Ezért lehet a férfiaknál veszélyesebb a depresszió

Szponzorált tartalom

2023. december 5. Kontent

rv_1.jpg

A depresszió nem válogat, férfiakat és nőket egyaránt érint, azonban a két nem különböző módon reagál a depresszióra. Íme néhány dolog, amit érdemes tudni a férfiak és a depresszió kapcsolatáról, hogy a nagyobb baj elkerülhető legyen.

A férfiak depressziója is súlyos állapot, de sok férfi megpróbálja figyelmen kívül hagyni a problémát, úgy gondolják, hogy majd magától elmúlik, és különféle, sajátos megküzdési módokkal próbálnak meg úrrá lenni rajta. Legtöbbjükről a szűkebb környezetükön kívül nem is tudják, hogy mekkora a baj. Gondoljunk csak a komikus Robin Williamsre, akiről halála után derült ki, hogy súlyos depresszióval küzdött, de számos férfi híresség van, akiről köztudott, hogy érintett ebben a mentális betegségben.

Sajnos a klasszikus nemi szerepek mentén kialakult társadalmi normák még ma is nehezítik a férfiak számára, hogy kimutassák az érzelmeiket, elismerjék a depresszió fennállását vagy beszéljenek arról, ha lelkileg nincsenek a topon.

A férfiassággal kapcsolatos avítt beidegződések ugyanis azt sugallják, hogy a férfiaknak erőseknek és érzelmileg visszafogottnak kell lenniük, különben a klasszikus nemi sztereotípiák miatt gyengének titulálják őket. Emiatt sokuk nemcsak nehezen mutatja ki az érzelmeit, hanem a depresszióval kapcsolatban is struccpolitikát folytat, attól félve, hogy gyengének vagy férfiatlannak tartják majd a betegsége miatt.

Tünetek, amikre érdemes felfigyelni:

  • Szomorúnak, reménytelennek vagy üresnek érzi magát.
  • Mindig nagyon fáradt.
  • Nehezen alszik vagy túl sokat alszik.
  • Nem leli örömét a korábban kedvelt hobbijaiban.

Fontos tudni, hogy a férfiak viselkedésében bekövetkezett alábbi változások szintén az esetleg még fel nem ismert depresszió jelei lehetnek:

  • Sok időt tölt a munkahelyén vagy a sporttal.
  • Fejfájással, emésztési problémákkal és fájdalommal küzd.
  • Alkohol- vagy kábítószer-problémái vannak.
  • Kontrolláló, erőszakos vagy sértő magatartást mutat.
  • Ingerlékeny, dühkezelési problémái vannak, sokszor agresszív.
  • Kockázatos magatartási normái lesznek, például meggondolatlanul vezet.

Az előbbiekből is látszik, hogy a férfiak a nőktől eltérő módon reagálnak a depresszióra. Míg a nőknél a szomorúság és a sírás jellemzőbb, a férfiaknál gyakrabban fordulhat elő ingerlékenység, düh, agresszivitás vagy az érdeklődés elvesztése. Az alvás és az étvágy megváltozása is azt jelezhetik, hogy baj van.

Ezekre figyeljünk:

Szociális elszigeteltség

A depresszió a férfiaknál gyakran járhat szociális elszigeteltséggel.

Öngyilkosság veszélye

A férfiaknál magasabb az öngyilkosság kockázata depresszió esetén, részben azért, mert kevésbé kérnek segítséget, és nem kerülnek időben szakemberhez.

Megküzdési módok

A férfiaknak is vannak „megküzdési” mechanizmusaik a depresszióval szemben, amelyek a korai stádiumban működhetnek, például a sportolás, a relaxáció vagy a különféle szorongáskezelési technikák.

Fontos azonban tudni, hogy a depresszió komoly mentális betegség, és az egyéni megküzdési stratégiák nem mindig elegendőek. Gyakran a szakmai segítségnyújtás, például pszichoterápia vagy gyógyszeres kezelés elengedhetetlen ahhoz, hogy az egyén kilábaljon a betegségéből.

Ahogy a nők esetében, úgy a férfiak depressziójának kezelésében is nagy szerepet játszik a megértés, az elfogadás és a támogatás. A család, a barátok és a szakemberek segíthetnek abban, hogy a férfiak időben felismerjék a depresszió jeleit, és merjenek, tudjanak segítséget kérni.

Hirdetés

Ősszel-télen sokan érzik magukat tartósan lehangoltnak, fásultnak, kedvetlennek. Ebben számos tényező szerepet játszhat, köztük a napfény hiánya, a borús-hideg időjárás, de a stresszel teli, monoton, szürke hétköznapok is. Ha úgy érezzük, nem tudunk úrrá lenni rosszkedvünkön, segíthet az orbáncfű kivonatát tartalmazó Remotiv extra. Ez a patikában, vény nélkül kapható növényi gyógyszer képes javítani a hangulatot, fokozza a motivációt és csökkenti az enyhe depresszió további tüneteit.

remotiv-doboz-3d-2019-jobb.png

Vény nélkül kapható, orbáncfűkivonat-tartalmú gyógyszer

Fotó: Phytotec Hungária Bt.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr718270859
süti beállítások módosítása