredményes lehet. Ha súlyosabbá vagy tartóssá válnak, akkor már gyógyszeres kezelésre is szükség van.

Hirdetés

Ősszel-télen sokan érzik magukat tartósan lehangoltnak, fásultnak, kedvetlennek. Ebben számos tényező szerepet játszhat, köztük a napfény hiánya, a borús-hideg időjárás, de a stresszel teli, monoton, szürke hétköznapok is. Ha úgy érezzük, nem tudunk úrrá lenni rosszkedvünkön, segíthet az orbáncfű kivonatát tartalmazó Remotiv extra. Ez a patikában, vény nélkül kapható növényi gyógyszer képes javítani a hangulatot, fokozza a motivációt és csökkenti az enyhe depresszió további tüneteit.

rv_extra.png

Vény nélkül kapható, orbáncfűkivonat-tartalmú gyógyszer

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr4717993136
süti beállítások módosítása