Mondatok, amelyeket sose mondj egy depressziósnak

Szponzorált tartalom

2023. december 12. Kontent

rv3.jpg

Ha egy barátod, családtagod vagy ismerősöd mentális problémával küzd, fontos, hogy a megfelelő támogatást és segítséget nyújtsd neki. De vajon milyen a jó segítés, mire van szüksége egy hangulatzavarral küzdő embernek, mit tegyünk és mit ne tegyünk?

Van úgy, hogy a segítő szándék nem elég, tudni kell azt is, hogyan lehet jól segíteni másokon. Különösen érvényes ez a mentális problémákkal küzdők esetében, akiknél nagyon sokat számít, mit és hogyan mondunk. Íme néhány jó tanács, amit érdemes betartani, ha valóban támogatni, segíteni szeretnél.

Szeresd!

Az egyik legfontosabb, amit megtehetsz, ha segíteni szeretnél egy depresszióval küzdő rokonodnak, barátodnak vagy közeli ismerősödnek, hogy meghallgatod, és kimutatod felé a szeretetedet. A depresszióval élők sokszor érzik nagyon magányosnak magukat, akár még szeretteik körében is, ezért nem lehet elégszer hangsúlyozni számukra, hogy mindig van kihez fordulniuk, és éreztetni velük, nincsenek egyedül.

Engedd őt beszélni az érzéseiről és tapasztalatairól anélkül, hogy megszakítanád vagy megpróbálnád megoldani, ne adj’ isten lekicsinyelnéd a problémáit. Egyszerűen csak legyél ott, hogy meghallgasd. Ne mondj olyanokat, hogy „minden rendben” vagy „nem annyira szörnyű a helyzet”! Nagy eséllyel nem tudod átérezni, milyen érzések kavarognak benne, és ezzel csak azt üzened neki, hogy nem fogadod el az érzéseit.

Nyújts támaszt!

A hangulatzavarral küzdők gyakran érzik magukat magányosnak és elszigeteltnek. Ajánld fel a támogatásodat, és legyél elérhető, ha szükség van rád. Néha egy egyszerű telefonhívás vagy találkozás is sokat segíthet, ugyanakkor ne akard mindenáron programokra hívni. Lehet, hogy a depressziótól nagyon kimerültnek érzi magát, és már az is segítség neki, ha ott vagy mellette, isztok egy teát vagy kávét, és meghallgatod.

Segítsünk a szakmai segítség keresésében!

Az orvosi vagy szakmai segítség nagyon fontos a hangulatzavarral küzdők számára. Segíts találni egy jó terapeutát vagy pszichiátert, és buzdítsd a kezelés megkezdésére, de semmiképp se utasítsd rá!

Légy türelmes!

A hangulatzavarral küzdő embereknek lehetnek jó és rossz napjaik. Légy türelmes és megértő, ne vedd magadra, ha a másik éppen rossz hangulatban van!

Ne ítéld el!

Ne ítéld el vagy kritizáld a hangulatzavarral küzdő embert! A hangulatzavar nem egyéni választás vagy a gyenge jellem megnyilvánulása, senki sem választja ezt az állapotot magának.

Ne próbálj tanácsokat adni vagy megoldásokat kínálni neki!

Ahogy azt fentebb is írtuk, a hangulatzavarral küzdő embereknek nem az ötletekre, hanem a meghallgatásra van szükségük. A „Próbálj valami vidámra gondolni!” vagy a „Ne szomorkodj!” mondatokkal többet árthatunk, mint használunk. Ehelyett biztassuk arra a másikat, hogy ossza meg velünk, mire lenne szüksége, mi az, amivel megkönnyíthetjük a helyzetét. Legyen az egy bevásárlás, egy telefonhívás vagy akár csak annyi, hogy végighallgatjuk.

Ismerd fel és ne hagyd figyelmen kívül a súlyos jeleket!

Ha valaki öngyilkossági gondolatokról beszél, esetleg önkárosító magatartást tanúsít, ne hagyd figyelmen kívül. Szintén intő jel, ha nagyon elhanyagolja magát, nem végzi el a napi teendőit, képtelen dolgozni. Ezek már a depresszió súlyosabb formájára utalnak. Ilyen esetekben azonnal kérjünk szakmai segítséget.

A hangulatzavarral küzdő emberek számára a megértés, a támogatás és a segítő szándék rendkívül fontos. Az egyszerű jelenlét és az empátia sokat segíthet a gyógyulás folyamatában. Ha látod, hogy valaki a környezetedben hangulatzavarral küzd, ne habozz segítséget nyújtani, és buzdítsd őt a szakmai segítség igénybevételére. Megfelelő támogatással és segítséggel képesek lehetnek javítani életminőségükön és leküzdeni a nehézségeket.

Forrás

Hirdetés

Ősszel-télen sokan érzik magukat tartósan lehangoltnak, fásultnak, kedvetlennek. Ebben számos tényező szerepet játszhat, köztük a napfény hiánya, a borús-hideg időjárás, de a stresszel teli, monoton, szürke hétköznapok is. Ha úgy érezzük, nem tudunk úrrá lenni rosszkedvünkön, segíthet az orbáncfű kivonatát tartalmazó Remotiv extra. Ez a patikában, vény nélkül kapható növényi gyógyszer képes javítani a hangulatot, fokozza a motivációt és csökkenti az enyhe depresszió további tüneteit.

remotiv-doboz-3d-2019-jobb.png

Vény nélkül kapható, orbáncfűkivonat-tartalmú gyógyszer

Fotó: Phytotec Hungária Bt.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr8718275863
süti beállítások módosítása